Зображення користувача Тарсенова Чайка.
Тарсенова Чайка
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Типи цивілізацій. Футурологічний погляд на розвиток людства

Мічіо Каку, відомий фізик і футуролог, на 10-му Форумі Ялтинської європейської стратегії «Україна і світ в епоху змін: фактори успіху» озвучив власне бачення шляхів розвитку сучасної цивілізації.

Він класифікував рівні розвитку земної цивілізації відповідно до споживання нею енергії. Так, цивілізація першого типу встановлює контроль людини над природними явищами (вулканами, землетрусами), будує штучні міста в небі. Другий тип, в зв’язку з виснаженням земних ресурсів,   використовуватиме енергію інших планет шляхом переселення на них. Цивілізація третього типу забезпечуватиме свій розвиток виключно за рахунок енергії галактики.

На думку професора, сучасна цивілізація – це нульовий тип. Вона отримує енергію із мертвих рослин. Але повсякчас спостерігаються прояви цивілізації першого типу – високотехнологічної. Авангардом переходу до неї є діти. Вони не спілкуються з сусідами, зате грають з кимось із Австрії, Росії, з Борнео. Вони думають так, як будуть думати люди з цивілізації першого типу. Інтернет – також прообраз технологій нового типу.  Незабаром революційні технології не тільки змінять реальність, а й поставлять багато важко вирішуваних завдань.

Футуролог прогнозує появу біопринтерів, на яких можна буде  роздрукувати смертельно небезпечний вірус. Отже, незабаром біобезпека стане такою ж актуальною, як сьогодні кібербезпека. Лазер буде доступним для кожної людини, а зміна клімату сприятиме дефіциту прісної води в найбільших містах планети.

Здивував Мічіо Каку своїм ставленням до СНІДу. Він вважає його не тільки реальним, а й таким, що передаватиметься повітрям й створить загрозу для 98% населення світу.

Серед цих фантастичних думок прозвучала й одна реальна:  основою матеріального багатства людей є інформація. Тому розвиток освіти важливий для усіх людей однаково, «щоб і бідні люди змогли заробляти переробкою інформації».

(Записано за матеріалами форуму)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Інформація насправді фантастична, як залякування.
Невелике зауваження:
"поставлять багато важко вирішуваних запитань". - запитання не вирішують, на них відповідають.
Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Інформація насправді фантастична, як залякування.
Невелике зауваження:
"поставлять багато важко вирішуваних запитань". - запитання не вирішують, на них відповідають.
Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

дефіцит прісної води це не фантастика, а реальність. Вмісті Борислав на Львівщині цю проблему не вдається вирішити.
Сучасні війни ведуться за території багаті запасами прісної води.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Обіг води у природі за системою сучасної науки відповідає дійсності відсотків на 5.Викликає багато запитань з цього приводу ,особливо коли навколо посуха,до моря - океану 6000 км. а всередині царства посухи місяцями йдуть дощі.Яким чином вода туди попала?Води на Землі менше не стане, але бездумне використання всіх земних ресурсів веде до забруднення всієї екосистеми.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Хочеться тицьнути "+1 гал" - а нема як (

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Чайко, за цю публікацію. Я лиш зараз добрався до неї. Цей американець вважає, що людина не зверне з ТЕХНОЛОГІЧНОЇ колії розвитку людства, тому в нього такі похмурі прогнози. Краще майбутнє пов"язане із задіянням духових речей - як про це пишеться у Влес-Книзі. Маєш перші 5 галів за цю публікацію.