Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 246
  • Переглядів: 269

Як держава підставляє виробників зброї, або чому російські ракети летять дуже точно

Категорія:

Світ:

29 грудня росіяни запустили понад 120 ракет різних типів та понад 20 безпілотників по об’єктах інфраструктури та житлових кварталах українських міст. 2 січня українські сили ППО знищили 72 ворожі повітряні цілі, зокрема 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал".

24010504.jpg

Ілюстративне фото

Про влучення у пологові будинки, багатоповерхівки, торгові центри влада говорить вголос, про ураження критичної інфраструктури ми здогадуємось по відсутності світла, води й тепла в домівках, а про ураження воєнних об’єктів ми не знаємо подробиць ніколи.

Тетяна Ніколаєнко на Цензор.НЕТ написала про те, наскільки надійно захищена інформація про воєнну інфраструктуру.

Вона нагадала, як у березні 2022 ракетно-бомбовим ударом було знищено виробничі потужності КБ "Луч" у Києві. Через місяць, 15 квітня "Укроборонпром" підтвердив повідомлення, що росіяни завдали удару по цехах ДП "Жулянський машинобудівний завод "Візар", розташованих у Київській області. Цей завод виробляв комплектуючі до крилатих ракет Р-360 протикорабельного комплексу "Нептун".

30 липня РФ обстріляла територію заводу Малишева, що спеціалізується на випуску та модернізації важкої й легкої бронетехніки. Це був не перший обстріл.

19 серпня 2022 росіяни завдали удару по цехах Мотор-Січі, попри те, що власник заводу продовжував їм постачати комплектуючі вже під час війни та за що був затриманий СБУ.

Звісно ж, заводи мусили змінювати свою локацію, щоправда, по деяких з них прилітало одразу після запуску. Тут найперше не можна виключати людський фактор і конкретних зрадників.

Авторка пише, що на один аеродром прилетіло саме в той ангар, де мало стояти пальне. І тільки якимсь дивом за дві години до того його звідти вивезли. А на інше підприємство критичної інфраструктури шпигунка зайшла у вигляді прибиральниці від клінінгової компанії.

Влітку цього року були знищені потужності одного з приватних виробників дронів, які мали б полетіти на 40 км.

І якщо 2 січня наші сили ППО спрацювали як боги, то 29 грудня вдалось врятувати не всіх і не все. На жаль.

Попри атаки ворога і набіги Держаудитслужби, виробничі потужності оборонно-промислового комплексу цього року зросли втричі, а по окремих напрямках – в десятки разів.

Про це 27 грудня на брифінгу повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. За даними міністерства, нині оборонно-промисловий комплекс України охоплює 500 підприємств, на яких задіяно 300 тисяч працівників.

"Попри бойові дії, економіка нашої країни розвивається. І ОПК робить свій вагомий внесок: з 4,9% зростання ВВП України 1,5% дала оборонна галузь у 2023 році", – йдеться в повідомленні міністерства.

"Виробництво на державних підприємствах у грошовому еквіваленті зросло на 92% (порівняно з 2022 роком) і становить понад 79 млрд грн", – повідомив генеральний директор АТ "Українська оборонна промисловість" Герман Сметанін.

Це – понад 637 тисяч одиниць виробленої та відремонтованої продукції, що становить 1 117% від минулого року.

Слід зауважити, що деякі з підприємств робили релокацію і відбудову без допомоги уряду. Їм в цьому скоріше допомагав "цех", за яким бігало ДАСУ і кричало, що вони незаконно мають 3% прибутку (бо його забули включити в 335 постанову).

В результаті аудиту ДАСУ було порушено 44 провадження. Але головне не це, а те, що ДАСУ навіщось вимагало від деяких виробників ВПК документи про реальне розташування складів, виробничих потужностей та співвиконавців договорів.

Але це не найгірше – в Україні досить просто знайти дані про багато підприємств. Для цього навіть не треба особливо лізти у відкриті реєстри. В деяких випадках google видає значно більше інформації.

Зараз в Міноборони просять змінити постанову Кабміну, щоб під час публічних закупівель не оприлюднювати дані щодо виконавців договорів. І це логічно з міркувань безпеки армії.

Але, захищаючи тилові закупівлі, Кабміну та СБУ треба було б ще сильніше дбати про оборонку.

Натомість головний сюр полягає в тому, що є сайт, де можна побачити всіх підрядників і контракти державних воєнних підприємств. При цьому, як виявилось, багато хто взагалі не знав, що такий треш можливий на 10-му році війни.

Виявляється, скласти боєприпаси ялинкою і сфоткати на білому фоні для листівки – це загрожує безпеці. А от відкрита інформація про виробника – це нормально. Це – приблизно як спорядити бійця, а замість бронежилету одягти на нього паперову білу мішень.

Виділення в тексті мої, О.К.

 

Наші інтереси: 

Все більше і більше дізнаємося про некомпетентність або зраду влади. З цим треба щось робити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи