Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 7

Сонячна вежа і дзеркальні поля

Світ:

Загадкова і чаруюча споруда підноситься з недавніх пір над полями в районі Санлукар-ла-майор (Sanlucar la Mayor), недалеко від центру Севільї. Це PS10 - перша в Європі комерційна термальна сонячна електростанція досить рідкісного типу - "сонячна вежа" (solar power tower), що офіційно запрацювала 30 березня нинішнього року. Потужність станції, зведеної в Андалусії, складає 11 мегават.
(клацайте на фото, щоб збільшити)


PS10. Світло від сотень великих дзеркал таке яскраве, що примушує світитися пил і вологу в повітрі, завдяки чому і видно проміння, що атакує красиву білу вежу. До речі, ті дзеркала, що видно на передньому плані - не працюють на вежу. Це фотоелектричні панелі з концентраторами, що просто стоять поряд. Дзеркала ж, направлені на сонячну вежу, з цього ракурсу не видно (фото Solúcar).

Принцип її роботи простий: поле з безлічі геліостатів - дзеркал, що відстежують рух Сонця, збирає світло і направляє його на вершину високої вежі, де яскравий сонячний зайчик перетворює воду на пару. Пара біжить по трубах і, в кінцевому рахунку, крутить турбіни, сполучені з електричними генераторами.

По такій схемі не раз створювалися установки в багатьох країнах, але електростанція, керована компанією Solúcar Energía, філіалом промислового гіганта Abengoa, мабуть, найбільш вражаюча зі всіх.

Її 624 дзеркала, площею по 120 квадратних метрів кожне, направляють світло на красиву бетонну вежу, заввишки 115 метрів. Вежу цю можна назвати витвором мистецтва - величезний фігурний виріз в ній додає споруді візуальну легкість.

Не менше враження створює і світло навколо.

"Коли я вийшов з автомобіля, я ледве міг розплющити очі - сцена була дуже яскрава. Поступово, озброївшись темними окулярами, я роздивився ряди дзеркал і центр, в який сходилося їх проміння - набір труб нагорі вежі" - так передає свої враження від зустрічі з PS10 Девід Шукман (David Shukman), кореспондент BBC, що побував недавно на цій станції і навіть зважився забратися вгору вежі під час її роботи.

Спочатку він їхав на ліфті. Але останні чотири поверхи довелося йти пішки. Сходинки, що ведуть на дах, Девіду здалися обпікаючими. Взагалі він порівняв верхні поверхи вежі з сауною, не дивлячись на наявність могутньої теплоізоляції парогенератора.

І такий нагрів верхівки вежі дарма не пропадає. Нова іспанська електростанція може генерувати до 24,3 гігават-годин в рік.

З новою станцією Іспанія вирвалася вперед в даній технології утилізації сонячного світла, хоча сама ідея таких веж далеко не нова.


Вигляд PS10 з пташиного польоту. На задньому плані видно майданчик, який готують під PS20 (фото Solúcar).


В тему:

Глобальна криза і нова раса

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи