Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 106
  • Переглядів: 114

У Харкові все ж таки перейменували вулицю Пушкінську – тепер буде вулицею Григорія Сковороди

Категорія:

На сесії міської ради Харкова 26 січня депутати проголосували за перейменування 65 вулиць, провулків, в'їздів і проїздів. Більшість перейменованих об'єктів були пов’язані з сусідньою державою-агресором.

24012603.jpg

колишня вулиця Пушкінська у Харкові

Вулицю Омську перейменували на Бахмутську, вулицю Хабарова – на Хладопромівську, вулицю Псковську – на Трускавецьку, а майдан Першого Травня – на майдан Іподрому.

24 січня після масштабного російського обстрілу Харкова міський голова міста Ігор Терехов запропонував перейменувати вулицю Пушкінську в центрі міста на вулицю Григорія Сковороди.

"На колишній вулиці Пушкінській були прильоти, маємо там колосальні руйнації, постраждали люди. Тепер вона носитиме ім’я Григорія Сковороди. Я вдячний, що депутатський корпус підтримав мою пропозицію", цитує слова Терехова телеграм-канал Харківської міської ради.

Колишня вул. Волзька називатиметься вул. Пирятинською, вул. Дагестанська – вул. Синевирською, пров. Пермський – пров. Луцьким, вул. Пожарського – вул. Комунальників, вул. Смоленська – вул. Мукачівською, а пров. Ніколаєва – пров. Олешківським.

Вулиця Ромена Роллана тепер носитиме ім’я Леся Курбаса, пров. Адиґейський – Олега Гуцола, вул. Бородинівська – Юрія Пояркова, пров. Балашовський – Івана Лєщєнкова, вул. Кокчетавська – Сотника Костюченка, вул. Уральська – Івана Щоголєва, а пров. Чкалова – Сергія Пархоменка.

Нагадаємо, що 23 січня Росія тричі атакувала Харків. Були влучання в житлові будинки. Відомо про 11 загиблих. Внаслідок вечірньої атаки було пошкоджено будівлю Національної академії правових наук на вулиці Пушкінській.

Громадське радіо нагадує, що влітку 2022 року Терехов казав: "У чому винен Пушкін, що народився Путін? Тим більше Пушкін – всесвітньо відомий поет, так само як і Лермонтов. Є й інші видатні поети, письменники, художники. Не треба усіх під один гребінець… Ми вчилися на чудових поемах Пушкіна й Лермонтова, і Пушкінська залишиться Пушкінською. У нас є вулиця Пушкінська, у нас є станція метро імені Пушкіна. Це нехай залишається".

Наші інтереси: 

Харків позбувається свого російського та комуністичного минулого через назви вулиць. Харків стає українським. Шкода, що і з запізненням, що для цього треба була повномасштабна війна зі скаженим сусідом, що треба було зазнати втрат і горя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Активна українізація Харкова: те, що за тридцять років не зміг зробити Київ, за кілька місяців зробила Москва. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Активна українізація Харкова: те, що за тридцять років не зміг зробити Київ, за кілька місяців зробила Москва. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Сумно, що треба було «чекати» на московські бомби й звірства ! 

Хіба 30 років Незалежности (яка слаба вона не була) не дозволяли поцікавитися історією, культурою власного міста!?
А про Будинок Слово, на вулиці Культури, цей пан не чув?
Звідки засилали українську інтелігенцію в Сибір…
І що з того Будинку Слово зникли безвісти інші українські літератори, зокрема блискучий драматург Микола Куліш, згодом його катування й розстріл у Сандармосі!?

Не чув і про самогубство, у тому ж Будинку Слово, міністра культури, талановитого Миколи Хвильового (коли зрозумів, що нічого не може вдіяти проти Голодомору)?

Це пересторога перед подібними «трагедіями», які ще чекають тих, хто досі не цікавиться історією України (або принаймні долею своїх предків). 

Хай пізно, але й те краще ніж ніколи! Вітаю зокрема вулицю Григорія Сковороди: може її перезвання, це той «стрибок» на вищий енергетичний щабель, який зробив Харків, пропустивши попередні?

 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !