Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 117
  • Переглядів: 128

До AUKUS можуть запросити Японію. Що це значить для України?

Категорія:

Світ:

Альянс англосаксонських країн, покликаний протистояти зростаючому впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, займається спільною розробкою передового озброєння. І, можливо, запросить до спільної роботи Японію.

У понеділок прозвучала спільна заява міністра оборони США Ллойда Остіна (Lloyd Austin), британського держсекретаря з питань оборони Гранта Шаппса (Grant Shapps) та віцепрем'єр-міністра та міністра оборони Австралії Річарда Марлза (Richard Marles), їх альянс AUKUS може отримати вигоду від залучення інших «партнерів-однодумців», таких як, наприклад, Японія.

AUKUS – це створений кілька років тому альянс Австралії, Об’єднаного Королівства та Сполучених Штатів, покликаний протистояти зростаючому впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. Основною темою (тобто з чого, власне, й почався цей альянс) – це спільна розробка, будівництво та експлуатація передових атомних підводних човнів. Пам’ятаєте історію, як Австралія відмовилася від переговорів про закупівлю французьких підводних човнів, натомість зацікавилася американськими? – оце й був початок альянсу AUKUS.

За цією програмою Австралія отримує три американські атомні підводні човни типу «Вірджинія», австралійські моряки проходять навчання та отримують досвід експлуатації такої техніки, після чого три країни спільно розробляють нові моделі атомних підводних човнів, для чого узгоджують механізми координації розробки нових технологій та механізми обміну технологіями подвійного призначення.

Можливість залучення до альянсу Японії не є дивною, адже Японія є головним союзником США у тихоокеанському регіоні. До того ж Японія славиться своїми високотехнологічними розробками та високою якістю складної техніки.

Сьогодні Японія підкреслено пацифістська країна, але за останні два роки (після російської агресії проти України) Японія зробила раніше немислимі кроки для зміцнення своєї оборонної спроможності, зокрема збільшення свого оборонного бюджету до 2 відсотків валового внутрішнього продукту протягом п’яти років, що зробило його третім за розміром у світі. Зараз в Японії є законодавча заборона на експорт летального озброєння, але все частіше звучать думки про необхідність скасування цієї заборони.

Чим це все цікаве для України?

Сьогодні у світі відбувається консолідація тоталітарних режимів – РФ, Північна Корея, Іран, Китай – в їх бажанні протистояти країнам Заходу, бажанні зламати теперішній світовий порядок і повернути «право сили».

Україна має вибирати, на чиєму боці бути. Ясна річ, що краще бути на боці «колективного Заходу».

Тому Україні бажано «стукати у двері» подібних геополітичних союзів. Ясна річ, що для того, щоб «двері відкрили» - треба бути чимось. Сьогодні в Україні є фахівці з атомної енергетики, фахівці з розробки морських дронів, фахівці IT-галузі тощо. Тому дуже бажано приєднатися до подібних оборонно-технологічних союзів, бо це по-перше, зміцнюватиме нашу обороноздатність, а по-друге, сприятиме високотехнологічному розвиткові.

І на закінчення невелика ремарка.

У 2017 році, ми вже казали у своїх відео, що геополітичним союзником України буде саме Японія. А от Китай буде геополітичним союзником (чи скоріше сюзереном) Московії. А тому нам треба налагоджувати стосунки з Японією і максимально уникати стосунків з Китаєм.

Наші інтереси: 

«Стукайте – і вам відкриють…». Україні варто придивлятися до таких оборонно-технологічних союзів і намагатися брати в них участь.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Японія
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи