Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Українці найбільше серед іноземців купують квартири у Польщі

Категорія:

Українці купили у Польщі 4275 квартир у 2022 році та стали лідерами серед іноземців із купівлі житлової нерухомості в країні. Загалом торік іноземці в Польщі купили близько 10 тисяч квартир. Серед лідерів покупок також і росіяни.

21051805.jpg

Kraków, Bronowice

Про це пише видання Wprost з посиланням на дані польських МВС та МЗС.

Найбільше квартир купили українці, йдеться у статті. Деякі з тих, хто тікає від війни, – люди настільки заможні, що їм не доводилося розраховувати на гостинність польських родин, і вони винаймали чи купували квартири в Польщі. Частина українців, мабуть, також сприйняла купівлю квартири в Польщі як можливість інвестувати капітал на безпечному ринку.

Друге місце посідають німці, які купили 1118 квартир, а третє – білоруси, які здійснили 889 угод такого типу. Дивним і дещо тривожним у світлі війни, що триває, є четверте місце в списку – аж 276 квартир у 2022 році (за офіційними даними МВС) купили росіяни, пише Wprost.

Хто конкретно купує квартири в Польщі, чи це люди, які намагаються захистити свої активи від можливих санкцій? Невідомо. Редакція спробувала з'ясувати це в Агенстві внутрішньої безпеки. У відповідь отримала лише сухе повідомлення:

"Агентство внутрішньої безпеки повідомляє, що через законодавчі обмеження не надає інформацію в обсязі, зазначеному в листуванні".

Про активність іноземців у Польщі багато говорять дані програмі «Родина 500+» (фінансова щомісячна допомога у розмірі 500 злотих на кожну дитину в сімʼї незалежно від її доходів – прим. моя, О.К.). У 2022 році пільгою скористалися майже 398 тис. осіб. Не дивно, що найбільше серед них були діти з України (361 тис.). На другому місці опинилися діти з Білорусі (15 тис.). Така допомога виплачується Польщею також і для 3 тисяч російських дітей.

Активність іноземців збільшила дефіцит житлової нерухомості у Польщі, зазначає видання. Новобудови розпродаються, щойно з'являються на ринку.

У 2021 році ми писали, що кількість українських заробітчан у Польщі, які мають намір купити нерухомість у цій країні, різко зросла.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що ті заможні та активні українці, які купили квартири в Польщі, вже не повернуться до України. Україна ризикує залишилися лише з пенсіонерами, інвалідами та іншим "соціальним тягарем", якщо не будуть створені умови для розвитку малого бізнесу, якщо держава буде думати про майбутні покоління, а не тільки про бюджетників, якщо фіскали не будуть гнобити бізнес etc. Розуміємо, що багато українців вже вивезли свої бізнеси в Польщу і не повернуться в Україну, якщо все буде так, як є.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи