Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 19
  • Переглядів: 22

Українсько-російська війна є міжетнічною, реінтеграція Донбасу неможлива без відновлення етнічного балансу (+аудіо)

Категорія:

Нерозуміння істинної природи цієї війни є головною вразливістю українців. Російський етнос веде війну проти українського етносу на всій території України. На Донбасі відбулась етнічна чистка. Російськомовних українців не існує.

Аудіоверсія статті: Українсько-російська війна є міжетнічною

Про це знали давно, але воліли не говорити, аби не зашкодити «міжетнічній єдності громадян України». Сподівалися, що час вилікує і проблема сама розсмокчеться. Проте нарив лише збільшувався і нарешті прорвав на Донбасі.

Донбасяни – це етнічні росіяни

Про російсько-ординську ментальність донбасян одним з перших заговорив соціальний психолог з Луганська Олександр Зеленько. Ще у 2015 році він розповів: «Психотип ординця і психотип донбасянина близькі. Соціопатична установка ординця говорить: я поважаю сильного, сильний бере своє, а хто починає розбиратися, галасувати про справедливість – той слабкий, слабкість не заслуговує поваги. І цей експансивний тип змінити неможливо. Сусід для ординців може бути або ворогом, який ще не підпорядкований, або рабом – так росіяни дивляться на сусідів. Паритет для них неможливий, рівноправність для ординця означає невизначеність. Так, щоб ніхто нікого не пригнічував – не вийде. Адже інакше – як визначити, хто з нас старший, кого слухатися? Стан агресії – нормальний стан ординця. Вони кажуть: б’є – значить любить. Любов – це соплі і слабкість, а сильний – завойовує».

Саме кардинальною відмінністю ментальності українців і донбасян  психолог пояснює різке несприйняття останніми Майдану. Це глибинні психологічні відмінності, а не результат зомбування російських ЗМІ: «Коли кажуть, що жителів Донбасу зомбували, це не зовсім так. Люди не включали українські канали в Донбасі, коли вони були на тій території... І не стануть дивитися українські канали на тій території, коли ми їх там знову включимо». Українці дивилися українське, росіяни дивилися і дивляться російське – бо це для них своє, рідне – пояснює Олександр Зеленько.

Перпендикулярна війна

Ще відвертіше про причини українсько-російської війни висловився начальник управління інформаційних операцій Генерального штабу ЗСУ полковник Анатолій Кравчук. «Донбас – це дуже специфічний регіон. Там дуже багато росіян, які приїхали туди не так давно. Це територія російсько-радянської ментальності. Вони не вважають територію Донбасу українською. Росіяни з усього Радянського Союзу приїхали на Донбас, їх там найбільша концентрація. Тому той регіон і відрізняється від України. Росія і Україна – це як два світи», – розповідає Анатолій Кравчук.

Він наголошує, що ця війна має етнічну природу. Росіяни Донбасу без сумнівів сприймають українців як ворогів тому, що вони українці. Росіяни дуже чітко усвідомлюють етнічне протистояння, натомість українці бояться це визнати. «Про це практично ніхто не говорить. Українці називали супротивну сторону «ватниками», тобто співгромадянами, у яких низька свідомість. А вони називали нас «укропами» – це таке зневажливе перекручення слова «українець». Вони воювали з нами тому, що ми не їхньої нації». «Я вбиваю тебе тому, що ти укр – тобто українець» – розповідає психолог. «Українці воювали не з росіянами, а з сепаратистами, а росіяни з самого початку воювали з нами тому, що ми українці».

Це поняття з зовсім різних, перпендикулярних площин. Українці ведуть війну за свою землю, а росіяни – проти українського етносу. Перевага росіян в тому, що вони усвідомлюють міжетнічний характер цієї війни, натомість українці цього не усвідомлюють.

Нерозуміння істинної природи цієї війни є головною вразливістю українців. Тому що міжетнічна війна виходить далеко за межі бойових дій – це війна ідентичностей. На цьому неодноразово наголошував журналіст і політолог Віталій Портников: «Українська держава буде там, де буде розповсюджено українську ідентичність. Та територія, де українська ідентичність не переможе, буде тяжіти до Росії, і ці території рано чи пізно стануть частинами Російської Федерації».  

Етнічна ідентичність: свій серед своїх

Для початку необхідно з’ясувати, що таке етнос. Згідно з науковим визначенням, «етнос – це спільнота, яка відрізняється від усіх інших спільнот стійким комплексом якостей і спроможна його передати своїм нащадкам».

Етимологічно слово «етнос» означає «група своїх людей». Відтак базовою ознакою належності до свого або чужого етносу є розрізнення «свій – чужий». Спроможність розрізняти своїх і чужих є фундаментальним інстинктом, необхідним для виживання. Цей інстинкт важливіший за інстинкт голоду, сну чи продовження роду, оскільки від нього залежить безпека, життя і смерть. Тому навіть немовлята розрізняють своїх і чужих.

Належність до того чи іншого етносу визначається двома чинниками – внутрішнім і зовнішнім. По-перше, людина сама відносить себе до певного етносу – вважає його СВОЇМ. По-друге, інші члени цього етносу визнають цю людину СВОЄЮ. Наприклад, людина є українцем тоді, коли вона сама вважає себе українцем – і так само вважають інші українці. Член свого етносу – це свій серед своїх.

Як люди розрізняють своїх і чужих

Є три головні ознаки розрізнення своїх і чужих:

1. Притаманний етносу антропологічний тип. Звичний зовнішній вигляд – це те, що ми розпізнаємо з першого погляду.

2. Вільне володіння етнічною мовою – це те, що ми розпізнаємо з перших слів.

3. Етнічна поведінка – це діяльність в інтересах етносу, солідарність зі своїми, дотримання притаманних етносу моральних цінностей. Це те, що ми розпізнаємо з першої спільної справи.

Усі три критерії розпізнання своїх – фізичний тип, мова і солідарність – є однаково важливими для життя етносу. Етнічний фізичний тип людина отримує від батьків, етнічну мову – від етнічного оточення, етнічну солідарність – від свого духовно-вольового центру. Відсутність хоча б однієї з цих трьох ознак викликає сумніви щодо етнічної належності.

Чи може змінитися етнічна ідентичність

Зміну етнічності ми постійно спостерігаємо навколо себе. Скільки знаємо історій про те, як у батьків-українців діти вважають себе росіянами. І навпаки – діти, виховані в російських чи змішаних сім’ях, починають усвідомлювати себе українцями. Щоправда, якщо копнути глибше, то часто виявляється, що їхні предки все ж таки були українцями. Хай там як, а етнос – це поняття динамічне. Сучасні технології «промивання мізків» дозволяють за кілька років «перепрограмовувати» етнічну ідентичність.     

Сенс російської війни – знищення української ідентичності

Етнічну ідентичність можна уявити у вигляді поля з лунками. Кожна лунка – це наче окремий етнос. Перебуваючи в лунці, м’яч займає стійке положення. Якщо ж він на поверхні, то його відносно легко спрямувати в ту чи іншу лунку. Натомість, щоб витягнути м’яч з однієї лунки і покласти в іншу, треба докласти значно більших зусиль.

Ця метафора дозволяє краще зрозуміти сенс етнічної війни. Вона полягає в тому, щоб зменшити кількість м’ячів у ворожій лунці і збільшити їх у своїй. В першу чергу ведеться боротьба за ті м’ячі, які на поверхні, тобто ще не мають чіткої етнічної визначеності. Натомість ті, які уже в ворожій лунці, підлягають знищенню.

Саме так діють росіяни: вони знищують українську ідентичність. Головний удар спрямовано на українську мову, оскільки це найпотужніший фактор етнічної ідентифікації. Ті, які твердо тримаються української мови, вважаються смертельними ворогами.

Російський етнос діє на всій території України

Російська інтелектуальна еліта в Україні у м’який спосіб розмиває українську ідентичність і здійснює русифікацію – так працює Стратегічна п’ята колона: проект «російська Україна» або «інша Росія».

Прості цивільні росіяни цькують українську мову і здійснюють антиукраїнський терор: 

Російські бойовики на Донбасі, без жодних дискусій, просто вбивають, а для залякування – відрубують руки, розпорюють животи і виколюють очі. Саме за приналежність до українського етносу росіяни вбили Володимира Рибака, Юрія Поправка, Юрія Дяковського, Степана Чубенка та багатьох інших.

Етнічна чистка на Донбасі

На окупованому Донбасі відбулася етнічна чистка: хто не встиг утекти або заховатися, тих убили або взяли в заручники. Ще у 2015 році це констатував на «Радіо Свобода» Денис Казанський: «За офіційною статистикою, окуповані території покинуло понад мільйон людей. В першу чергу – це ті, хто підтримував Україну. Треба констатувати і говорити відверто: там відбулася «етнічна чистка». Вона відбулася відносно м’яко: людей не вирізали, але людей вигнали», – сказав Казанський.

Тому, на його думку, проводити вибори на території, які контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР», нема сенсу – жодна українська партія не матиме шансів на цих виборах, адже українців майже не лишилося. «Я не кажу, що там зовсім не залишилося проукраїнських жителів, безумовно, вони там є, але, на жаль, їх там не така кількість, щоб вони були якимось серйозним фактором. Якщо ми там проведемо вибори, то на них за українські партії ніхто не проголосує, тому що електорат українських партій вигнали з цих територій, і повернутися туди, поки там є озброєні люди, він не може», – вважає Казанський. За його словами, поки частина Донбасу окупована, інтегрувати її до складу України неможливо. Про це йдеться у публікації На окупованому Донбасі відбулася «етнічна чистка», людей вигнали – Казанський (Радіо Свобода)

Про настрої населення окупованого Донбасу дає приблизне уявлення соціологічне опитування, проведене компанією «Нью імідж маркетинг груп» з 7-го по 31 жовтня 2019 року. Ось головні висновки:

1. 64% хочуть увійти до Росії, 60% хочуть об’єднання України з РФ.

2. Понад 70% вибрали варіант «дуже тепло» в питанні про ставлення до Росії.

3. 76% вважають війну Росії проти України «внутрішнім конфліктом». Може вони не бачать російських регулярних військ? Все простіше: вони говорять про конфлікт з «украми». Це природне мислення російського етносу. Саме тому понад 80% донбасян вважають, що дії Росії в Криму були «законним захистом російськомовних», тобто етнічних росіян.

Російськомовних українців не існує

А може Росія захищала українців, але російськомовних? Тут треба бути чесними перед собою і визнати, що російськомовних етнічних українців не існує – всі етнічні українці двомовні. Якщо людина не мислить і не говорить українською, то вона за визначенням не є етнічним українцем.

Виключно однією російською мовою володіють тільки етнічні росіяни. Вони не можуть говорити українською через свідому чи підсвідому (інстинктивну) відразу до української культури.

Термін «російськомовні українці» має сенс лише в розумінні «громадяни України, які розмовляють лише однією російською мовою», тобто «етнічні росіяни, які мають паспорт України».

Чи можлива реінтеграція Донбасу

Реінтеграція означає налагодження дружніх відносин або хоча б більш-менш справедливих партнерських відносин. Проте вся історія – давня і новітня – свідчить, що Московія–Росія принципово не визнає партнерства. Для неї дружба – це ознака слабкості, а рівноправність – це невизначеність і хаос. Єдиний прийнятний для росіян спосіб взаємодії – це примусове підпорядкування, про що говорив згаданий вище психолог Олександр Зеленько. Більше про це у статті Люди і орки, або Як помиритися з Мордором: розгадка загадкової російської душі.

Після вікової етнічної чистки Донбасу – від Голодомору до наших днів – Донбас перетворився на територію з найбільшою концентрацією етнічних росіян. Про реінтеграцію Донбасу можна говорити лише після відновлення догеноцидного етнічного балансу цього українського краю.

Подібної думки дотримується американський професор політології українського походження Олександр Мотиль: «Для багатьох жителів Донбасу найкращим джерелом зайнятості є сепаратистські збройні сили. В силу своєї близькості до Росії та міцних зв’язків з російським енергетичним сектором, Донбас також функціонує як канал для проникнення в Україну російської корупції. Близько 1,5 мільйона українців покинули Донбас з 2014 по 2015 рік, і, як свідчить недавнє опитування, значна частина нинішніх жителів регіону прихильні до Росії та не бажають реінтеграції в Україну.

Окрім того, в даний час проросійські сили щотижня вздовж лінії розмежування вбивають близько 2 або 3 українських вояків. Цілком ймовірно, що після реінтеграції вояки ЗСУ перестануть вмирати в такій великій кількості. Вмиратимуть працівники міліції, національної гвардії та служби безпеки, які ведуть боротьбу з озброєними головорізами та російськими шовіністами. Цивільне населення, безсумнівно, буде гинути в терактах.

Від повернення східного Донбасу не можна відмовлятися, але це питання неблизького майбутнього. Можливо, цей час настане через десять чи двадцять років, коли Україна матиме економічну, політичну, соціальну та військову потугу, достатню для реконструкції та реінтеграції такого масштабу». Про це у статті Реінтеграція Донбасу зруйнує Україну – Олександр Мотиль (Foreign Policy, США).

Сьогодні ж «інтеграція Донбасу» означає лише одне – підкорення України і повне домінування російського етносу над українським. Україна поверне свої землі лише тоді, коли стане сильнішою за Росію. Головний засіб посилення етнічної солідарності – українська мова. Ось що про це говорить згаданий вище Віталій Портников:  

«Я вважаю, що український мовний продукт не потрібно квотувати. Він має бути стовідсотково українським із врахуванням мови меншин для їхнього нормального політичного та культурного розвитку. Потрібні достатні години мовлення для росіян, угорців, поляків, болгар, румун, кримських татар. Це навіть не треба обговорювати. Сама ідея, що в державі переважна більшість населення вважає себе українцями, але свою рідну українську мову квотує в телевізійному ефірі, є дегенеративною. У нас при першій-ліпшій нагоді президент України переходить на чужу мову. Якщо люди не мають поваги до себе і своєї мови, вони ніколи не створять державу, яка буде поважати їх і саму себе».

Продовження: Етнічна належність – це не індульгенція від предків, а поточний стан свідомості, який може змінитися

«Там живуть такі ж українці, як і ми. Ми маємо про це пам’ятати». © Володимир Зеленський


Реалістичну концепцію української політики щодо Росії пропонує Володимир Огризко – міністр закордонних справ України (2007 – 2009), керівник Центру дослідження Росії: Відносини з Росією на рівноправних засадах неможливі через її імперську сутність.


Кому вниз - Птаха на ймення Nachtigall

Мандрував хтось краями та зіткнувсь із стіною,
Та й пробив головов так, що бризнула кров
В синє небо зірками.
Славно, їй-богу, ті зірки запалали,
І тоді мені батько сказали,
Щоб я вже збирався в дорогу.
 
Славна дорога пролягала лугами.
Я йшов і шукав, хто був смерть,
А тепер кого "братом" назвали.
А він тихо стояв за моїми плечима.
Він спокійно стояв і дивився на мене
Скляними очима.
 
А за горою в гаю виднілася рідна стріха,
Стріха ховала тихо ґверову сталь.
Я ж на прохання мами ішов з чистими руками,
Та в серці моєму лунко співав Nachtigall!
 
Дай мені руку; кличе славна дорога.
Ми підемо по ній у навколишній світ
Під проводом Бога.
Та той "брат" лиш стояв на суцвітті калини,
Його пальці судомно стискали
Тіло моєї дитини.
 
А за горою в гаю виднілася рідна стріха.
Стріха ховала тихо ґверову сталь.
Я ж на прохання мами ішов з чистими руками,
Та серце моє ущент розривав Nachtigall!
 
Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Розуміння реальності є фундаментом ефективності. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Справді, якщо постійно переключатися з мови на мову, то виходить шизофренія. Але якщо різні мови використовувати для різних цілей, то це дає нам перевагу.

Правило дуже просте: українську використовуємо для посилення і вдосконалення українців, російську - для ослаблення і вгамування росіян.

Мови не перетинаються. Жодної шизофренії.

Альберт Саїн каже:
Дивно чомусь я був упевненим що і на НО згадувалося про таке поняття як "мовна шизофренія" суть якої полягає у двох словах в суто моєму примітивному розумінні у тому що людина яка спілкується двома (і більше мовами) та ще й навіть уміє мислити на двох (і більше мов) то така людина стає немов як дво-(або більше) особистісною тобто деякою мірою ще й шизофренічною коли переключається на різні мови спілкування чи/або навіть ще й мислить ними.. А якщо не моїми словами то це тоді коли у певному колі співрозмовників присутня одночасно дві (або більше) мов...
Тому за даними спостереженнями можна і зробити ще такий додатковий ідентифікатор як той що кожен, тобто всі українці є шизофреніками, що дуже гарно й підтвердили попередні вибори ПУ та ВЗУ. А це у свою чергу ще також підтверджує той фактор що ця війна попри свою етнічність має ще й недолугу психічну неврівноваженість між нами "шизофреніками" та цілісноособистісною москальською худобою.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Ігоре, за глибинний аналіз московсько української війни!

І все ж, як дивитися на явище Олега Сенсова ?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Поки що це робота на "російську Україну", тобто іншу Росію.

Зірка Вітошинська каже:
Дякую, Ігоре, за глибинний аналіз московсько української війни!
І все ж, як дивитися на явище Олега Сенсова ?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

як на кацапізоване насєлєніє....

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Виникає риторичне запитання: кому Україна виплачує пенсії на окупованому і зачищеному від українців Донбасі? Це виплата данини переможцям? Чи фінансування терористичних угруповань, якими Україна юридично визнала ЛНР і ДНР?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Та той "брат" лиш стояв на суцвітті калини,
його пальці судомно стискали
тіло моєї дитини.

Це про орків Мордору і "народ Донбаса".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Отже, Мордор таки відкраяв Донбас...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Україна звільнилася від ракової пухлини. Після дезінфекції ми повернемося.

Арсен Дубовик каже:
Отже, Мордор таки відкраяв Донбас...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Супер!
Згадаємо себе і повернемося:
...і в Жовтий Клин (українські поселення, передусім у Астраханській, Волгоградській, Саратовській, та Самарській областях);
...і в Малиновий Клин (Закубання і заселені українцями райони Ставропольського краю);
...і в Сірий Клин (це колишній Степовий край, тобто сучасний північний Казахстан, південь Омської області, Барабинський степ у Новосибірській області, Кулундинський степ — частково в Новосибірській, а частково в Алтайському краї, а також деякі інші райони Алтаю.);
...і в Зелений Клин (території Приамур'я (Зовнішня Маньчжурія) південної частини Далекого Сходу, у нижній частині річки Амур і над Тихим океаном; пnериторія Зеленої України, за І. Шимоновичем становить 1 008 000 кв. км.),
...і в Стародубщину, і в Берестейщину, і в Холмщину, і в Підляшшя, і Лемківщину,
...і в Крим,
...і в ОРДЛО.

***
24 листопада 2010 р. Верховний суд РФ постановив ліквідувати Федера́льну націона́льно-культу́рну автоно́мію украї́нців Росі́ї (рос. Федеральная национально-культурная автономия украинцев России, ФНКА УР)
А в нас толерують...

***
Та й взагалі, Богдан Гатило нам колись назбирав тої землиці гарненько...

Як згадаємо себе!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

У "Клинах" багато українців опинилося через заслання...

Арсен Дубовик каже:
Супер!
Згадаємо себе і повернемося:
...і в Жовтий Клин (українські поселення, передусім у Астраханській, Волгоградській, Саратовській, та Самарській областях);
...і в Малиновий Клин (Закубання і заселені українцями райони Ставропольського краю);
...і в Сірий Клин (це колишній Степовий край, тобто сучасний північний Казахстан, південь Омської області, Барабинський степ у Новосибірській області, Кулундинський степ — частково в Новосибірській, а частково в Алтайському краї, а також деякі інші райони Алтаю.);
...і в Зелений Клин (території Приамур'я (Зовнішня Маньчжурія) південної частини Далекого Сходу, у нижній частині річки Амур і над Тихим океаном; пnериторія Зеленої України, за І. Шимоновичем становить 1 008 000 кв. км.),
...і в Стародубщину, і в Берестейщину, і в Холмщину, і в Підляшшя, і Лемківщину,
...і в Крим,
...і в ОРДЛО.
***
24 листопада 2010 р. Верховний суд РФ постановив ліквідувати Федера́льну націона́льно-культу́рну автоно́мію украї́нців Росі́ї (рос. Федеральная национально-культурная автономия украинцев России, ФНКА УР)
А в нас толерують...
***
Та й взагалі, Богдан Гатило нам колись назбирав тої землиці гарненько... Як згадаємо себе!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

На донбасі теж багато українців опинились не так давно не за власною волею. Але сьогодні переважаюча більшість цих людей та їх нащадків, вата-ватою, і вважають себе донбасянами.

Зображення користувача Дмитро Ткачук.
0
Ще не підтримано

Дуже важлива на сьогодні стаття! Підтримую!

Змінися сам і світ зміниться навколо тебе!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

І що з цим робити? Якщо вони будуть на нашій землі, то нас будуть вбивати. Тому ми повинні їх знищити фізично. Іншого шляху я не бачу. Наразі ми в ситуації, що знищувати будуть нас, бо теперішня влада цьому сприяє. Як цю ситуацію переломити?

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Дуже змістовна стаття! Багато що пояснює, впорядковує мислення. Але, здаєця, ситуація ще гірша - не тільки російськомовні-двомовні вважають себе донбасянами та проти присутності ВСУ та "інших бендер". А й багато україномовних в побуті та суржикомовних в "офіційному" спілкуванні вважають себе перш за все донбасянами та питають: "чого ці бендери до нас пройшли?" І коли в розмові відчувають проукраїнську позицію-радять: "шо ти тут робиш, краще їдь у свою бендерщину". Бояться, підкоряються силі, але на виборах підримають "своїх", не україців-"бендерівців".

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо говорять українською, але тяжіють до Мордору - це наче "м'ячі на поверхні поля для гольфу", тобто люди з частковою етнічною ідентичністю. Вони залякані, але якщо потраплять у сприятливе оточення, то приєднаються до більшості.

Тарнай Стрілець каже:
Дуже змістовна стаття! Багато що пояснює, впорядковує мислення. Але, здаєця, ситуація ще гірша - не тільки російськомовні-двомовні вважають себе донбасянами та проти присутності ВСУ та "інших бендер". А й багато україномовних в побуті та суржикомовних в "офіційному" спілкуванні вважають себе перш за все донбасянами та питають: "чого ці бендери до нас пройшли?" І коли в розмові відчувають проукраїнську позицію-радять: "шо ти тут робиш, краще їдь у свою бендерщину". Бояться, підкоряються силі, але на виборах підримають "своїх", не україців-"бендерівців".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Так. Ці люди завжди приєднуються до більшості. Але де та більшість?

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Віддати домбас, з малоросами москалям.
Не потрібно витрачати 10-20 років на їхню інтеграцію.
Цей час витратити на розвиток України.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

В умовах міжетнічної війни будь-яке публічне застосування мови ворога неминуче сприймається як акт агресії. І це природно, адже де-факто це діє проти однієї етнічної ідентичності на користь іншої.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лана Зеркаль сказала, що відродження Донбасу відбудеться на постіндустріальній основі. Вся нинішня індустріальна система має бути знесена. Можна продовжити: "разом зі своїми носіями". Донбасяни спроможні жити тільки в індустріальній системі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Сенс етнічної війни не в тому, щоб підкорити територію етносу чи підкорити етнос, а в тому, щоб цей етнос ліквідувати як систему, живий організм.

Етнос тримається на ідентичності (самобутності, неповторності), тому здійснюється удар по етнічній ідентичності.

Якщо два етноси мають подібний антропологічний тип, то головним оперативним ідентифікатором виступає мова, адже вона дозволяє визначати "свій-чужий" з перших слів. Тому головний удар спрямовується на мову - її приниження, ослаблення, витіснення з обігу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Офіційна письмова мова державних органів вся українська. Переписка між суб’єктами господарювання теж вся українська. Технічна документація теж практично українською мовою. Особливо помітно це стало саме в 2019. Офісні працівники, навіть якщо не вчили мову у школі, за цей рік просто змушені були користуватись письмовою українською та потроху звикати до неї. У їхній розмовній російській постуво проскакують українські слова, принаймні канцеляризми. Все більше дерслужбовців переходять на українську в публічних розмовах. Навіть проросійське місцеве ТБ замість піару Н.Королевської все більше крутить фільми українською та переважно УКРАЇНСЬКІ. Все більше показуть по місцевому ТБ місцеві дитячі колективи з українським репертуаром...
Наче є позитивні зрушення, але вони все одно здаються надто повільними і зустрічають шалений опір з боку багатьох шкільних вчителів, музейників, інших "місцевих культурних діячів" Та й як довго збережеться цей тренд за нинішньої "влади"?..

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

прошу чітко прокоментувати дане речення: "всі етнічні українці двомовні."
що саме конкретно воно означає???

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо хтось володіє тільки російською мовою, то він є етнічним росіянином.

Альберт Саїн каже:
прошу чітко прокоментувати дане речення: "всі етнічні українці двомовні."
що саме конкретно воно означає???

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

З цим зрозуміло. А якщо хтось володіє тільки українською мовою, то він вже не є етнічним українцем? Виходячи із цитати про те що "всі етнічні українці двомовні"?!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Той, хто володіє тільки українською мовою - точно етнічний українець! ))

Це як правило з "двох пунктів" ;-)
Пункт 1. Якщо людина вільно володіє тільки українською - то вона точно етнійний українець.
Пункт 2. Якщо людина володіє двома мовами, основна з яких українська - то вона точно етнічний українець, бо (читай пункт 1).

Альберт Саїн каже:
З цим зрозуміло. А якщо хтось володіє тільки українською мовою, то він вже не є етнічним українцем? Виходячи із цитати про те що "всі етнічні українці двомовні"?!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

хитріше просто і не придумаєш :))

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Важко знайти дорослого українця, який володіє лише українською мовою. Крім рідної мови, українці в Україні знають російську, в США - американську, у Франції - французьку... Українці традиційно легко опановують іноземні мови.

Альберт Саїн каже:
З цим зрозуміло. А якщо хтось володіє тільки українською мовою, то він вже не є етнічним українцем? Виходячи із цитати про те що "всі етнічні українці двомовні"?!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дивно чомусь я був упевненим що і на НО згадувалося про таке поняття як "мовна шизофренія" суть якої полягає у двох словах в суто моєму примітивному розумінні у тому що людина яка спілкується двома (і більше мовами) та ще й навіть уміє мислити на двох (і більше мов) то така людина стає немов як дво-(або більше) особистісною тобто деякою мірою ще й шизофренічною коли переключається на різні мови спілкування чи/або навіть ще й мислить ними.. А якщо не моїми словами то це тоді коли у певному колі співрозмовників присутня одночасно дві (або більше) мов...

Тому за даними спостереженнями можна і зробити ще такий додатковий ідентифікатор як той що кожен, тобто всі українці є шизофреніками, що дуже гарно й підтвердили попередні вибори ПУ та ВЗУ. А це у свою чергу ще також підтверджує той фактор що ця війна попри свою етнічність має ще й недолугу психічну неврівноваженість між нами "шизофреніками" та цілісноособистісною москальською худобою.

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Справді, якщо постійно переключатися з мови на мову, то виходить шизофренія. Але якщо різні мови використовувати для різних цілей, то це дає нам перевагу.

Правило дуже просте: українську використовуємо для посилення і вдосконалення українців, російську - для ослаблення і вгамування росіян.

Мови не перетинаються. Жодної шизофренії.

Альберт Саїн каже:
Дивно чомусь я був упевненим що і на НО згадувалося про таке поняття як "мовна шизофренія" суть якої полягає у двох словах в суто моєму примітивному розумінні у тому що людина яка спілкується двома (і більше мовами) та ще й навіть уміє мислити на двох (і більше мов) то така людина стає немов як дво-(або більше) особистісною тобто деякою мірою ще й шизофренічною коли переключається на різні мови спілкування чи/або навіть ще й мислить ними.. А якщо не моїми словами то це тоді коли у певному колі співрозмовників присутня одночасно дві (або більше) мов...
Тому за даними спостереженнями можна і зробити ще такий додатковий ідентифікатор як той що кожен, тобто всі українці є шизофреніками, що дуже гарно й підтвердили попередні вибори ПУ та ВЗУ. А це у свою чергу ще також підтверджує той фактор що ця війна попри свою етнічність має ще й недолугу психічну неврівноваженість між нами "шизофреніками" та цілісноособистісною москальською худобою.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Гадаю, що двомовність не скрізь однакова.

Одна річ українцеві знати і вживати російську через примус окупанта, а друга - знати англійську чи французьку, усвідомлюючи, що відповідні країни прийняли його-втікача з тюрми народів.

Схизофренія?
Ми, наприклад, зі сестрою з дитинства природньо пристосували відповідну мову до співрозмовника.

Цю хворобу може породжувати хібащо мозгова боротьба між полярними світоглядами і ментальностями, як у випадку московської й української мов. Які думки?
Ми зауважили, що українець, переходячи на московську, входить у шкіру жорстокого-вулгарного гобіта.

Мова же - не тільки засіб спілкування, а й ментально та емоційного насичене живе явище...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, двомовність не однакова. Хоча б тому, що українська мова є дуальною для англійської і конфліктною для російської.

Зірка Вітошинська каже:
Гадаю, що двомовність не скрізь однакова.
Одна річ українцеві знати і вживати російську через примус окупанта, а друга - знати англійську чи французьку, усвідомлюючи, що відповідні країни прийняли його-втікача з тюрми народів.
Схизофренія?
Ми, наприклад, зі сестрою з дитинства природньо пристосували відповідну мову до співрозмовника.
Цю хворобу може породжувати хібащо мозгова боротьба між полярними світоглядами і ментальностями, як у випадку московської й української мов. Які думки?
Ми зауважили, що українець, переходячи на московську, входить у шкіру жорстокого-вулгарного гобіта.
Мова же - не тільки засіб спілкування, а й ментально та емоційного насичене живе явище...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

ТАК! ЧІТКО, ЯСНО :)))

Ігор Каганець каже:
Так, двомовність не однакова. Хоча б тому, що українська мова є дуальною для англійської і конфліктною для російської.

Зірка Вітошинська каже:<blockquote class="bb-quote-body">Гадаю, що двомовність не скрізь однакова.
Одна річ українцеві знати і вживати російську через примус окупанта, а друга - знати англійську чи французьку, усвідомлюючи, що відповідні країни прийняли його-втікача з тюрми народів.
Схизофренія?
Ми, наприклад, зі сестрою з дитинства природньо пристосували відповідну мову до співрозмовника.
Цю хворобу може породжувати хібащо мозгова боротьба між полярними світоглядами і ментальностями, як у випадку московської й української мов. Які думки?
Ми зауважили, що українець, переходячи на московську, входить у шкіру жорстокого-вулгарного гобіта.
Мова же - не тільки засіб спілкування, а й ментально та емоційного насичене живе явище...</blockquote>

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Карта СОБОРНОЇ УКРАЇНИ повинна висіти у кожній школі, сільраді!
Чому Китай давно вже помітив багато російських територій, як свої?
Чому Гітлер помічав прапорцями Райха столиці ще не завойованих держав?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

щойно петро порошенко повідомив.сша подовжили на рік санкції проти мордору радію!

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

Історія не знає сполучника "якби", та все ж, не було б московськомовних в Україні і РПЦ.- не відбулася б і окупація Криму РФ,не було б шансів і для днр і лнр. На державу з анти - московським духом Путін не наважився б напасти...

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

<blockquote><strong>Ігор Каганець wrote:</strong> російську - для ослаблення і вгамування росіян. </blockquote>
Російську - для відправлення слідом за воєнним руським корабльом... .

Все починається з Любові.

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

То нам мало перемогти у війні; треба зробити росіян рабами чи, принаймні, васалами, що виплачують данину?
Також і знищувати потрібно не лише військових, а і цивільних? А у міжнародних законах ввести додаток: що хто з війною прийде на чужу землі, той не просто загине, а втратить і свою родину.

Все починається з Любові.