Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 14

Новини ультраіндастріалу: Податкова мріє отримати доступ до руху коштів на рахунках

Категорія:

Світ:

27 грудня Кабмін ухвалив Національну стратегію доходів до 2030 року, в якій заплановані реформи, зокрема, у сфері податків. Так, у розділі «Безпека використання даних та доступ до інформації про обсяг та обіг коштів платників податків на їх рахунках у банках» йдеться про те, що треба надати контролюючим органам доступ до інформації про рух коштів на банківських рахунках платників податків.

"Отримання контролюючими органами доступу до банківської інформації надасть можливість підсилити аналітичну складову в роботі податкової, запровадити нові сервіси для сумлінних платників податків, зокрема зі складання проектів податкових декларацій за платників податків, що дозволить звести подання податкової звітності до одного «кліку», запровадити прогресивну шкалу ставок оподаткування та багато інших речей, які на сьогодні є природними для європейських податкових систем", зазначає Уряд.

Водночас у Стратегії зазначається, що "у зв’язку із низьким рівнем довіри суспільства контролюючим органам" сьогодні це є неможливим, пише Судово-юридична газета.

Розширення повноважень податкових органів щодо доступу до інформації про рух коштів на банківських рахунках платників податків потребуватиме запровадження дієвих заходів, спрямованих на відновлення довіри до роботи податкових органів (наче колись була довіра! – прим. моя О.К.)

Реформам податкової політики повинна передувати докорінна перебудова правил та принципів роботи контролюючих органів. На шляху відновлення довіри перший крок повинна зробити Держава і цим кроком повинен стати перехід контролюючих органів на роботу зі знеособленою інформацією про платників податків.

Отже, Уряд запланував протягом 2024 року внесення змін до Стратегії ІТ Мінфіну в частині її узгодження з Національною стратегією доходів щодо використання даних та доступу до інформації про обсяг та обіг коштів платників податків на їхніх рахунках у банках із застосуванням підходів з кодуванням (декодуванням) відкритих на сьогодні персональних ідентифікаторів платників податків.

Також запланована інтеграція інформаційно-комунікаційних систем ДПС із системами ЄС. Україна підписала угоду з Європейським Союзом про участь у програмі «Цифрова Європа» (2021–2027), яка спрямована на розширення співробітництва між ЄС та Україною у питаннях оподаткування, таких як боротьба з податковим шахрайством, ухиленням від сплати податків та агресивним плануванням оподаткування, сприяння обміну інформацією та адміністративному співробітництву, а також передбачає надання Україні підтримки у розробці та функціонуванні центральних ІТ-систем згідно із вимогами ЄС.

Стратегія ІТ ЄС у питаннях, що стосуються оподаткування, базується на Податковому пакеті, який у 2020 році ухвалила Європейська Комісія.

Отже, у періоді з 2024 по 2030 роки будуть здійснюватися заходи щодо інтеграції інформаційно-комунікаційних систем Державної податкової служби України із системами ЄС, зокрема:

  •  Забезпечення інтеграції з Європейськими системами ПДВ, відшкодування ПДВ, моніторингу руху акцизних товарів.
  •  Підключення України до системи безпекового обміну інформацією між податковими адміністраціями країн ЄС.
  •  Інтеграція із системою транскордонних онлайн-продажів B2C, центральною електронною системою платіжної інформації «Central Electronic System of Payment information» (CESOP) для виявлення можливого шахрайства з ПДВ в електронній комерції, що здійснюється продавцями, створеними в інших державах-членах чи країнах, що не входять до ЄС.
  •  Інтеграція з європейською системою моніторингу руху акцизних товарів – «Excise Movement and Control System» (EMCS).

Виділення в тексті мої, О.К.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що вступ до ЄС буде вимагати введення нових правил. Чи буде від нових правил краще, поки що невідомо. Деякі економісти вже кажуть, що ця "Національна стратегія доходів" – це суцільна ганьба і зрада. Дехто не дуже критичний. Відомий економіст Андрій Новак каже, що отримання податковою службою інформації з банків про платників податків має бути узгоджено зі стратегією розвитку банківської системи України. Він зазначає, що загальносвітовою тенденцією є зменшення банківської таємниці та збільшення частки відкрити інформацію про банківські рахунки як фізичних, так і юридичних осіб. Рано чи пізно, ми прийдемо до того, що поняття банківської таємниці взагалі не буде, вважає він. Але це стосуватиметься простих громадян, оскільки у світі є офшорні країни, куди великі економічні гравці можуть виводити кошти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи