Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Хвилина мовчання перед початком фільму і довге мовчання після останнього кадру...

Так закінчився прем`єрний показ документального фільму “Небесна сотня у вирій полетіла”, створеного литовською студією разом з українськіми митцями. Символічно, що цей фільм-реквієм був представлений його співтворцями Анною Агішевою та Петром Оларом у міській бібліотеці литовського міста Таураге.

Саме тут, одразу після буремних днів Майдану, була влаштована фотовиставка пам’яті загиблих за Свободу України. Вона прибула в цей зал після того, як в литовському Сеймі її побачили тисячі гостей і жителів Вільнюса. Зараз у цьому залі в другу річницю відбувся прем’єрний показ фільму.

Великий зал бібліотеки гостинно прийняв друзів України, що є в цьому місті. Фільм з українськими діалогами та віршами звучав для литовців зрозуміло і сприймався душею та серцем. Після завершення показу вони просили розмістити в інтернеті і дати можливість подивитись їм цей документ-реквієм ще раз в колі друзів та рідних.

Після довгого мовчання по завершенню фільму Анна Агішева розповіла, як творили цей фільм пам`яті Небесній сотні та воїнам АТО. Згадала прем’єрні покази в Україні і через канали телебачення, і прилюдні зустрічі. Користуючись нагодою, Анна низько вклонилась та подякувала за щиросердечну допомогу, що їде від Литви останні роки. Директор бібліотеки Сігітас Канцявічюс зазаначив, що навіть продивляючись цей фільм втретє, не може стримати сліз, згадує свою зустріч на Личаківському цвинтарі Львова з побратимом загиблого воїна у війні на сході України в 2015 році.

Всі хто брав слово, не скривали свої емоції, а головне – відзначали: немає слів передати ту біль і вічне запитання: “Чому так сталося в центрі Європи у ХХІ столітті?”  Де людський розум, совість і любов до України, коли так безжалісно і цинічно вбивають патріотів. Представники бізнесу і місцевого самоврядування, що були на перегляді, зазначили, що цей фільм незвичний і не схожий на інші. “Він робить нас поза часом учасниками тих трагічних подій”.

Відмантас Ліорантес, директор телебачення ТVК, розповів і про свої зустрічі з українськими патріотами під час поїздок в Тернопіль. Керівник культурного центру Таураге Віргініус Бартусіс як митець відзначив художню і мистецьку палітру цього фільму. У виступі однієї з глядачів цього прем’єрного показу Мієлуте Парнараускіне  слова були сказані серцем, а очі, переповнені сльозами, говорили навіть у мовчанні. Директор одної з шкіл зазначив, що це жива історія, яка вчить нас бути достойними героїв.

Організатори цього показу  Вікторія Глобуте та Індра Удінчіне зробили знімки і написали зворушливі слова для литовської преси.

Наші інтереси: 

Пам`ятаємо та шануємо...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи