Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 122
  • Переглядів: 136

Республіканці в Конгресі США пропонують механізм допомоги Україні – реальний ленд-ліз

Категорія:

Спецтема:

Cпікер Палати представників США Майк Джонсон сигналізує сенаторам від Республіканської партії про підготовку законодавства щодо допомоги Україні.

20240317johnson.jpg

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон зустрівся з сенаторами-республіканцями й обговорив з ними допомогу Україні. Він розказав, що Палата Представників підготує законопроєкт про допомогу Україні за механізмом ленд-лізу.

Зараз в Конгресі «застряг» закон про іноземну допомогу, де в одну купу звалені допомога Україні, Ізраїлю, Тайваню та різні внутрішньоамериканські програми. А тут буде окремий закон конкретно про допомогу України. Допомога буде надаватися не «за так», а буде оформлена у вигляді безпроцентної позики.

Насправді така форма допомоги є вигідною для України.

По-перше, такий механізм є привабливим для тих американських платників податків, які критикують уряд за «роздачу американських грошей направо і наліво». Адже тепер це не роздача грошей, а позика. І такий законопроєкт зустріне менше протидії серед законодавців та виборців.

По, друге, якщо допомога оформлена у вигляді позики, то США тепер будуть зацікавлені в тому, щоб Україна перемогла, і не тільки перемогла, але й налагодила післявоєнну економіку, бо тільки в такому випадку зможе повернути позику.

По-третє, позика Україні надається на дуже вигідних умовах, а саме, що Україна поверне позику тоді, коли зможе. Саме на таких умовах запропонував дати позику (ленд-ліз) для України Дональд Трамп.

«Позичте їм гроші. Якщо вони зможуть це зробити, вони повернуть нам. Якщо вони не зможуть зробити це, вони не повинні повертати нам», - сказав Трамп на мітингу в Північному Чарльстоні, Південна Кароліна, повідомляє The Hill.

Також Майк Джонсон  повідомив сенаторам про бажання узгодити ленд-ліз для України із законопроєктом про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців (REPO for Ukrainians Act), яким передбачена конфіскація російських активів та використання їх для допомоги Україні.

Після зустрічі з Майком Джонсоном кілька сенаторів поділилися своїми враженнями з журналістами.

Зокрема сенатор Джон Корнін (John Cornyn) високо оцінив ідею створення програми ленд-лізу для допомоги Україні.

«Це те, що ФДР зробив у Другій світовій війні», — сказав він про програму ленд-лізу, яку президент Франклін Рузвельт підписав у 1941 році, щоб озброїти Великобританію та інших союзників проти нацистської Німеччини.

Також він сказав, що використання російських активів для допомоги Україні є «чудовою ідеєю».

«Було б справедливо змусити росіян заплатити за Україну, заплатити Сполученим Штатам і союзникам за озброєння України», – сказав він.

Позиція Джона Корніна є дуже важливою, адже він є одним з керівників фракції республіканців у сенаті. Зараз Мітч МакКоннелл (Mitch McConnell) уходить у відставку, і скоріш за все саме Джон Корнін стане лідером республіканців у Сенаті.

Він голосував за законопроєкт про іноземну допомогу (той самий, що зараз «застряг» в Палаті Представників), і те, що він позитивно поставився до ідеї ухвалити спеціальний закон про ленд-ліз для України є доброю новиною.

Так само позитивно оцінили цю ідею сенатори Кевін Крамер (Kevin Cramer) і Ліндсі Грем (Lindsey Graham), котрі після зустрічі поділилися своїми враженнями з журналістами. Обидва сенатори є прихильниками України, а Ліндсі Грема взагалі оголошено у РФ у розшук після того, як він похвалив військову допомогу США Україні як «найкращі гроші, які ми коли-небудь витрачали».

Майк Джонсон сказав журналістам, що він «виконуватиме волю Палати представників» над пакетом допомоги Україні, і сказав, що не хоче дозволити президенту Росії Володимиру Путіну очолювати РФ.

«Ніхто не хоче, щоб Володимир Путін переміг. Я вважаю, що він не зупиниться в Україні… і піде через всю Європу», – сказав він. – «Там є правильна і неправильна сторони, битва між добром і злом, і Україна тут є жертвою».

 

Наші інтереси: 

Республіканці у Конгресі працюють над дієвим механізмом допомоги Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи