Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 174
  • Переглядів: 195

Це початок 100-річного альянсу між Британією та Україною – міністр оборони ВБ Грант Шеппс

Категорія:

Спецтема:

Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс виступив з промовою "Захист Британії від більш небезпечного світу" в Ланкастер Хаусі в Лондоні. Він сказав, що Британія повинна бути готовою стримувати ворогів і вести за собою союзників. Він нагадав, що Велика Британія першою надала Україні протитанкові ракети NLAW, сучасні танки та ракети дальнього радіуса дії.

24011801.jpg

Грант Шеппc, Ланкастер-хаус, Лондон, 15 січня 2024 року. Фото: Генрі Ніколлс/AFP

Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс згадав Маргарет Тетчер, яка тридцять п'ять років тому також виголосила у Ланкастер-хаусі промову. Вона говорила про свій оптимізм щодо змін, які відбуваються між Сходом і Заходом. Буквально через два тижні Берлінська стіна впала.

"Це був світанок нової ери. Екзистенційні загрози були знищені. І новий глобальний фактор загального благополуччя поширився і на сферу оборони. Це був час дивідендів миру. Уявлення про те, що хоча наша оборона повинна бути максимальною в часи напруженості, вона може бути мінімізована в мирний час.

Конфлікти, звичайно, не зникли. Але за відсутності великої потуги, яка б загрожувала континенту, створювалося враження, що мир не за горами. Проте не всі це зрозуміли. Насправді наші супротивники мобілізувалися. Ворожа авторитарна держава поверталася – після того, як незаконна анексія Криму у 2014 році зійшла Путіну з рук, вісім років по тому він розпочав брутальне вторгнення в Україну.

І поки Росія продовжує свою незаконну кампанію в Україні, Китай розмірковує над тим, чи не урветься терпець Заходу. Сьогодні до Росії та Китаю приєдналися нові ядерні, а незабаром і без'ядерні держави. Північна Корея обіцяє розширити власний ядерний арсенал. А ще є Іран, чий уран збагачений до 83,7%, тобто до рівня, коли він не має жодного цивільного застосування.

Ще за часів холодної війни залишалося відчуття, що ми маємо справу з раціональними гравцями. Але ці нові сили набагато більш нестабільні та ірраціональні.

Чи можемо ми дійсно припустити, що стратегія взаємного гарантованого знищення, яка зупиняла війни в минулому, зупинить їх у майбутньому, якщо застосувати її до Іранської революційної гвардії або Північної Кореї?

Боюся, що ні. Особливо з огляду на те, що з'явилася ще одна нова тривожна обставина: Наші супротивники зараз більше пов'язані один з одним. Наприклад, ми бачили, як іранські проксі спричиняють хаос від Ізраїлю до Червоного моря. Що Росія має те, що обидві країни називають "партнерством без обмежень" з Китаєм, з яким вони проводять регулярні спільні навчання", – сказав Шаппс у своїй промові, опублікованій на сайти Британського Уряду.

Він згадав про торгівлю Великої Британії, 90 відсотків якої йде морем і яка є мішенню терористів, згадав про кібервійну, яка йде з Росії та Китаю.

Він також відзначив, що масова міграція може бути цинічно використана як зброя війни, як це сталося з Польщею, Норвегією та Фінляндією.

"Ми збільшили наші оборонні витрати, інвестуючи мільярди в модернізацію наших Збройних сил і забезпечуючи їх силами та засобами наступного покоління – від нових авіаносців до винищувачів F35, від нових безпілотників до підводних човнів типу "Дредноут", від краще підготовлених військ до створення національних кібернетичних сил.

І коли світ потребував нас, ми були на висоті. Надаючи Україні нашу непохитну підтримку і заохочуючи інших до їхньої справи, в тому числі за допомогою нашого найбільшого в історії пакету фінансування, оголошеного минулого тижня. Сьогодні вперше цей уряд витрачає понад 50 мільярдів фунтів стерлінгів на рік на оборону в грошовому еквіваленті, більше, ніж будь-коли раніше", – зазначив Міністр оборони Великої Британії.

Він також зауважив, що зараз настав час усім союзним і демократичним країнам світу зробити те ж саме. І забезпечити зростання своїх оборонних видатків. Через п'ять років ми можемо побачити кілька театрів військових дій за участю Росії, Китаю, Ірану і Північної Кореї.

2024 рік має стати точкою перелому. Для України це буде рік, коли може вирішитися доля їхньої нації, вважає він.

"У складному світі жодна країна не може дозволити собі діяти поодинці, тому ми повинні продовжувати зміцнювати наші альянси, щоб світ знав, що їх не можна розірвати.

Оборона багато в чому є наріжним каменем наших відносин в усьому світі. Наші збройні сили, провідні у світі, найсучасніша промислова база і готовність підтримувати наших союзників є причиною того, що Британія є партнером, якого багато хто обирає. І серед наших партнерств НАТО залишається найважливішим. Через 75 років після свого заснування НАТО сьогодні більше, ніж будь-коли.

Але і виклики перед НАТО стоять більші. Саме тому Велика Британія віддала НАТО майже усі свої повітряні, наземні і морські сили і засоби. Але в 2024 році я сповнений рішучості зробити ще більше", – сказав Шаппс.

Він оголосив, що Велика Британія відправить близько 20 тисяч військовослужбовців для участі в одному з найбільших розгортань НАТО з часів холодної війни – навчаннях "Непохитний захисник" (Steadfast Defender).

Під час навчань британські військові об'єднають зусилля з військовими з 30 країн НАТО і Швеції, забезпечуючи життєво важливі гарантії проти путінської загрози.

Британська авіаносна ударна група буде в повному складі на чолі з флагманом ВМС "Queen Elizabeth". З його палуб здійматимуться блискавичні винищувачі п'ятого покоління F35 у супроводі страхітливої фаланги фрегатів, есмінців і гелікоптерів.

Він також оголосив про підводний човен, який патрулюватиме глибини, і про літак Poseidon P8, який вестиме спостереження з неба, про тренування за Полярним колом 400 Королівських морських піхотинців та про розгортання на суходолі понад 16 тисяч солдатів на чолі з бойовою групою 7-ї легкої механізованої бригади.

Він зауважив, що це є найбільшим розгортанням сухопутних сил в НАТО за останні 40 років.

Шаппс також повідомив, що минулого місяця він підписав Глобальне партнерство в галузі бойової авіації з Японією і Італією.  Ці проекти стосуються не лише будівництва атомних підводних човнів, винищувачів шостого покоління і інновацій в усіх видах оборони. Вони спрямовані на посилення нашої стратегічної переваги, щоб ми могли зберегти нашу перевагу над нашими супротивниками.

"Але недостатньо лише стримувати. Ми повинні вести за собою. Відстоювати наші цінності по всьому світу. І Україна є прикладом для наслідування. Цього року її майбутнє цілком може бути вирішене. Відважні українські воїни досягли неймовірного успіху, відтіснивши російські війська, повернувши 50% території, вкраденої Росією, відкривши морський прохід у Чорному морі.

Але Захід не повинен їх підвести. Британське лідерство вже справило гальванізуючий ефект. Ми зібрали близько 10 країн, щоб допомогти українцям тренуватися тут, у Великій Британії. І сьогодні я можу оголосити, що за нашими програмами вже підготовлено понад 60 тисяч українських військовослужбовців з часу вторгнення Росії в Україну в 2014 році.

Минулого місяця я започаткував нову морську коаліцію з Норвегією для захисту морського кордону України. З того часу до цієї коаліції приєдналися понад 20 країн-партнерів.

Але міжнародне співтовариство не може дозволити втратити цю підтримку. Путін вважає, що Заходу бракує міцності. І оскільки на кону майбутнє світового порядку, ми повинні довести, що він помиляється. Винагорода його війни перемогою лише збільшить ризик ескалації. І не лише тому, що він одержимий ідеєю відновити Російську імперію, але й тому, що це буде сигналом слабкості для інших потенційних агресорів", – сказав Шаппс.

Він нагадав про те, що прем'єр-міністр Великої Британії підписав історичну Угоду між Україною та Великою Британією про співпрацю в галузі безпеки.

"Це – початок 100-річного альянсу, який ми будуємо з нашими українськими друзями. Вона передбачає збільшення нашої військової підтримки до 2,5 млрд фунтів стерлінгів, що збільшує загальний обсяг військової допомоги Великої Британії до понад 7 млрд фунтів стерлінгів. Ще більше буде надано безпосередньо з британського арсеналу озброєнь.

200 мільйонів фунтів стерлінгів буде спрямовано на виробництво і закупівлю тисяч безпілотників, в тому числі розвідувальних і ударних дронів дальнього радіусу дії. Це продовжує горду історію Великої Британії як провідного донора, який завжди першим надає Україні саме те, що вона потребує.

Велика Британія першою надала Україні тренування з озброєння, першою надала протитанкові ракети NLAW, першою надала сучасні танки, першою надіслала ракети дальнього радіусу дії. Тепер ми станемо найбільшим постачальником безпілотників. Вони вироблятимуться тут, у Великій Британії, в тандемі з міжнародними партнерами", – сказав він.

Міністр оборони Великої Британії також відзначив, що битва в Україні є екзистенційною і нема такого поняття, як ізольований конфлікт. І що для зміцнення міжнародного порядку ми повинні діяти глобально.

Шаппс також вказав на необхідність зробити промисловість більш стійкою, щоб дати нам можливість переозброюватися, поповнювати запаси та впроваджувати інновації набагато швидше, ніж опоненти.

"Тут перед британською промисловістю відкривається величезна можливість. Великобританія вже давно стала синонімом передових технологій. Ми подарували світу радар, реактивний двигун і всесвітню мережу Інтернет. Ми не втратили цю іскру креативності. Навпаки, сьогодні Великобританія є однією з трьох країн з технологічною економікою в 1 трильйон доларів.

Але тільки уявіть, що ми могли б зробити, якби змогли краще використати це приховане натхнення, винахідливість і винаходи для захисту нашої нації? Подумайте про технології, що змінюють правила гри, які ми могли б надати нашим хоробрим чоловікам і жінкам. Від пілотів, готових піднятися в повітря будь-якої миті, до солдатів, які захищають кордони НАТО від путінської люті", – сказав він.

"Консервативний уряд завжди робив і вже зробив життєво важливі кроки для збільшення оборонних витрат, схваливши найбільше стійке збільшення оборонних витрат з часів холодної війни, – вливши минулого року ще 5 мільярдів фунтів стерлінгів на поповнення наших запасів і модернізацію нашого ядерного підприємства.

Ухвалення найбільшого в історії оборонного бюджету в грошовому еквіваленті. Ми витрачаємо понад 50 мільярдів фунтів стерлінгів на оборону нашої країни. І лише минулого тижня ми не лише зберегли нашу підтримку Україні, але й збільшили її до найвищого рівня за всю історію.

Для когось ці витрати можуть здатися надто великими, але Британія не може дозволити собі відмінити досягнуте нами збільшення видатків на оборону. І за цього консервативного уряду ми ніколи цього не зробимо.

І ми використаємо наш вплив, щоб інші союзники і друзі, зіткнувшись з цією новою реальністю, не відставали від нас у своїх зобов'язаннях.

Отже, ми опинилися на світанку нової ери. Берлінський мур залишився в далекому минулому. І ми пройшли повне коло. Перейшли від післявоєнного до довоєнного світу.

На зміну епосі ідеалізму прийшов період жорсткого реалізму. Сьогодні наші супротивники активно відбудовують свої бар'єри.  Старі вороги реанімуються. Формуються нові вороги. Перекроюються лінії фронту. Танки стоять буквально на українській галявині Європи. А підвалини світового порядку розхитуються до самої основи.

Ми стоїмо на цьому роздоріжжі: чи віддатися морю біди, чи зробити все можливе, щоб відвернути небезпеку.

Я вважаю, що насправді вибору нема. Щоб гарантувати наші свободи, ми повинні бути готовими. Готовими стримувати ворогів, які збираються навколо нас. Вести за собою наших союзників у будь-яких конфліктах, які можуть виникнути. Захищати нашу державу, яка б загроза не виникла. Це те, що Британія завжди робила. І це те, що ми повинні зробити знову, якщо ми, як Маргарет Тетчер, яка виступала тут 35 років тому, знову мріємо про майбутнє без стін", – завершив Шаппс свій виступ.

Промову опубліковано на сайти Британського Уряду 15 січня 2024 року.

Наші інтереси: 

Розуміємо, якого сильного союзника маємо. Велика Британія надсилає сигнал Росії, що вона не здатна тягатися з такою військово-політичною потугою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Ще варто додати, що це Британія примусила Єрмака призначити Залужного головнокомандувачем. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Ще варто додати, що це Британія примусила Єрмака призначити Залужного головнокомандувачем. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!