Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Податкове пекло. Україна – на 4-му місці в рейтингу «пекельних податкових систем»

Категорія:

Світ:

Україна зайняла четверте місце серед держав, у яких – податкове пекло. The 1841 Foundation, яка цей рейтинг оприлюднила, склала його на основі кількісних та якісних параметрів.

Кількісні критерії – сума сплачених податків, % ВВП, сукупний держборг, індекс інфляції, різниця між держвидатками та доходами. Якісні параметри – вільне висловлювання думок та підзвітність, верховенство права, регуляторна якість, політична стабільність, ефективність держави, контроль за корупцією.

На думку дослідників, держава має пекло, коли високі податки поєднуються зі слабким верховенством права і де права на приватну власність використовуються неналежно та не захищені. Експерт з питань податкової реформи та підприємець Павло Себастьянович у своєму дописі на Цензор.НЕТ написав:

"Найближчими днями позитивні блогери будуть писати, що рейтинг фальшивий, що фонд 1841 був створений тільки вчора, і взагалі, не все так погано. Податки тут, як у Європі, корупція тут, як всюди. Ось тільки від цих слів податкова система не стане кращою, а так і залишиться однією з загроз національній безпеці.

Позитивні економічні журналісти та блогери, у мене до вас кілька питань:

  • у якій ще країні є маски-шоу? Ні в азіатських, ні в європейських, ні в африканських країнах такого нема!
  • в якій ще країні після отримання прокурором на запит документів, суддя підписує ухвалу про обшук вдома у підприємця цих самих документів?
  • у якій країні податки ПДВ та НПП сплачуються авансом?
  • у якій країні ПДВ можуть просто конфіскувати без суду і слідства, а роботу підприємства заблокувати?
  • у якій країні після ухвали Верховного суду про незаконність відмови у реєстрації податкових накладних податкова служба продовжить їх блокувати?
  • в якій країні провину встановлює податковий інспектор, де таке може відбуватися без суду і слідства?

І це – лише для початку. Без подробиць адміністрування, без опису схем податківців та митників щодо контрабанди, скруток, обнала, заниження-завищення цін, повернення ПДВ по фіктивному експорту, вкидання фіктивного ПДВ до системи СЕА ПДВ. Чи вам про БЕБ ще написати? Рейтинг пекельних податкових систем враховує не лише весь схематоз, вимагання та корупцію в податкових органах, не тільки розмір ставок, а і якість держуправління:

1) демократичні вибори та підзвітність (спробуйте відкликати Гетьманцева) або звільнити Марченка, або хоча б отримати річний звіт Прем'єр-міністра)
2) верховенство права (у вас вже з'явилося?),
3) регуляторна якість (у вас вже дерегуляція?),
4) політична стабільність (?),
5) ефективність держави (?),
6) контроль за корупцією (?)".

У цьому відео Павло Себастьянович розказав, зокрема, про ПДВ (податок на додану вартість), який ми всі сплачуємо, тому що він закладений у всі товари, що ми щодня купуємо. +20% від вартості товару ми сплачуємо державі, яка ці кошти акумулює та використовує на власний розсуд. Ні, це – не на потреби так званої соціальної сфери, якщо хтось думає, що це так. Утримують пенсіонерів та бюджетників підприємці, які сплачують податки в державний бюджет. ПДВ – це найабсурдніший податок і джерело корупції. По-друге, завдяки цьому податку ми купляємо товари, які на 20% дорожче. Я часто раніше наводила приклад Туреччини, Польщі, інших країн, в тому числі й Німеччини, де ПДВ на деякі товари та послуги значно нижчий або взагалі відсутній. Але краще послухайте, для чого в Україні ПДВ (після 8-ої хвилини, 20-ої секунди).

 

Наші інтереси: 

Слухаємо аналітиків та експертів, а не інтерпретації так званих журналістів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

В Польщі ПДВ на продукти, предмети гігієни, книги складає 5%, а не 20%, як в Україні. В Німеччині ПДВ на продукти – 7%, в Туреччині ПДВ на основні продукти харчування (some basic foodstuffs) складає 1%, решта продуктів обкладаються 8% ПДВ, а не 20%, як в Україні. А тепер Польща взагалі обнулила ПДВ на харчі.

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

В Польщі ПДВ на продукти, предмети гігієни, книги складає 5%, а не 20%, як в Україні. В Німеччині ПДВ на продукти – 7%, в Туреччині ПДВ на основні продукти харчування (some basic foodstuffs) складає 1%, решта продуктів обкладаються 8% ПДВ, а не 20%, як в Україні. А тепер Польща взагалі обнулила ПДВ на харчі.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

В якій країні вилучають кошти за комунпослуги з рахунків всіх хто прописаний за однаковою адресою. Називають це сплата боргу солідарно хоча боргу може і не існувати. подати апеляцію неможливо тому, що про такий акт крадіжки не повідомляється або повідомляється коли кошти вилучені. Механізму повернення коштів в разі скасування рішення суду неможливий. Не існує методики повернення коштів. Так, що ворог народу і репресії проти всієї сім'ї того ворогу нікуди не зникали. Сталінізм жив і послідовники згуртувалися. Відновлений радянський устрій: офіс президента це УККПРС. Рада міністрів є. Обком парті це держадміністрації. ЦКПРС разом КАБ.Міном випускає дерективи які виконує обком парті (держадміністрація). І це все робиться без правил і законів, не розписана економічна складова. Ліквідовані районні ради. Цілий ряд цвяхів які забиваються в труну ліквідації української державності. Старе відімре, це зрозуміло але нове саме не виникне. Основна причина тормозу суспільства є саме суспільство яке має бути поставлено в такі умови коли вижити мовчки вже не вийде.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.