Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

СБУ розсекретила колекцію облігацій УПА

Світ:

СБУ під час науково-пошукових робіт і обробки документів знайшла колекцію облігацій бойового фонду (бофонів) Української повстанської армії 1943-1950 років.
Як повідомили в Службі безпеки України, у даний час проводиться робота над розсекреченням і упорядкуванням документів, що стосуються періоду національно-визвольної боротьби, яка велася в західних областях України протягом 40-50-х років ХХ століччя.

За даними прес-служби, тільки в держархіві СБУ в Києві зберігається більше 170 одиниць грошових документів Організації українських націоналістів і Української повстанської армії. На багатьох з них є напис "На бойовий фонд".

"Ці документи виконували роль грошових зобов’язань ОУН і УПА перед населенням за надану матеріальну допомогу", - зазначили в українській спецслужбі.

Автором ескізів багатьох грошових документів був художник, член УПА Ніл Хасевич.

У 1945-1946 роках він створив так називану "Волинську серію" бофонів номіналом 10, 25, 50, 100, 200, 300, 500 і 1000 карбованців. Вони виявлені в 12 областях України. "Не виключено, що в майбутньому з цих бофонів могла б вийти повноцінна національна валюта", - повідомляє СБУ.

Відомство підкреслює, що існування грошових документів ОУН і УПА свідчить про їхній намір у боротьбі за незалежність України спиратися на місцеве населення, а не на німецьких окупантів.

"Розрахунки бофонами, стягнення за які не мало чітко визначеного терміну, підкреслювало віру обох сторін у перемогу УПА і майбутнє самостійної держави", - сказано в повідомленні.

Служба продовжує упорядковувати документальні відомості з приводу УПА і звертається до усім, хто володіє будь-якою інформацією про бофонах, сповістити про це відомство.

СБУ підкреслює, що найближчим часом готується до видання альбом колекції бофонів для ознайомлення широких кіл суспільства.

У серпні СБУ розсекретила документи Державного політичного управління Української Радянської Соціалістичної Республіки про голодомор 1932-1933 років, що зберігалися в державному архіві СБУ.


---------------------------
В тему:

14 жовтня - Свято Української Зброї

УПА воювала з НКВД, а не з Червоною армією

Визнання УПА потрібне не лише воякам, а й наступним поколінням

Армія безсмертних. Вони мислили в категоріях тисячоліть
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи