Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 46
  • Переглядів: 51

США збудують для України завод з виробництва боєприпасів для реактивних систем залпового вогню HIMARS

Категорія:

Світ:

Завод планують відкрити на території військової бази на околиці Сіднею. Швидке витрачання боєприпасів в Україні та на Близькому Сході ускладнило можливості оборонної промисловості США оперативно поповнювати запаси.

22070201.jpg

A M142 HIMARS launching a GMLRS rocket. Фото: Вікіпедія

Адміністрація президента Джо Байдена прагне створити кілька додаткових виробничих ліній у союзних країнах для виготовлення ракет, пише The Wall Street Journal.

Австралійська військова база на околиці Сіднея, відома як Будівля 215, відіграватиме важливу роль у стратегії Вашингтона щодо протистояння таким суперникам, як Китай і Росія.

Там планують створити перший завод за межами США, який допоможе виробляти тип ракет, що відіграє ключову роль у війні в Україні, – це керовані реактивні системи залпового вогню (GMLRS). США вже відправили Україні тисячі таких ракет, які запускаються з машин, відомих як HIMARS.

Компанія Lockheed Martin, яка займається виробництвом ракет GMLRS для HIMARS, планує найняти австралійських інженерів, навчити робочий персонал та передати Канберрі необхідні технології для виробництва боєприпасів. На цей час ракети GMLRS виробляються лише на одному заводі у штаті Канзас.

За даними WSJ, перша партія боєприпасів для HIMARS частково збиратиметься на заводі в США, а потім проходитиме остаточне складання в Австралії. Випробування першої партії із десяти ракет австралійського виробництва планують розпочати наприкінці 2025 року. До 2030 року місцеве виробництво має зрости до тисячі боєприпасів на рік.

"Нам потрібно виробляти не 300 GMLRS на рік, а 3000", – заявив маршал авіації Австралії Леон Філліпс.

Попри те, що спочатку ракети GMLRS збиратимуться з привезених компонентів, Австралія планує налагодити власні лінії виробництва ключових деталей – двигунів та боєголовок, щоб створювати інше озброєння, окрім GMLRS. Сідней вже бере участь у розробці далекобійних ракет Precision Strike Missiles, які мають прийти на зміну ATACMS.

Як пише WSJ, в Австралії спостерігається дефіцит кваліфікованих фахівців, а складнощі у транспортуванні компонентів можуть створити додаткову перешкоду для великих партій боєприпасів.

США почали постачати HIMARS в Україну в червні 2022 року. Станом на кінець 2023 року Вашингтон передав Києву близько 40 таких установок. З їхньою допомогою Українська армія успішно знищувала склади боєприпасів російських збройних сил.

Вашингтон не одразу погодився передати Києву HIMARS. Обговорення у Білому домі тривали щонайменше місяць, і лише у червні 2022 року президент США Джо Байден оголосив про відправку ракетних систем до України.

Наші інтереси: 

США готуються до війни з Китаєм.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи