Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

Як більше заробити: три варіанта вирішення проблеми на прикладі професії копірайтера

За останній рік у мене кілька разів питали в особистих повідомленнях про те, що «хочуть спробувати підзаробити, бо є вільний час вечорами. Як це зробити?». Скажу як є – вечорами «після роботи» нічого путнього не вийде. Потрібно вибирати «або - або». І віддаватись одній справі повністю. Роздуми на цю теми привели до визначення трьох причин низької вартості послуг копірайтера на біржах і трьох варіантів вирішення проблеми.

posluhy-kopiraytera.jpg

Очікування і реальність: робіть усвідомлений вибір

Чи можна безбідно жити заробітками копірайтера? Що це за професія і чим займаються люди, що пишуть для нас «по той бік монітора», я розповідала в попередній статті.

Читати: Професії постіндустріального суспільства. Рерайтер, веб-райтер, копірайтер: визначаємось із термінами

Вимог до професіонала багато. Завдань для вирішення – ще більше. Але ж чому такі зашкально низькі ціни на замовні тексти ми зустрічаємо на найбільших майданчиках, де тусуються замовники і виконавці – на біржах копірайтингу?

Зараз пригадую перше замовлення і перше завдання на біржі freelance.ua. Я тоді як початківець просиділа над роботою майже 3 години і заробила – аж 12,50 грн!

Які це були солоденькі гривенькі, не переказати, але чому опис товару для інтернет-магазину тоді оцінили у дві з половиною гривні і доручили роботу жовторотому новачку?

Низькі ціни на контент: хто винен?

Низькі ціни на біржах і недооцінку роботи копірайтера обумовлюють принаймні 3 причини.

1. Психологія «халявщика»

Пост-радянський простір вирізняється особливим ставленням до розумової праці. Можеш помацати? Це чогось варте! А скільки коштує ідея, слова, фрази, думка?

Ми звикли завантажувати безкоштовно фільми і музику, користуватись піратськими програмами, то чому б не знецінити тексти? Адже це так просто! На клавіатурі літер не багато, знай собі – натискай потрібні комбінації.

2. Ілюзія «простоти» роботи копірайтера

Інтернет кишить пропозиціями на кшталт «Бажаєте підзаробити? Всього 2-3 години на день і ви у шоколаді!». Це породжує високий наплив початківців у професію. Хто зна, чи буде людина займатись цим постійно і на професійному рівні, але конкурентне середовище на біржах копірайтингу вже створене, кожен хоче спробувати «легкого хліба» і скидає ціни, щоб отримати хоч якусь роботу.

3. Посередники

Саме так. Якщо вдалось вийти на прямого замовника-власника сайту – це удача! На біржах, здебільшого замовляють тексти вебмайстри, які створюють інтернет-ресурси і наповнюють їх контентом. Розкрутка – це не їх парафія, текстів потрібно багато і бажано за копійки.

Це вже потім власник зрозуміє, що SEO-маячня виводить сайт у топ-10 пошуку, але не гарантує конверсії, а то і просто шкодить справі, бо відсоток відмов відвідувачів починає зашкалювати і сайт потрапляє під санкції пошукової системи.

Як підняти свою планку: що робити?

На противагу трьом причинам низької оцінки роботи копірайтера, пропоную три варіанти вирішення проблеми.

Отже, як копірайтеру-початківцю стати професіоналом і вигідно підняти власну планку цін?

1. Особистий бренд – це не тільки модно, але і вигідно!

Соціальні мережі зараз майорять запрошеннями на вебінари з вибудови власного бренду-імені. В цьому є неабиякий сенс. Якщо про вас знатимуть не тільки на біржі, то і цінуватимуть як експерта. Але для самореклами мало імені та прізвища. Потрібні дії. І результати.

Для початку варто стати членом спільноти колег – зайти у відповідні групи. Також слід «ходити» по групам, де тусується ваша цільова аудиторія – підприємці, власники малого і середнього бізнесу. Причому не просто читати, що там пишуть, а активно коментувати, давати власні пропозиції і поради.

 Корисно відвідувати заходи «в реалі», а не тільки в он-лайні. Так можна завести цікаві знайомства, роздати візитівки, розповісти про себе і свої досягнення.

Напевно, апогеєм розвитку власного бренду, можна вважати відкриття школи, започаткування авторського курсу, створення агентства. Навчаючи інших, сам вчишся. А коли навчив 5 людей, за тобою вибудовується залізобетонна стіна однодумців і підтримки.

До таких людей-зірок замовники вибудовуються в чергу і щедро платять, бо впевнені в результаті.

2. Комплексна пропозиція – це завжди дорожче

Чим простіше ваше завдання з копірайтингу, тим воно дешевше. Зовсім інша річ, якщо окрім, наприклад, описів товарів на сайт, ви пропонуєте ведення блогу (написання корисних статей) та е-мейл розсилки – тут треба поглиблювати знання і практикуватись з різними сервісами розсилки та мати базові знання з маркетингу.

Замовник буде вам вдячний, якщо ви візьмете на себе ще й розміщення матеріалів на сайті, але для цього треба знати основи HTML-розмітки.

Дуже добре, якщо ви запропонуєте не просто якісні тексти, але і створення власне сайту – навіщо посередники? Почати можна з лендінгів – сайтів однієї сторінки для продажу окремого товару (послуги) чи групи однотипних товарів. І знову тут треба вчитись і вчитись і вчитись. Благо, матеріалів для перших кроків у побудові сайтів та лендінгів, достатньо у вільному доступі.

3. Контент як бізнес. Нічого особистого

Третій варіант заробити на копірайтингу витікає з третьої причини низьких цін на біржах. Коли знаєш основи і «трошки більше середнього» можна спробувати себе у ролі посередника. Тут потрібно мати жилку підприємця, вміти аргументувати свою позицію, вміти швидко зав’язувати контакти, розбиратись у людях і стрімко приймати рішення.

Так роблять: реєструються на кількох біржах у різних ролях (замовник/виконавець), знаходять вигідного замовника з великими об’ємами завдань, шукають дешевих виконавців-початківців, що готові гарувати за копійки. Виконану роботу перевіряють (або ж і ні – це як пощастить) і здають замовнику. Різниця в оплаті лягає у кишеню посередника.

Ви впевнені, що копірайтинг зробить вас щасливішою людиною? А якщо ще й багатшою?

Обирайте свій шлях. Будь-який варіант потребує вкладення сил і енергії. Будь-який варіант вимагає постійного навчання і вдосконалення.

Якось один із «гуру» сказав:

«От що мені подобається в копірайтингу, так це те, що тут повністю відсутня конкуренція і нема верхньої планки для росту».

Від себе додам: конкуренція є тільки на біржі. Професіонали, що виросли з біржових коротких штанців – це колеги, для яких гарно оплачувана робота знайдеться завжди.

І хай щастить на цьому складному поприщі!

Наші інтереси: 

Успіх у будь-якій професії вимагає постійного навчання і вдосконалення. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Буде цікаво, якщо цей клуб Гартленду об’єднає копірайтерів і любителів правильних текстів.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Буде цікаво, якщо цей клуб Гартленду об’єднає копірайтерів і любителів правильних текстів.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, навчальною і практичною школою для копірайтерів є "Народний оглядач". Гравець має можливість писати і розміщувати тексти, додавати до них ілюстрації, організовувати обговорення. Оцінкою текстів є кількість відвідувань, кількість відгуків/коментарів і галія.

В процесі такої роботи гравець вчиться і удосконалюється в написанні правильних текстів та ефектних заголовків, підбору і обробці потрібних ілюстрацій, роботі з комп'ютерними програмами.

Одночасно гравець створює і підтримує свій власний бренд в Інтернеті.

Таким чином, гравцю є на що послатися, як на зразки своєї роботи, при переговорах з потенційним замовником.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

ЦІкава думка. Підтримую.

Однак зауважу, що робота на НО - це більше схоже на журналістику.
Копірайтинг - це трошки інше. До слова, знаю точно, що досвідчені журналісти не завжди можуть працювати копірайтерами. Диплом тут не допомагає.

Основний меседж статті в тому, що починаючи будь нову яку-роботу, не можна залишатись тільки з базовими знаннями і навичками. Це грозить залишить "початківцем" навічно.

Куди б не пішли - потрібно вчитись і вдосконалюватись.
А на прикладі копірайтингу я показала, як можна проаналізувати стан справ у конкретній галузі і знайти виходи для вдосконалення і росту.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо людина навчиться правильно і ефектно, захоплююче і запально викладати свої думки письмово, то вона зможе працювати як журналістом, так і копірайтером.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

"... правильно і ефектно, захоплююче і запально викладати свої думки письмово"

Журналістом - так. Для роботи копірайтером цього мало.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не буду сперечатися і розвивати свої погляди щодо журналістики і копірайтерства.

Головне в іншому - кожен бажаючий може стартувати на "НО" як в якості журналіста, так і в якості копірайтера! Відкривай свою блогосферу і пиши!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Це точно! Практика - це завжди круто. У будь-якій діяльності.

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Корисна стаття. Грунтовний аналіз. Цікаво, чи мае якесь значення сціотип людини для успішної діяльності у цій царині?