Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Чому українські суди є загрозою. Як Окружний адміністративний суд Києва працював на РФ

16 лютого 2022 року в Окружному адмінсуді Києва за графіком було призначено засідання за позовом експрезидента України Віктора Януковича за нібито незаконне позбавлення його звання президента. Загалом позовів було два. Янукович подавав їх до Окружного адмінсуду Києва синхронно із накопиченням військ Росії на кордоні з Україною.

 З рішенням повномасштабного наступу на Київ, Кремль, вочевидь, мав і заготовлені сценарії встановлення свого політичного керівництва України. А в березні 2022 року, коли російські війська були на підступах до Києва, літак Януковича був помічений в Мінську, де відбувались перемовини російської та української делегацій, йдеться у матеріалі програми "Схеми".

Сценарій поновлення Януковича, підкріпленого рішенням суду, як і всі інші плани з повалення і захоплення центральної влади в Києві, провалився разом з втечею російських військ з Київщини під натиском Збройних сил України.

Важлива роль під час спроби реалізації такого сценарію – відводилась суддям Окружного суду Києва. Суду, який влада обіцяла ліквідувати ще за півтора року до цього – через підозри суддям з боку антикорупційних органів та у відповідь на петицію громадськості про «глибоку вкорінену корупцію і практику неправосудних рішень».

Чому Кремль міг покладатися на позитивне для себе рішення Окружного адмінсуду Києва? І чому, попри рішення президента Володимира Зеленського, ОАСК досі не ліквідований, а його судді продовжують вершити правосуддя іменем України?

«Схеми» детально проаналізували, хто і як допомагав реалізовувати сценарій Кремля.

Перший позов – суддя Аблов. 30 грудня 2021 року. В суд заходить позов Януковича.

Відразу сорок суддів не змогли взяти участь у розподілі цієї справи. Основна причина – вони у відпустках. Її ділять між трьома суддями, які лишилися на роботі. Справа потрапляє до заступника голови суду Євгенія Аблова.

За кілька місяців перед цим співробітник НАБУ намагався вручити Аблову повістку. Аблова підозрюють у «створенні злочинної організації й захопленні влади». За версією слідства, зокрема, були «ухвалені замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних еліт та бізнес-кіл». Головні докази – розмови суддів, записані правоохоронцями.

Минуло три роки після оголошення підозри цьому судді, минуло кілька місяців, як справу, де він обвинувачується, передали до Антикорупційного суду, але і досі Євгеній Аблов продовжує працювати суддею.

5 січня 2022 року суддя Аблов ухвалює рішення прийняти заяву експрезидента Януковича до розгляду.

Він це зробить, попри кількарічний прострочений термін. Кодекс адміністративного судочинства каже про єдиний виняток – коли є заява про поважність пропущених термінів, але її від Януковича не було. Пізніше суддя Аблов – у квітні закриє цю справу саме тому, що не було такої заяви. Але це станеться вже тоді, коли російські війська відступлять від Києва.

Цей же суддя вирішив справу розглядати у спрощеному режимі, без виклику сторін. Це також означало, що рішення могло з’явитися у будь-який день на розсуд судді.

Другий позов – суддя Качур.

Ще один позов Януковича перед Новим роком приймає до розгляду суддя Ігор Качур. І відразу призначає наступне засідання на 16 лютого 2022 року. Янукович просить визнати відсутність компетенції у Верховної Ради вирішувати його самоусунення.

У 2014 році після втечі Януковича від влади усунув його саме парламент.

У судді Качура своя історія взаємин з колишнім президентом-втікачем. За розпорядженням тоді ще прем’єр-міністра Януковича Качур був призначений заступником міністра промислової політики. А ще до цього – у 2004 році, в розпал Помаранчевої революції – Качур був членом Центральної виборчої комісії, яка оголосила Януковича обраним президентом.

Цей протокол ЦВК згодом скасує Верховний суд України, через масові фальсифікації. Попри багаж зв’язків із Януковичем суддя самовідвід у справі не взяв.

Саме суддя Ігор Качур наче підказав Януковичу, як йому діяти в суді. Спочатку розгляд одного з позовів Януковича зупинили, бо документ був складений так, що його мав би розглядати інший суд – Верховний. Позов стосувався постанови парламенту про самоусунення Януковича від влади. Але замість того, щоб справу закрити, суддя дає 10-денний термін біглому експрезиденту – виправити позов так, щоб справу міг розглянути саме Окружний суд і суддя Качур.

Чому Кремль міг покладатись у справі Януковича саме на суддів Окружного адмінсуду Києва?

По-перше, вони не проходили переатестацію – на відміну від суддів того ж Верховного суду. А Володимир Путін за два дні до вторгнення розкритикував саме реформовані судові органи України.

Окрім того, кістяк суддівського корпусу цього суду був призначений в часи проросійського президента Януковича. А Вовк саме за Януковича став головою цього суду. В той час за судову систему на Банковій відповідав Андрій Портнов, заступник керівника адміністрації тодішнього президента Януковича. Зараз – Портнов під санкціями США через вплив на суди.

Тепер за судову реформу на Банковій відповідає Андрій Смирнов, заступник керівника Офісу Президента.

Критики Смирнова постійно вказують на його фото з Портновим, який цим же напрямком займався за Януковича. Про вплив Портнова на суди на початку каденції Президента Зеленського можуть свідчити записи правоохоронців. Ці ж записи показують, що Вовк розмовляє, ймовірно, з Портновим, розмовляють, як гарні знайомі й проштовхують на держпосади, схоже, своїх суддів.

Чому, попри давню ініціативу Зеленського, ОАСК досі не був взагалі ліквідований?

18 жовтня 2021 року, тобто за чотири місяці до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Володимир Зеленський каже, що впливові люди відкладали розгляд законопроєкту про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. Ліквідацію, яку ж він і ініціював на петицію громадськості про «глибоку вкорінену корупцію і практику неправосудних рішень» в цьому суді. Це сталося після підозр з боку Антикорупційного бюро до низки суддів цього суду.

Через півтора року після оголошення президентської ініціативи Андрій Смирнов пояснює, чому це досі не вдалося.

– Ми точно знаємо, що законопроєкт буде проголосований, – сказав Смирнов.

– А який дедлайн, на вашу думку? – запитав журналіст.

– Немає дедлайну, ми залежимо від Вищої кваліфікаційної комісії суддів. ВККС зараз активно працює. Мій персональний прогноз – літо наступного року. Коли запрацює ВККС, коли оголосять добір, коли наберуть суддів, перевірять на доброчесність, десь так.

Тобто до літа наступного року голова суду і низка суддів, які обвинувачуються і справа щодо яких перебуває в антикорупційному суді, будуть здійснювати правосуддя!

У сценарію «легітимізації» Януковича як ставленика Путіна в Україні ключову роль мав зіграти Окружний суд, де голова суду та низка суддів є обвинуваченими. Сам цей суд обіцяли ліквідувати ще півтора року тому, утім, так цього і не зробили.

 

Наші інтереси: 

Суди в Україні залишаються тими інституціями, яким найменше довіряють громадяни. Всім відомо, що суди – це не суди, а аукціони, хто більше заплатить, той і отримає потрібне рішення. Йдеться про ці самі господарські та адміністративні суди. Судівську систему потрібно докорінно змінювати, змінювати персоналії в тому числі. Наведений приклад з Окружним адмінсудом Києва – це приклад того, як працює судівська система і як сильно вона корумпована. Згадуваний суддя Вовк – просто класичний приклад. Багато з цих суддів починали в часи Януковича, Кучми. Вони – невиправні. У судівській системі треба проводити найжорсткішу люстрацію. Серед суддів – зрадники та російські агенти! У вересні «Схеми» виявили громадянство РФ у судді Верховного суду України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Своєчасна публікація. Вихід з ситуації не є складною. Вихід називається судом присяжних. При тому не обов'язково виконувати всілякі УРСР - УКРАЇНИ постанови і кодекси, все рівно найвищими є міжнародні договори які підписала Україна. У нас суд присяжних можна утворити протоколом зборами жителів тер. громади. А самі існуючі суди будь якого рангу в УКРАЇНІ є , згідно ЄСПЛ, не легальним рішення якого ніколи не набудуть статусу легітимності.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Своєчасна публікація. Вихід з ситуації не є складною. Вихід називається судом присяжних. При тому не обов'язково виконувати всілякі УРСР - УКРАЇНИ постанови і кодекси, все рівно найвищими є міжнародні договори які підписала Україна. У нас суд присяжних можна утворити протоколом зборами жителів тер. громади. А самі існуючі суди будь якого рангу в УКРАЇНІ є , згідно ЄСПЛ, не легальним рішення якого ніколи не набудуть статусу легітимності.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.