Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 167
  • Переглядів: 180

Захід у точці перелому, необхідно перейти Рубікон і творити нове майбутнє – The Washington Post

Категорія:

Через відсутність політичної волі, зростають ризики стратегічної поразки Заходу. Необхідно рішуче підтримати Україну, постачати достатню кількість озброєнь і допомогти розгорнути власне військово-промислове виробництво.

Росію надихнула зупинка українського контрнаступу, який підтримував Захід, після якого послідував "політичний тупик" у Вашингтоні та Брюсселі з приводу продовження фінансування Києва, пише Кетрін Белтон (Catherine Belton) у своїй статті на The Washington Post.

На думку Москви, підтримка Сполученими Штатами вторгнення Ізраїлю в Газу завдала шкоди позиціям Вашингтона в багатьох частинах світу. Збіг подій призвів до сплеску оптимізму щодо глобальної позиції Росії.

Офіційні особи в Москві вказують на зростання торгівлі з Китаєм, військову співпрацю з Іраном, дипломатичну діяльність в арабському світі та розширення групи БРІКС, що об'єднує найбільші країни з економікою, що розвивається, – Бразилію, Росію, Індію, Китай і Південну Африку, до якої увійшли Іран, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет і Ефіопія.

Розширення БРІКС продемонструвало "зростаючий авторитет і роль групи у світових справах", і її робота буде зосереджена на "суверенній рівності", заявив Путін 1 січня, коли Росія перебрала на себе головування в групі. Кремль почав називати себе частиною "Глобальної більшості".

Внутрішні документи Ради безпеки Росії, отримані європейською розвідувальною службою і проаналізовані The Washington Post, показують, що у 2022 і 2023 роках Кремль скликав наради, на яких обговорювалися шляхи підриву ролі долара як світової резервної валюти. Кінцевою метою, як зазначено в одному з документів, був демонтаж глобальної фінансової системи, створеної після Другої світової війни, і влади, яку вона дає Вашингтону.

"Одним з найважливіших завдань є створення нового світового порядку, – йдеться в одному з документів, датованому 3 квітня 2023 року. – Західні країни на чолі зі Сполученими Штатами намагалися нав'язати власну структуру, засновану на їхньому домінуванні".

Інший документ, написаний близьким союзником голови Ради безпеки Патрушевим і поширений в Кремлі цього літа, закликав до більш тісної співпраці між Китаєм і Росією у сфері штучного інтелекту, кіберсистем та "інтернету речей". У рамках цього документу передбачалося, що Пекін і Москва створять нову фінансову систему і євразійську цифрову валюту на основі альтернативних платіжних систем, таких як блокчейн, щоб обійти домінування Заходу у світових фінансових операціях.

Речник Кремля Пєсков заперечив, що Росія працює над підривом домінування США у світовій фінансовій системі, але визнав, що вона прагне створити альтернативи, заявивши, що дії "колективного Заходу" підривають довіру без будь-якої допомоги з боку Москви. Кремль "уважно стежить [за ситуацією] і будує нову систему економічних нейронів, тому що попередня система виявилася ненадійною, помилковою і небезпечною", – сказав він у коментарі The Post.

Віра в те, що Росія виявилася більш стійкою у військовому та економічному плані, ніж очікував Захід, зміцнила позиції Путіна всередині країни напередодні президентських виборів у березні, особливо серед певних представників російської еліти, які протягом тривалого часу демонстрували скептицизм щодо війни в Україні та початкове занепокоєння щодо впливу західних санкцій.

"У російській еліті відбулася певна консолідація, - сказав російський академік, який має тісні зв'язки з високопоставленими дипломатами країни. "Існує певне очікування, що ситуація надалі змінюватиметься на користь Росії".

Російські мільярдери, такі як Олег Дерипаска, який спочатку публічно виступав проти війни в Україні, заявляючи, що вона призведе до економічної кризи в Росії, тепер описують розрив Росії із Заходом як каталізатор зміни глобальних економічних моделей.

"Будуть створені альтернативні платіжні системи та боргові ринки: У Китаї – на основі юаня, в Індії та на Близькому Сході – на основі криптовалют", – написав Дерипаска 20 січня в месенджері Telegram. – Через кілька років санкції перестануть бути гальмом для світової торгівлі та інвестицій".

Європейські чиновники з питань безпеки кажуть, що Москва є молодшим партнером Пекіна і що незрозуміло, чи має Китай реальний інтерес у тому, щоб відповідати грандіозним планам Кремля. Але Росія все більше зосереджується на використанні свого глобального становища для підриву Заходу, сказали чиновники, в тому числі й на Близькому Сході.

Росія "не всемогутня, але вони намагаються використовувати всі можливості. Вони дуже послідовні та систематичні", – сказав один високопоставлений європейський чиновник, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити чутливі питання.

У той час як більшість Заходу все ще сподівається на повернення до попереднього порядку, сказав високопоставлений європейський чиновник з питань безпеки, російські мільярдери "зрозуміли, що старе життя закінчилося і настав час створювати нове майбутнє".

Росіяни, продовжив чиновник, "перейшли через Рубікон, а Захід – ні. Захід хоче повернутися до бізнесу як завжди. Але росіяни зрозуміли, що це неможливо, і намагаються побудувати новий світ".

Після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня Кремль, схоже, відмовився від своїх старанно напрацьованих пострадянських відносин з Ізраїлем на користь поглиблення зв'язків з арабським світом. У жовтні Росія прийняла спільну делегацію високопоставлених членів ХАМАС і заступника міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані. У грудні Путін здійснив рідкісний візит до Об'єднаних Арабських Еміратів і Саудівської Аравії, що стало його першою поїздкою за межі Китаю, Ірану та колишніх радянських республік після вторгнення в Україну.

"За допомогою Ірану [Москва] може зробити цю [близькосхідну] ситуацію настільки гострою, що увагу можна буде ще більше відвернути від України", – сказав один російський чиновник.

"Росія все ще має великий негативний потенціал, – сказав він. – Є багато гарячих точок, в які Росія може втрутитися".

У зв'язку з тим, що цього року в Європі відбудеться багато виборів, Державний департамент попередив, що Росія проводитиме "інформаційні операції", спрямовані на подальший підрив підтримки України з боку Заходу.

"Росія сподівається, що кількість виборів у Європі цього року може змінити те, що було чудовою коаліцією і дисциплінованою опозицією до її війни", – заявив Джеймс Рубін, спеціальний посланник США і координатор Центру глобальної взаємодії Державного департаменту.

Глибокі розбіжності у Вашингтоні, в тому числі щодо продовження фінансування України, посилили переконання в Москві та інших країнах, що Сполучені Штати паралізовані, сказав Метью Редхед, колишній керівник відділу глобальної стратегічної розвідки в HSBC, а нині старший науковий співробітник Королівського інституту об'єднаних служб, британського аналітичного центру.

"Це означає, що ворожі держави, такі як Росія, Іран і, можливо, Китай, почнуть розширювати кордони, щоб побачити, яку реакцію вони отримають, – сказав Редхед. – Це запрошення до ескалації".

На думку Міхаіла Ходорковского, бізнесмена у вигнанні, який провів 10 років у російській в'язниці після того, як зв'язався з Путіним, Захід, схоже, перебуває в точці перелому. Від того, як він відреагує на зростаючий глобальний безлад і російську агресію, може залежати кількість конфліктів, з якими він зіткнеться в найближчі десятиліття.

"Путін, звичайно, намагається підірвати світовий порядок, тому що для нього це єдина стратегія виживання, – сказав Ходорковский, який зараз проживає в Лондоні.

Після того, як Росії дозволили перетнути червоні лінії в Сирії, а потім вивели війська з Афганістану, за чим послідувала фрагментарна підтримка України, Ходорковський сказав, що "з боку це виглядає так, ніби США програють Третю світову війну".

Генерал Річард Барронс, колишній командувач Об'єднаного командування Британських збройних сил, заявив, що зростають ризики стратегічної поразки Заходу через відсутність політичної волі постачати Україні достатню кількість озброєнь і розгорнути військово-промислове виробництво.

"З погляду на потенційну військову та економічну силу абсолютно смішно, що Захід є заручником такої відносно слабкої держави, як Росія, – сказав він. – Путін вважає, що якщо він буде достатньо впертим протягом тривалого часу, ми, слабкий Захід, підемо геть – і він може мати рацію... Це буде не просто ганебно. Це буде актом стратегічного самоушкодження".

Наші інтереси: 

Головний рупор Демпартії показує американцям глобальні загрози від Росії й готує їх до рішучої підтримки України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи