Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні розгорнулася справжня кібервійна

Категорія:

Спецтема:

Війна в своїх нових проявах - між собою тепер борються хакери та інші фахівці з електроніки протиборчих сторін. Крім кіберпідрозділів силовиків в Україні діють і "білі хакери", які їм допомагають.

У статті в газеті "Сегодня" розповідається про те, як хакери відкрили новий фронт: по черзі ламають сайти "ДНР" і українських держустанов.

У травні на офіційному сайті Львівської облдержадміністрації з'явилося привітання "з днем республіки" - прихильники "ДНР" зламали сайт ОДА, після чого і розмістили там своє "вітання". Як з'ясували журналісти, для львівських чиновників це не стало шоком.

"У війни різні прояви. Це нам прийшла "отвєтка" після того, як львівські комп'ютерники зламали сайти самопроголошених республік. Нас атакують не вперше, - розповів журналістам один з керівників середньої ланки Львівської обладміністрації Андрій Дуда. - Після цього випадку була організована зустріч СБУ з розробниками сайту. Кожен отримав певне завдання і почав виконувати його. Розголошувати подробиць не можу, але як мінімум будуть змінені і ускладнені паролі ".

За оцінками силовиків, які відповідають за кібербезпеку, офіційні сайти держустанов захищені набагато слабше, ніж ресурси приватних структур. І в Нацполіціі, і в постраждалих від хакерів держустановах нам розповіли, що для професійних програмістів на держслужбі немає умов - обслуговуванням держсайтів часто займається лише один-два фахівці.

"Я займаюся питання безпеки сайту, мій оклад - 1600 грн. Скажіть, який програміст погодиться на таку зарплату? На таку суму є охочі, але тільки якщо вона буде в доларах. Звідси дефіцит кадрів і дірки в захисті сайтів, хоч це і ресурси держустанов ", - відверто висловитися профільний чиновник однієї з обладміністрацій.

Після низки інцидентів з офіційними інтернет-ресурсами країни, на початку червня президент Петро Порошенко своїм указом створив національний координаційний центр кібербезпеки. Офіційно влада пов'язує створення центру з тим, що в Україні реалізується глобальна стратегія кібербезпеки, крім того, тепер за законом ця установа є одним з підрозділів РНБО. До неї увійшли керівники РНБО, Національної поліції, Міноборони, СБУ, Генштабу, Служби зовнішньої розвідки та Нацбанку (за згодою).

Серед основних завдань Кібцентру - аналіз стану кібербезпеки, прогнозування і виявлення потенційних і реальних загроз кіберзагроз для країни.

Крім кіберпідрозділів силовиків в Україні діють і "білі хакери", які їм допомагають. Один з них - киянин Євген Докукін. Він допомагає правоохоронцям викривати бойовиків (в МВС визнають, що співпрацюють з Докукіним), а також блокує рахунки бойовиків і зламує доступ до веб-камер на окупованих територіях. Днями він повідомив, що створені ним "Українські кібервійська" (спільнота хакерів-патріотів) відзначили другу річницю роботи.

Докукін виклав у відкритий доступ звіт про те, скільки він з командою завдав шкоди прихильникам самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" і анексованого Криму.

"З червня 2014 по травень 2016-го заблокували 347 рахунків на суму близько $13 млн, заблокували 160 сайтів, зламали 54 електронних ящика бойовиків, захопили доступ до 200 тис. мережевих пристроїв у Криму і Росії (принтери, камери відеоспостереження)", - написав Докукін на своїй сторінці в соцмережі.

В одному з інтерв'ю "Сегодня" Докукін розповідав, що робота його волонтерської команди - це низка спецоперацій. Наприклад, "Відплата" - це блокування сайтів сепаратистів DDoS атаками. "Відновлення правди" - редагування "Вікіпедії" для протидії російській пропаганді. "Заблоковані виродки" - блокування блогів і сайтів ворога, "Бонд, Джеймс Бонд" - прослуховування і запис аудіо- та відеоінформації зі штабів бойовиків Донбасу, "Вимкни пропаганду" - блокування їх роликів на YouTube та інших відеохостингах, "Полювання на тролів" - блокування аккаунтів, сторінок і груп сепаратистів і тролів у соцмережах.

Про одну з перших атак на інтернет-ресурси противника, Докукін розповідав так: "Почали операцію з захоплення принтерів на Донбасі і в Криму: якщо принтер друкує" Слава Україні! " та інші цікаві написи, ви - під нашим контролем. Раніше ми взяли під контроль публічні веб-камери на Донбасі, в Криму та РФ, потім 200 приватних веб-камер, які зламали".

Наші інтереси: 

Гібридна війна. Виграють не тільки зброєю та м'язами, але й інтелектом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Кожен патріот - користувач Інтернету - Воїн інформаційної війни!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Кожен патріот - користувач Інтернету - Воїн інформаційної війни!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!