Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 71
  • Переглядів: 79

Швеція вже в НАТО. Тепер Росія може бути "виключена у військовому відношенні" з Балтійського моря

Категорія:

Світ:

Вступ Швеції до Альянсу знаменує собою "драматичний та історичний зсув" у безпековій політиці країни та означає, що НАТО зможе "більш ефективно проектувати силу на всю Скандинавію".

24022802.jpg

Ілюстративне фото

26 лютого Швеція подолала останню перешкоду на шляху до вступу в НАТО після того, як Угорщина відмовилася від своїх заперечень після кількох місяців зволікань. За словами д-ра Ніла Мелвіна, директора з міжнародної безпеки Королівського інституту об'єднаних Збройних сил, це перевертає історію нейтралітету Швеції, "яка тягнеться ще з наполеонівських часів", пише Sky News.

"Як частина НАТО, Швеція приєднується до ядерного альянсу після десятиліть, коли країна була в авангарді руху за роззброєння і нерозповсюдження", – зауважив він. Тепер Швеція "посилить НАТО добре оснащеною армією, понад сотнею сучасних винищувачів, сучасним військово-морським флотом, включно з п'ятьма підводними човнами, а також технологічно розвиненою оборонною промисловою базою".

А Москві загрожує "військове виключення" з Балтійського моря і його повітряного простору, "в той час, як НАТО може більш ефективно проектувати силу через Скандинавію і на Крайню Північ та Арктику".

"Росія тепер стикається з необхідністю нарощувати значні військові сили на півночі країни, щоб врівноважити нову регіональну міць НАТО, що ще більше розтягує її ресурси", – підсумував Мелвін.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція вирішили вступити до НАТО після того, як розпочалася повномасштабна війна РФ проти України у 2022 році. Уряд Швеції офіційно подав заявку на вступ до НАТО 17 травня 2022 року.

Угорщина була останньою країною, яка не ухвалила рішення про вступ Швеції до НАТО. 26 лютого 2024 року Парламент Угорщини ратифікував вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Наші інтереси: 

НАТО розширилася і наблизилася до РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи