Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 55
  • Переглядів: 56

8 питань, на які повинен дати відповідь кожний стартап

Бізнес-ангел і партнер фонду GSV Capital Лі Цзян назвав головні питання, які він задає підприємцям при оцінці стартап-проектів.

Коли я був дитиною, бабуся з дідусем постійно дарували мені книги.Моя улюблена серія називалася  «Сто тисяч "чому"».

Тому на зустрічах зі стартаперам я питаю їх «чому так відбувається?», «Чому прийнято робити саме так?» І безліч інших «чому». Я так і залишився дитиною, який діє дорослим на нерви, бо задає занадто багато запитань.

При залученні коштів вам доведеться відповісти на безліч питань, але я вирішив обмежити цей список до кількох найбільш важливих і фундаментальних питань, відповісти на які повинен вміти кожен, хто намагається привернути венчурний капітал.

1. Чому ви вирішили створювати цю компанію?

Деякі зводять це до зв'язку засновника і ніші на ринку, або засновника і розв'язуваної проблеми. Люди хочуть побачити підприємця, який достатньо заряджений і досвідчений, щоб привести свій стартап до результату.

Однак мені здається, що все ще простіше. Я обожнюю зустрічати людей, які займаються справою всього свого життя і без цього не змогли б існувати. Я не можу уявити, що Райан Петерсен ( Ryan Petersen ) займається чимось крім розвитку міжнародної логістичної мережі, що Ліза Феттерман (Lisa Q. Fetterman) НЕ готує для людей смачну і здорову їжу , що Іба Масуд (Iba Masood) НЕ допомагає талановитим людям домагатися рівних правил гри і створювати конкурентоспроможні продукти .

Найнадійніший спосіб зрозуміти, що потрібно запускати стартап - це усвідомити, що ви не можете уявити себе на будь-якому іншому місці.

2. Чому люди хочуть саме цей, а не будь-який інший продукт?

Кожен стартап проходить три фази:

  1. Важка.
  2. Дуже важка.
  3. Майже нездоланна.

Таким чином, недостатньо просто на 10% поліпшити те, що вже є. Стартап повинен або створювати нову парадигму, або на порядок покращувати існуючу. Причому поліпшувати потрібно те, що важливо для клієнтів і за що вони готові платити.

3. Чому саме зараз найкраще створювати цей стартап?

Найбільша в світі сталеливарна компанія була створена лише одного разу, найбільші автовиробники з'явилися в один час (поки в це не втрутився Ілон Маск ), найбільший пошуковий сервіс теж став таким лише одного разу. В історії траплялися моменти, коли технології і запити клієнтів збігалися, і створювалися сприятливі умови для зародження нової монополії.

Але не вірте мені на слово. Білл Гросс (Bill Gross) з IdeaLab, що заснував понад 100 стартапів, проаналізував головні чинники успішності стартапа, і час виявився найважливішим з них, випередивши за значимістю команду, фінансування, ідею і бізнес-модель.

4. Чому це під силу саме вашій команді?

На зміну сотням автовиробників Північної Америки прийшло всього три, і те ж саме відбулося з авіалініями, інтернет-порталами та іншими компаніями. Трьома найбільшими соцмережами світу володіє Facebook.

Які особливості вашої команди - її креативність, чіпкість, винахідливість, досвід і обізнаність - чи допоможуть вони вашій компанії стати такою ж домінантою в своїй категорії?

5. Чому цією проблемою не займаються всі інші?

Це типове питання Пітера Тіля. Занадто очевидні ідеї швидко привертають надто багато уваги. Кращі платформи зазвичай створюються всупереч жахливим сумнівам, адже мало хто згоден ризикувати. У великих компаній набагато більше ресурсів, щоб розвивати можливості, які здаються очевидними.

У чому ваше унікальне бачення, з яким зараз погодяться лише одиниці? 

Якщо всі інші вважають, що ви неправі, вам набагато простіше буде побудувати платформу без жорсткої конкуренції, яка притаманна всім очевидним ідеям.

Більшість людей впевнені, що відповісти на ці вісім питань з моєї статті легко. Але по-моєму, зробити це надзвичайно складно, інакше більшість партнерів венчурних фірм (які працюють з серією А і далі) не укладали б всього по 1-3 угоди в рік після декількох сотень зустрічей.

6. Чому ця платформа з часом стане тільки сильнішою?

Якщо продукт не володіє мережевим ефектом, то це знак низького вхідного бар'єру, що підвищує ризик з боку нових компаній і великих технологічних компаній, що скопіювали продукт.

Напевно, саме тому люди перестали робити нові калькулятори, а ігровим стартапам все складніше залучати інституційний капітал.

Це питання можна сформулювати по-іншому: «Чому саме ви будете домінувати на ринку?» Як ви збираєтеся розширювати свій оборонний рів, як висловився б Уоррен Баффетт?

7. Чому ви зможете зробити це краще, ніж більша технологічна компанія?

Google, Facebook, Amazon, Microsoft і багато інших технологічних гігантів роблять все, щоб уникнути долі Kodak. Всі вони борються за лідерство в кожній з нових категорій ринку.

Що допоможе вашому стартапу знайти правильний сегмент ринку, щоб вирости і розвинути перевагу в порівнянні з більш могутніми організаціями. Стартапи мають перевагу в швидкості і концентрації зусиль, але їм потрібно направити ці зусилля в правильне русло, щоб обіграти Джеффа Безоса та інших титанів.

8. Чому я повинен інвестувати у ваш стартап?

Можливо, це запитання видасться найпростішим. Венчурний інвестор вкладеться лише в один з 100-500 переглянутих ним стартапів.

Чому саме ви дасте інвестору можливість отримати колосальний прибуток на тлі всіх інших пропозицій?

 

Джерело

Наші інтереси: 

Українці багаті унікальними ідеями, але часто талановитим людям бракує досвіду і знань у створенні бізнесу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи