Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 51
  • Переглядів: 54

Росія є найбільшою загрозою безпеці Швеції, яка сподівається на вступ до НАТО

Категорія:

Світ:

Росія є головною загрозою міжнародній безпеці Швеції, а зовнішні вороги можуть спробувати скористатися підвищеним ризиком екстремістського насильства з боку ісламістів і ультраправих, заявила шведська служба безпеки 21 лютого.

24022105.jpg

Голова поліції безпеки Швеції Шарлотта фон Ессен, прем'єр-міністр Ульф Крістерссон, міністр юстиції Гуннар Строммер і комісар національної поліції Андерс Торнберг (зліва направо). Фото: AP. Aug. 17, 2023

"Ми всі повинні навчитися жити в умовах серйозної ситуації з безпекою", – заявила Шарлотта фон Ессен, голова Служби безпеки Швеції, на прес-конференції, представляючи щорічну доповідь про загрози, з якими стикається Швеція, яка відмовилася від нейтралітету і подала заявку на вступ до НАТО після вторгнення Росії в Україну, пише Reuters.

"Перш за все, Росія, а також Китай та Іран продовжують становити найбільшу загрозу для Швеції, і вони працюють, а до певної міри й спільно, над тим, щоб змінити нинішню систему безпеки", – сказала вона.

У серпні минулого року агентство підвищило рівень терористичної загрози до 4 з 3 за 5-бальною шкалою після кількох інцидентів, коли у Швеції та сусідніх країнах спалювали Коран, що обурило мусульман і спровокувало джихадистські погрози.

У заяві, що супроводжує доповідь Служби безпеки Швеції, йдеться, що загрози з боку ультраправих та ісламістських груп можуть бути розпалені або використані ворогами Швеції за кордоном.

"Іноземні держави можуть використовувати насильницьких екстремістів та інші види організацій і осіб як проксі для здійснення загрозливої для безпеки діяльності, що заперечується", йдеться в заяві.

Керівник оперативного відділу Служби безпеки Фредрік Халлстром заявив на прес-конференції, що, оскільки все більше російських шпигунів було вислано із Заходу, Москва змінює свою тактику і "використовує більш опортуністичні методи".

Заявка Швеції на вступ до НАТО ще має бути схвалена Угорщиною, парламент якої може проголосувати за неї наступного тижня. Минулого року до Альянсу приєдналася Фінляндія, яка має довгий кордон з Росією.

Наші інтереси: 

Бачимо, як європейські країни прокинулися і побачили загрозу з боку Росії. Конфронтація з РФ посилюється. Тож не тільки Україні доведеться воювати з підступним ворогом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи