Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відкрилася третя сесія засідань у кримінальній справі щодо збитого літака МН17: суд почує родичів

Під час перших двох сесій суд заслухав сторони обвинувачення та захисту. Нідерландські прокурори описали ситуацію на місці збиття літака, було надано роз’яснення щодо розслідування різних типів доказових джерел, а саме – криміналістичних доказів, телекомунікацій, показів свідків, фотографій, відео, цифрових джерел, радіолокаційних даних та супутникових знімків.

Водночас захист підполковника-спецпризначенця ГРУ Олега Пулатова фактично обрав тактику затягування процесу, пише Ірина Драбок у своїй статті на "Укрінформ".

Нагадаємо, 9 березня 2020 року стартував розгляд кримінальної справи щодо трьох обвинувачених росіян та одного українця. Це – колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава «РУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов та громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Один із чотирьох обвинувачених, Пулатов, виявив бажання долучитися до процесу. Його інтереси в суді представляють двоє нідерландських адвокатів.

Крім того, після катастрофи малайзійського літака рідні загиблих звернулися до Європейського суду з прав людини, звинувативши РФ. А 10 липня 2020 року Нідерланди як держава подали позов проти Росії до ЄСПЛ щодо порушення РФ трьох статей Європейської конвенції з прав людини.

«Як і під час другого блоку слухань, головну увагу буде, найімовірніше, приділено клопотанням сторін. Очікується, що третій блок розпочнеться з виступів адвокатів родичів жертв. Також суд надав стороні захисту Олега Пулатова можливість підготувати запити на розслідування та подати їх у період з 28 вересня до 2 листопада 2020 року», – зазначив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

Родичі загиблих рейсу МН17 впевнені, що в убивстві 298 осіб 17 липня 2014 року в небі над Донбасом винна Росія. За висновками Міжнародної спільної слідчої групи (JIT), яка розслідує катастрофу, малайзійський літак збито зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. І підтвердити, що саме «Бук» знищив МН17, начебто можуть супутникові знімки, наявні у США.

Під час попередніх засідань суд заявив, що хотів долучити до справи супутникові знімки. Відповідне звернення до США востаннє було надіслано 2016 року. У відповідь США відмовилися показувати їх широкому загалу, адже фактично це означало б розкрити чутливість системи. Справа в тому, що йдеться про супутники інфрачервоного діапазону, так зване нове покоління, і щоб не розкривати технічні можливості супутників, було зроблено детальний опис – меморандум. Якби знімки фігурували в суді, процес мав би бути закритим, але через його суспільну важливість суд не міг відбуватися за закритими дверима. Водночас прокурор мав змогу особисто ознайомитися з оригіналом. І те, що меморандум відповідає знімкам у суді, має підтвердити людина, яка має доступ до цієї інформації. Захист Пулатова зажадав допиту особи, яка особисто ознайомилася з цими даними, однак, такий запит було відкладено. Натомість суд визнав обґрунтованим повторне звернення до США щодо знімків.

Росія не визнає своєї причетності до збиття МН17 і неодноразово голосно заявляла про те, що її не допускають до розслідування. Але після катастрофи проводилося технічне розслідування Ради безпеки Нідерландів, у якому Росія брала участь. Вона передала свої матеріали, зокрема, радіолокаційні дані, експертні висновки. РФ навіть надала свої рекомендації та зауваження.

Однак, після збиття літака паралельно велося кримінальне розслідування. Брати у ньому участь можуть лише країни, які постраждали після збиття МН17. Тож до складу Міжнародної спільної слідчої групи увійшло п’ять країн. Це – Україна, Малайзія, Австралія, Бельгія та Нідерланди. Україна – бо на її території впав літак, Малайзія – через те, що екіпаж і сам Боїнг були малайзійські, також на борту літака були громадяни цієї країни. Серед пасажирів були громадяни Австралії, Бельгії та Нідерландів.

Кожна з країн відкрила кримінальні справи. Згодом вони об’єднали свої зусилля. Тож усі країни, які втратили своїх людей, увійшли до складу Міжнародної спільної слідчої групи (JIT). Росія не може бути частиною JIT, однак у рамках правової допомоги час від часу Міжнародна спільна слідча група зверталася до РФ, але та ігнорувала запити.

 

Наші інтереси: 

Дуже важливий судовий процес, який врешті має викрити злочинні дії РФ влітку 2014 року. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи