Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна тримається на волонтерах

Такого висновку дійшла голова Європейського Конгресу Українців Ярослава Хортяні на зібранні волонтерів у Києві в приміщенні Дарницької райдержадміністрації. Ця зустріч ініційована Всеукраїнською громадської спілкою «Слава Україні».

Пані Ярослава доземно вклонилася українським волонтерам за те, що вони зробили протягом минулих півтора року. «Зараз Україна тримається на волонтерах!», –  відзначила важливу роль волонтерів у нинішній ситуації голова Європейського Конгресу Українців, додавши, що навіть влада нині боїться волонтерів.

Звісно, що є й негативні явища, коли під виглядом волонтерства наживаються нечисті на руку люди. Проте, як вважає Ярослава Хортяні, таке явище притаманне не тільки українцям, а всім народам, які зіткнулися з військовими діями. Зараз ворожі спецслужби умисно засилають диверсантів у волонтери, аби дискредитувати їхню діяльність.

Розповідаючи про сприйняття в Європі ситуації довкола АТО, Ярослава Хортяні зазначила, що європейцям дуже важко доходило, що робиться на Сході України. Мається на увазі, саме пересічним громадянам – правлячі верхівки добре обізнані. За словами голови Європейського Конгресу Українців, нині Росія більше бреше про ситуацію в Україні, ніж колись пропаганда Радянського Союзу.

Наразі у прихильних до України європейців окреслюється три основні напрямки допомоги:

– лікування та реабілітація за кордоном, поранених в АТО;

– допомога дітям загиблих в зоні військового конфлікту;

– гуманітарна допомога бійцям на фронті.

Як зазначила пані Ярослава, в Європі починають розуміти, як важливо врятувати від військової загрози Україну. За її словами: «Ми там також тримаємо кордони України. Тільки ми це робимо в тепличних умовах, а ви – в екстремальних. За що вам щиро вдячна!».

Голова ВГС «Слава Україні» Андрій Верлатий, відповідаючи на запитання волонтерів, зазначив, що проходження служби у ЗСУ не є перепоною для лікування й реабілітації за кордоном. Андрій Михайлович дав вичерпну інформацію про порядок відправлення на реабілітацію поранених бійців.

Присутні зазначали необхідність створення єдиної прозорої оперативної інформаційної бази волонтерської допомоги, яка б збирала всю інформацію про потреби та надходження волонтерської допомоги. Бо ж нині існують певні перекоси у цьому плані. Одні батальйони добре оснащені, водночас інші  можуть не мати найнеобхіднішого.

Домовилися, що на наступному з’їзді волонтерів, запланованому на 2-3 червня в Івано-Франківську,  будуть визначені й оприлюднені контакти координаторів усією волонтерської допомоги. Планується розробити комп’ютерну програму зі зворотним зв’язком для фіксації усієї волонтерської допомоги, яка дозволить чітко контролювати від кого надійшла яка допомога й куди вона була спрямована.

Обговорюючи проблему лікування й реабілітації поранених бійців, голова Європейського Конгресу Українців висловила здивування позицією Міноборони України, яке відмовилося від безплатного лікування й реабілітації наших солдатів,  поранених в АТО.

Присутні волонтери, зокрема Анна Воздян та Іванна Будник означили чимало проблем у плані лікування, а також доліковування вже виписаних з госпіталів солдатів. Це вже питання не тільки до Міноборони, а й Міністерства охорони здоров’я. Наразі спільними зусиллями громадських організацій, волонтерів та представників діаспори вирішили взятися за вирішення цієї проблеми.

Автор: Олександр НАКАЗНЕНКО

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи