Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна зможе імпортувати норвезький газ через Польщу - експерт

Спецтема:

Якщо проект побудови газопроводу з Норвегії в Польщу реалізується, Україна отримає можливість купувати дешевий газ з шельфу Північного моря, вважає експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

Чому Польща вирішила відмовитися від довгострокового контракту з Газпромом?

- Нинішня влада в Польщі продовжує енергетичну політику, започатковану на початку 2000-х. Вона полягає в тому, щоб диверсифікувати постачання газу в країну та прокласти газопровід із Північного моря через Данію та Балтику. Все це робилося заздалегідь, аби поступово відмовитися від російського газу. В Польщі Газпром, як і в Україні, використовує блакитне паливо, ніби важіль тиску на уряд. Між польським урядом, компанією PGNiG і Газпромом неодноразово виникали суперечки.

Чи може Варшава відмовитися від послуг російського монополіста?

- Відмова від російського газу після 2022 року є державною політикою країни. Але далеко не факт, що газопровід із Норвегії дійсно з'явиться і функціонуватиме до того часу. Проект має довгу історію, але досі не реалізований. Польща має власний термінал для зрідженого природного газу в місті Свіноуйсьце. Також розширюють існуючі та будують газові інтерконектори. Польща менше залежатиме від традиційного газу з РФ.

Але не можна виключати варіант, що після 2022 року Варшава почне виторговувати для себе більш вигідні умови імпорту газу.

На скільки болісне для Газпрому рішення Польщі не продовжувати довгостроковий контракт?

- Польща не є суперємким ринком споживання російського газу, тому втрати Газпрому не стануть надто великі. Польща імпортує лише 10 млрд кубометрів газу на рік. Україна в кращі для Газпрому часи купувала щорічно близько 45 млрд кубометрів. Російська монополія вже втратила наш ринок. Цим шляхом йде Польща.

Інші країни Європи теж поступово відмовляються від газпромівського газу. На континенті сьогодні з'являються нові можливості для імпорту палива від інших експортерів. В майбутньому втрата польського ринку не надто б'є по позиціях Москви, але в комплексі для Газпрому ситуація стає загрозливою. Негативну тенденцію не виправляє навіть те, що Німеччина планує збільшити обсяги імпорту російського газу. Сценарій з відмовою Варшави від імпорту в Москві ніхто не розглядав. Це - черговий сигнал, що РФ повинна переглянути свою експортну політику в паливній енергетиці і припинити використовувати газ як політичний інструмент.

Нині російський газ до Польщі йде транзитом через Україну. Скільки втратимо ми?

- Для України це будуть не критичні втрати. В загальноринкових масштабах Польща імпортує небагато газу з Росії. Його транспортують Україною. Але напрямок газопроводу до Польщі - малопотужний. Його пропускна здатність - лише 5 млрд кубометрів на рік. Коли газопровід будували в 1960-і роки, це був серйозний показник. Сьогодні головний наш транзитний маршрут йде до Словаччини. Це основна газова дорога з Західного Сибіру до Європи. Польський та угорський напрямки є тільки невеликими його відгалудженями.

Який для України позитив у такому рішенні Польщі?

- Газотранспортні системи країн взаємно доповнюють одна одну. Якщо Польщі дійсно вдасться налагодити імпорт норвезького газу, то в нас з'явиться шанс почати імпортувати газ із Північного моря.

Польща і Норвегія почали обговорення проекту газопроводу з Північного моря через Данію ще в 2000-му році. Осло тоді зауважило: польський ринок недостатньо газоємкий. Треба було когось залучити до проекту, щоб досягнути рентабельних обсягів споживання імпортованого газу. Польська сторона звернулася до України з такою пропозицією. Тодішній перший віце-прем'єр-міністр України Олег Дубина, відповідальний за паливно-енергетичний комплекс, заявив польському колезі, що цей проект виглядає абсурдним. Норвезький газ, як вважалося, ніколи не буде дешевшим за російський.

На той час насправді так і було. Собівартість газу з шельфу моря була високою, плюс транспортування. На тлі західносибірського газу, значно дешевшого, він не був конкурентноздатним. Але часи змінилися - сьогодні норвезький газ є цілком конкурентним. Чехія з десяток років імпортує саме його. Норвежці роблять все для того, щоб знизити ціни в умовах сильної конкуренції. Вже 2012 року Норвегія постачала у країни ЄС стільки ж газу, скільки й Газпром. Диктат постачальника закінчився. Сьогодні в Європі споживачі формують обличчя ринку і змушують експортерів битися за клієнтів.

Нагадаємо, уряд Польщі заявив 31 травня, що після закінчення довгострокового контракту з Газпромом 2022 року державна газова компанія PGNiG не продовжуватиме договір на постачання газу. Натомість, Варшава планує реалізувати проект газопроводу з шельфу Північного моря через Данію для імпорту норвезького блакитного палива.

Наші інтереси: 

Економічне і політичне співробітництво з Польщею має стати пріоритетом зовнішньої політики України!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Окрім газової війни,Норвегія озброюється найновішою зброєю у досить великій кількості.Швеція дозволила перебування іноземних військ на своїй території.Фінляндія теж дивиться у бік НАТО.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Окрім газової війни,Норвегія озброюється найновішою зброєю у досить великій кількості.Швеція дозволила перебування іноземних військ на своїй території.Фінляндія теж дивиться у бік НАТО.

Вірю в те, що розумію.