Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 102
  • Переглядів: 106

Протягом двох діб над Балтійським морем був збій системи GPS

Категорія:

Спецтема:

Збій роботи системи спостерігався навколо Калінінградської області – російського анклаву серед країн НАТО.

Агентство з авіаційної безпеки ЄС (EASA) повідомляє про зростаючу кількість збоїв в роботі глобальної системи позиціювання (GPS) і висловлює занепокоєння, що в цьому винна Росія. Ці випадки фіксуються над Балтійським морем навколо Калінінградської області РФ. Цього тижня протягом двох днів відбувався збій роботи глобальної системи позиціювання коли або зникали сигнали GPS, або навпаки – надходили фальшиві сигнали GPS. Загалом з цим зіткнулися понад 1600 літаків – як військових, так і цивільних.

Глушіння GPS відбуваються регулярно з початку війни в Україні у 2022 році.

Європейська організація з безпеки аеронавігації повідомляє, що протягом січня та лютого цього року вона зафіксувала 985 збоїв GPS у порівнянні з 1371 за весь 2023 рік.

Вважається, що Росія має значні ресурси радіоелектронної боротьби (РЕБ) у Калінінграді.
«Російські збройні сили мають широкий спектр військового обладнання, призначеного для втручання в GNSS, включаючи глушіння та підробку, на різних відстанях, тривалості та інтенсивності», — сказав Newsweek на початку цього місяця представник оборони Литви.

У середині березня військовий літак, на борту якого перебував міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс (Grant Shapps), зазнав перешкод GPS, коли повертався з Польщі, хоча EASA не змогло підтвердити російське походження перешкод.

Згідно з Wall Street Journal, у 2022 і 2023 роках EASA попереджало про збільшення кількості повідомлень про випадки підробки та глушіння GPS у районах навколо Росії, зокрема у Фінляндії, навколо Чорного та Балтійського морів. В одному з бюлетенів EASA повідомило, що пілоти були змушені змінити маршрут літаків або пункти призначення під час польоту.

При тому EASA відмічає, що літаки можуть безпечно літати без GPS і можуть перемикатися на інші системи навігації, коли GPS неточний.

Але зростаюча кількість збоїв роботи GPS, викликаних скоріш за все зовнішнім втручанням – викликає занепокоєння.
 

 

Наші інтереси: 

Росія веде гібридну війну проти Заходу на різних фронтах. Заходу давно треба прокинутися та інтенсифікувати допомогу Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи