Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Скажіть Мартіну, що можна швидше: ChatGPT дописав книги «Вітри зими» та «Сон про весну»

Незалежний розробник Ліам Суейн попросив ChatGPT закінчити серію книг Джорджа Мартіна «Пісня льоду та полум’я», на якій заснований серіал «Гра престолів». Чатбот відмінно впорався, але справжнього майстра не замінить.

23072002-1.jpg

Дейєнеріс Таргарієн з одним зі своїх драконів
Дейєнеріс Таргарієн з одним зі своїх драконів

Суейн використовував ChatGPT для написання двох книг серії: «Вітри зими» та «Сон про весну». Він розповів, що направляв ChatGPT за допомогою спланованої послідовності підказок. Спочатку ChatGPT отримав підказку, що дозволила створити нарис для першої глави «Вітрів зими». Потім він повторював процес знову і знову, щоб створити нариси 45 глав. Після чого вже вони були «згодовані» ChatGPT із запитом щодо більших подробиць. Потім кожен пункт таких розширених нарисів став підказкою для створення окремих сцен та повноцінних глав.

Про на сайті ITC.ua пише Андрій Русанов.

Мовній моделі далеко до Джорджа Мартіна в несподіваному вбивстві персонажів у різний спосіб. Попри те, що бот отримував спеціальні підказки про це, йому не вдалося вбити нікого цікавого у двох романах.

Загальні повороти сюжету даються ChatGPT трохи краще. Один з улюблених моментів Суейна в його версії «Вітрів зими» – коли лорд Джон Коннінгтон зраджує Дейєнеріс Таргарієн: "Поворот, на який я не очікував, дуже добре вписався в оповідання".

Ще один приклад: у "Сні про весну" Брану було бачення, що Стіна була не лише фізичним бар’єром, а й містичним щитом, що стримує силу Короля Ночі. "Цей поворот добре вписується у всесвіт Мартіна і створює напруження до кінця історії".

Суейн сформулював загальний висновок із виконаної роботи:

"Великі мовні моделі можуть дуже лякати, але цей проєкт вселяє в мене більше оптимізму щодо майбутнього письменників та ШІ. Він показує, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, можуть враховувати сотні сторінок тексту при прийнятті оповідального рішення, що допоможе письменникам швидко виправляти діри в сюжеті. Однак ШІ може робити лише те, що було зроблено багато разів раніше. Цей проект вселив впевненість, що штучний інтелект найближчим часом не замінить унікальні літературні твори. Я вважаю, що в ШІ були проблеми з написанням смертей персонажів саме тому, що більшість письменників … не наважуються вбивати головних персонажів. Це частина того, що відрізняє Джорджа Р. Р. Мартіна від інших: у його історіях часто використовуються нестандартні, несподівані рішення. … На мій подив, я більше, ніж до початку цього проекту, впевнений, що письменники, які приймають творчі та несподівані рішення, незамінні".

З проєктом Ліама Суейна можна ознайомитись на GitHub. Його версію «Вітрів зими» можна прочитати тут, а «Сон про весну» – там.

Наші інтереси: 

Штучний інтелект найближчим часом не замінить унікальні літературні твори.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи