Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 93
  • Переглядів: 100

ПАРЄ дипломатично роз’яснила Білому дому, чи можна Україні бити по російській нафтопереробці

Категорія:

ПАРЄ вважає, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи можуть вважатися законними цілями військових атак. Україна в порядку самооборони має право атакувати військові цілі РФ, які перебувають поза її територією, вважає генсек НАТО Єнс Столтенберг.

24041902.jpg

Горять російські НПЗ

Відомий український експерт з енергетичних питань Михайло Гончар звернув увагу на одну з резолюцій ПАРЄ і прокоментував її важливість у своєму дописі на Фейсбук:

"Я зупинюсь тільки на одній (резолюції - ред.), яка продовжує бути актуальною в контексті закидів нам з боку низки американських офіціалів щодо небажаності українських атак проти російських нафтопереробних заводів. Так ось, ПАРЄ вважає, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи можуть вважатися законними цілями військових атак.

До речі, це співпадає і з баченням, яке іншими словами озвучив генсек НАТО Єнс Столтенберг 10 квітня, що Україна в порядку самооборони має право атакувати військові цілі РФ, які перебувають поза її територією.

"Це частина законного права на самооборону – удари по легітимним військовим цілям за межами країни", – сказав Столтенберг на спільній пресконференції з президентом Фінляндії Александром Стуббом.

Отже, і ПАРЄ, і Генсек НАТО дипломатично роз’яснили вашингтонським піклувальникам російської нафтопереробки що і до чого.

Зі свого боку зазначу, що НПЗ не просто випускає бензинчик, дизельку чи керосинчик, як комусь здається на берегах Потомаку, коли вустами заступниці міністра оборони США стверджують що НПЗ – це цивільний об’єкт. Асортимент продукції НПЗ – це від кількох десятків до кількох сотень найменувань різноманітної продукції, в тому числі специфічного призначення".

Далі він пише: "Навряд чи комусь щось скаже абревіатура Т-8В. А це – реактивне пальне для літаків надзвукової авіації, зокрема, для Ту-22М3, який сьогодні знищили наші доблесні Повітряні сили.

І це пальне випускається саме на деяких НПЗ за спеціальною технологією, щоб воно зберігало свою стабільність, коли при надзвуковому польоті пальне в баках розігрівається до температури понад 100ºС.

Так само і крилаті ракети типу Х-101 чи «Калібр» заправляються різними марками авіаційного гасу. А різноманітні спеціальні мастила – турбінні, моторні, трансмісійні, енергетичні та гідравлічні рідини, без яких неможливо уявити собі роботу авіаційних двигунів, гідросистем літаків та кораблів, танкових трансмісій, редукторів гвинтів гелікоптерів та турбогвинтових літаків типу того ж бомбардувальника Ту-95МС. А арктичний дизель та спеціальні присадки, які мають забезпечити роботу двигунів внутрішнього згорання військової техніки при температурах до -60ºС? Це усе теж продукція НПЗ. І, до речі, на таких НПЗ сидять офіційно представники МО РФ, які здійснюють військову прийомку продукції перед тим, як вона піде за призначенням.

Ціла низка продукції НПЗ випускається тільки й виключно для потреб російської армії, вона не використовується у цивільному секторі. Тому НПЗ є законними  військовими цілями!   

Гончар цитує ПАРЄ: "...Асамблея зазначає, що санкції щодо обмеження цін на російську сиру нафту мали обмежений ефект… також через те, що гранична ціна на російську сиру нафту все ще встановлена на занадто високому рівні".

Михайло Гончар також нагадав, що робили США під час операції "Буря в пустелі": "Американська авіація завдала ударів по 11 нафтопереробних заводах, по п'яти нафтопроводах і виробничих підприємствах, по численних нафтових танкерах... Бомбові удари наносилися по великих нафтосховищах, по газонафтових сепараторах, через які сира нафта потрапляє на НПЗ, по ректифікаційних колонах без яких не обходяться сучасні нафтопереробні підприємства, а також важливою ділянкою врізання трубопроводу К2 біля Байджі, який з'єднує північні родовища, експортний нафтопровід, що йде до Туреччини, і реверсний іракський трубопровід Північ-Південь".

Нагадаємо, помічник міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер заявила, що Сполучені Штати стурбовані українськими атаками на російські нафтопереробні заводи. Нібито вони є "цивільними цілями".

А глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що Байден стурбований тим, як атаки на російські нафтопереробні заводи вплинуть на світові енергетичні ринки. "Звичайно, ці атаки можуть мати негативний вплив на світову енергетичну ситуацію. Але, чесно кажучи, я вважаю, що Україні краще переслідувати тактичні та оперативні цілі, які можуть безпосередньо вплинути на поточну битву", – сказав Остін.

Наші інтереси: 

Читаємо думку експертів, шукаємо інтереси різних сторін у війні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи