Зображення користувача Сергій Остапенко.
Сергій Остапенко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Податок з грошових переказів з-за кордону

Міністерство доходів і зборів України наголошує, що норма про визнання об’єктом оподаткування іноземних доходів, у тому числі грошових переказів з-за кордону, міститься в українському законодавстві вже більше 10 років.

Відповідна норма була передбачена спочатку Законом України  «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 р., а потім увійшла до Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2011 року. Зокрема, діюче законодавство передбачає, що при отриманні таких доходів громадянин має подати річну декларацію, в якій зазначити отриману суму та, відповідно, сплатити з неї податок на доходи фізичних осіб. Відповідно до Податкового кодексу, кошти, які перераховані з-за меж України на поточні чи карткові рахунки громадян вважаються іноземними доходами.

Ставка податку залежить від суми отриманих коштів. Якщо сума перевищує десятикратний розмір мінімальної місячної зарплатні (у січні-листопаді 2013 року — 1147 грн.), застосовується ставка 17%, в інших випадках — 15%.  При цьому Податковий кодекс передбачає, що у разі наявності міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Тобто, громадяни України, які у 2012 році отримували будь-які оподатковувані доходи з іноземних джерел, у тому числі перекази з — за кордону, повинні були включити такі доходи до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію. За підсумками деклараційної кампанії поточного року громадяни збільшили задекларований обсяг іноземних  доходів, отриманих у 2012 році, у вісім разів — до 9 млрд. грн. (за 2011 рік було задекларовано 1 млрд. грн.). Сплата податку з таких заробітків зросла майже вп’ятеро, і склала 580 млн. грн.

З огляду на активну суспільну дискусію з приводу оподаткування грошових переказів з-за кордону, Міністерство доходів і зборів України підкреслює, що мова йде не про запровадження нового податку, а про виконання прямої норми закону, яка діє з  2003 року.

Прес-служба Міндоходів України

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Оподатковути оподатковане?

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Оподатковути оподатковане?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Може проіґноруємо?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Хосе Рамірес.
0
Ще не підтримано

Його і так усі ігнорують. Думаю, що найбільший опір вчинять банки, адже при запровадженні цієї норми люди повернуться до обміну готівкою.

Все, що не має формальної логіки, є маразмом.

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Так, на цей час це ще для нас можливо. Просто необхідно бути уважними, як в розвідці. Ще можливо піднятися в інший простір. Там є Галія.

Хай Буде!