Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 44
  • Переглядів: 44

Про слова-прибульці, а також потроху про все, про що піде мова далі

Спроба перекладу українською важливої на мій погляд книги українського генія, поліглота Валерія Курінського "Коли нема гувернантки..."

Про автора

В. А. Курінський - дійсний член Міжнародної Академії педагогіки, автор системи самоосвіти і саморозвитку особистості (Автодидактика), який опанував за допомогою своєї системи декількома десятками іноземних мов.

Його нова книга присвячена серйозній розмові про філософію нового способу життя, про організацію творчого самонавчання, пошук власного таланту, становлення особистості, стирання граней між поколіннями.

Сьогодні після довгих років ізоляції нашої країни відкрилися двері до пізнання культурних цінностей Західної Європи, до живого спілкування з народами цих країн. Але, на жаль, в більшості своїй ми опинилися «німими», бо тільки одиниці наших співвітчизників дійсно володіють іноземними мовами. Книга допоможе подолати стереотип, переконання про відсутність обдарування в оволодінні мовами.

 

Валерій Куринский     

Когда нет гувернантки...

 

Автодидактика для дітей і дорослих

 

Москва - Санкт-Петербург - Нью-Йорк 1997

 

Куринский В. А., 1997

 

  • «Автодидакт», 1997

 

Редакторы Л.В. Смакова, Л.И. Жилина

 

Молодший редактор р.3. Безродна

Коректор Н.Л. Максимова

 

Комп'ютерний набір В.Г. Галубева Підготовка оригінал-макету І.І. Чижиков

 

«Автодидакт» ЛР №063286 от 14 февраля 1994 г.

 

 

Що кредитують © Avtodidaktika.com 2009. Форматування в електронному вигляді

 


Зміст

Про слова-прибульці, а також потроху про все, про що піде мова далі .................................. .... 3

Різноманіття  рухів 7

Як зробити інтерес 12

Розповідь про те, що потрібно крім фуганку, рубанка і наждаку, щоб себе побудувати .............. 16

Вчимося кидати справу, щоб швидше її зробити .......................................... ................................... 21

Атомарна чесність ............................................................................ 23

І знову - рух, рух, рух, або Людина - книга руху думок ................... 25

Про людину, яка загрузла в болоті, тому що не прочитала розділ: "Творчий повтор» ................ 27

Що таке налаштування мозку, незапомінаніе понарошку і протиріччя, з яких все

виростає........................................................................................................................................... 30

Хто заохочує людину за творчість ................................................................................. 32

Правила автодидактики................................................................................................... 34

Стратегія і тактика для тих, хто хоче правильно витягнути ріпку ....................................... ...... 37

Мантровий спосіб засипання, або Колискова на букву «С» ....................................... ................ 39

Скільки мов ми  вчимо  ..................................................................................................... 41

Для чого потрібен самоаналіз, або Як я сам з собою можу посваритися ..................................... 43

Самоопитування і інші прийоми 48

Асоціювання.................................................................................................................................. 52

Повільне  читання  ....................................................................................................................55

Арабський шах Алгоритм і предмети, якими ми себе оточуємо ........................................ ....... 58

Сідаємо робити упоки  ............................................................................................. 63

Лінгвя-, лінгве-, лінгвістична модель, або Як стати Майстром? ........................... 72

Веселий повтор: - Знову зубриш? - Ні. Співаю ............... 79

Бокс з Хемінгуеєм, або Які книжки ми  читаємо .............84

Скільки інструментів потрібно Майстру .......................... 89

Способи прискорення в навчанні, або Як поспішати не поспішаючи .................. 94

Як стиснути час, щоб не продула нудьга 101

Як знайти свій  талант .................................................. 108

Про  автора ....................................................................114


Про слова - прибульці , а також потроху про все, про що піде мова далі ...

Ви чули про «контактерів» з прибульцями з Космосу? Де тільки не пишуть про них - в газетах, журналах, книгах. І хто тільки про них не говорить - дідусі, бабусі, мами і навіть малюки з підготовчої групи. Кому з цих «контактерів» вірити?  Може, хтось сказав неправду?  Іноді так трапляється,  навіть коли людина впевнена, що сказала правду (неправда є правда для нього). Контакт з правдою і повинен займати нас перш за все, коли ми говоримо на будь-яку тему. Але я заговорив про контактерів зовсім не тому, що збираюся присвятити їм цю книжку.

 

Ми використовували іноземне слово «контакт». І ще - похідне від нього «контакті?». А решта слова в мові - рідні чи іноземні? Ви цього ще не знаєте, контактуючи зі словами. Вони, мабуть, як жива людина, як щось, що приходить з Космосу.

 

Марійка з першого поверху і Сергій з четвертого - теж контактери. Тому що слово

 

Прибулець в кожному дитинстві. Коли ви були зовсім маленькими, слова ототожнювалися у вас з предметами (тобто були тим же самим, що і предмет, який вони позначають). А коли підросли і пішли вчитися до школи, стали їх часто безповоротно роз'єднувати - слово і предмет (я говорю про абстракції).

 

Зі словами, що перестали бути предметами, нудно. А як вони перестають бути предметами? Дуже просто - я не розумію чогось і використовую слово без розуміння. Дітям часто пояснюють те, що ви могли б зрозуміти тільки тоді, коли побачили б на власні очі. Слова залишаються словами, якщо не було побачене і почуте те, що в них укладено. Тому немає контакту з суттю слова. А де ж суть? Суть - в кінчиках пальців, в переживаннях, які з'являються, коли бачиш зображене цим словом наяву, в житті.

Можна подумки обмацати форму предмета, можна намалювати його самому, можна заспівати слідом за струмком то, що він продзюрчав. Можна наслідувати співу птахів - як який-небудь боривітер. І кожен раз ця проба буде такою, якої ще не було ніколи. Тому і сенс зрозумілого буде іншим в кожному випадку. Ми користуємося знаками - плюс і мінус, наприклад, цифрами, буквами і іншими. Плюс - дві перехрещені палички - означає додаток, додавання, поєднання одного з іншим, означає, що чогось побільшає. У цьому знаку теж є сенс. Його автор взяв паличку і додав до неї ще одну. А щоб вийшов інший знак - мінус - відняв паличку. Якщо будеш знати, як придумали ці два знаки, запам'ятаєш їх добре. Так точно і зі словами. Все, що було сказано у справі, завжди виражено таким чином, що в основі своїй мало слово, теж справою вироблене. Кожен словесний корінь йшов від потреби висловити дію.

Французький психолог Анрі Валлон розповів приголомшливу історію, яка називається «Від дії до думки». Він має рацію: будь-яка дія тільки тоді представляє цінність для нас, коли воно пов'язане з внутрішньою дією, коли ми можемо її внутрішньо прожити. А інакше буде просто говоріння, формальне говоріння, або риторика.

Дехто вважає, що діти не можуть зрозуміти такі слова. Чому? Ви ж можете зрозуміти, коли граєте щиро в якусь гру, що тут є, скажімо, «рай», а тут - заборонена зона, яка називається «пеклом» ... Це так само просто, як говорити, припустимо, «демократизація» або «екологія». А дорослі бояться називати речі своїми іменами так само просто, як життя дитяче, побут дитячий пропонують. Ось звідси я і відштовхуюсь, коли вважаю, що можна в розмові з вами вжити начебто складне слово - « морфологізація». Пізніше з нашої розмови стане ясно, що суть її (або: цієї дії, процесу) відома кожній дитині. Світ обмацують, світ завойовується органами почуттів. І якщо ми знаємо будову слова на рівні сенсу, який розуміємо, відчуваємо, а не на рівні етимологічного словника (запитай у дорослих, про який словник йдеться), то це цінніше, ніж знати походження слова.

Маленька людина, яка хоче побачити що-небудь, напевно, вже зацікавилася, вже була майже схильний до поняття (поданням про що-небудь), яке в ньому формується, набуває форму. Поки поняття не сформувалося, вона обов'язково буде відчувати пекучий інтерес до цього предмету. Як тільки інтерес пройшов, все стало вже абстракцією, чимсь абстрактним.  Не улюбленою конячкою Зіркою з білою цяткою на лобі, а просто конем, яких тисячі. Слово стає абстрактним знаком, покликом до того, щоб, побачивши на картинці в підручнику кінь, дати їй визначення: «Це кінь». Але повинна бути і інша, зворотна морфологізація: коли ти, побачивши знак - «кінь», згадаєш свою Зірку, похрускування сіна і тупіт копит. Завдяки цій дії ти розумієш тепер, як влаштований сам знак (наприклад, розпізнаєш «конструкцію» плюса - він, виявляється, є з'єднанням двох паличок).

Може бути, тобі здасться, що я говорю трохи складно і тобі не все зрозуміло, але ми вже домовилися не боятися називати речі своїми іменами. Якщо тобі щось незрозуміло сьогодні, завтра все обов'язково проясниться. Головне - йти вперед. Ми ще розберемо детально те, про що тут йде мова, тільки стисло, конспективно, як кажуть дорослі.

І ось тепер можна відразу перейти до питання, скільки «інструментів» потрібно маленькій людині. Звичайно, найголовніший «інструмент» - вміння чути себе. Необхідно навчитися чути себе, слухати, бачити, дивитися в себе, заглядати. Чи справді я цю правду відчуваю як правду, або цього в моїх почуттях немає? І чи були зустрічі з контакторами? Людина, що щось  бачить в своїй уяві, теж бачить. Вона не бреше, вона говорить правду, але в реальності чи цього виміру існує уява?

Ми говоримо, що існує одинадцять вимірів. Можемо говорити про те, що існує двадцять вимірів. Скільки ж їх? З позицій людини, яка хоче абсолютно все розставити по своїх місцях, це дуже важливе питання. З позиції людини, яка володіє гармонійним мисленням (а вона розуміє вічну обмеженість людського пізнання, ширше використовує інтуїцію, сміливо висуваючи найсміливіші гіпотези, схиляючи голову перед Творцем), - це зовсім не важливо. Тому що кількості можуть виявитися нескінченними. Іншими словами, сенс пізнання завжди хисткий, завжди валок, в ньому ніколи немає остаточної стійкості. І одна з найголовніших посилок - твердження пізнання як нестійкого.Процес пізнання йде, ми вчимося, але прекрасно розуміємо: психологічна опора тут полягає в тому, що ми знаходимося в цьому процесі. І саме по собі пізнання повинно прагнути, напевно, не до інформаційного багатства (хочу знати якомога більше), яке дуже сумнівно, а до зовсім іншого багатства - багатства, пов'язаного з станами.

Найголовніший закон - не брехати самому собі. Називається він законом атомарної чесності. Атомарна - значить на рівні атома, однією з найдрібніших частинок. Треба з найбільшою точністю знати, чи дійсно мені зараз, в цю хвилину цікаво, чи мама сказала, що мені має бути цікаво. Така чесність повинна в тобі завжди бути присутня, коли ти щось робиш. Звичайно, зовсім не потрібно говорити, що ти чесний. Але важливо відчувати під час своїх занять, що ти відчуваєш інтерес, дійсно осягати матеріал, що ти хвилюєшся з приводу того, що робиш.

Хвилювання може бути з величезною кількістю відтінків. Якщо цей відтінок пов'язаний, припустимо, просто з тим, що тебе похвалять за хорошу оцінку, це, напевно, не дуже добре. Добре, коли ти будеш радіти, скажімо, через те, що допоміг другові або врятував кішку, захистивши її від кривдника і не дозволивши завдати болю, - коли ти зробив добру справу. Різні стани і ступені схвильованості з важливих для людства приводів і визначають, в кінці кінців, культуру людини і його здатність навчатися.

Якщо вчишся тільки для того, щоб тебе похвалили, поступово станеш людиною, яка не вміє, не може вчитися, не здатна вчитися так, як могла  б. Людина, виявляється, набуває талант (а це доводять численні експерименти в «лабораторії», яка називається «людська історія»), коли має чистий помисел . Тому треба зараз, поки у нас за плечима зовсім невеликий життєвий досвід, визначити, а які ж хвилювання краще відчувати - хвилювання з приводу похвали за «п'ятірку» або з приводу того, що я, припустимо, когось врятував або комусь допоміг .  Це ж зовсім різні хвилювання.

Деякі дорослі ставляться до дітей поблажливо, думають приблизно так: «Маленький - значить дурненький». Насправді дитина розуміє набагато більше, ніж може сказати словами, які вже знають дорослі «дяді» і «тьоті».

Маленька людина навіть у віці чотирьох, п'яти років прекрасно розуміє (по-своєму, звичайно) що справедливо, а що несправедливо. Але дорослі цього часто не враховують. І від того, що у дитини придушується почуття справедливості, він втрачає талановитість свою, яка, звичайно ж, в ньому є від природи - у всякому разі, до чого-небудь обов'язково.

Якщо почуття справедливості притупляється, виникають труднощі в навчанні. Тому зараз найголовніше для маленького учня - сісти вдома десь в куточку і подумати, чи справедливий він по відношенню до того, що думає про свої знання. Бреше собі, коли читає завдання до уроку начебто з цікавістю. Тобто чи багато у нього брехні в житті чи ні. Ось з цього починається справедливість. А якщо шукати несправедливість десь у нестямі, за межами себе, тільки щодо тата, мами або вчителя до тебе, нічого доброго з цього, звичайно, не вийде, тому що ти не будеш правильно бачити себе.

Вчитися правильно бачити себе треба не в дзеркалі, а в тих діях, які перш за все пов'язані з почуттям справедливості. Називаються ці дії етичними,  моральними . Ми здійснюємо їх, не переміщаючись в просторі. Тобто робимо умовно, про себе, в уяві, про яку в шкільні роки говорять, на жаль, занадто пізно, коли вчать психологію в старших класах. Якщо взагалі вчать. А  іноді й скасовують.

Ця ж частина навчання - «наука уяви» - така, якою нам потрібно її представляти, повинна бути продумана з першого класу, повинна бути продумана з дитячого садку кожним з нас. Тут немає абсолютно ніяких перешкод ні у маленьких, ні у великих. Тому що з неї починається практично будь-яка дія, пов'язана з навчанням. І звідси ж починається задоволення, яке ти відчуваєш тому, що став вільний. Ти звільнився, перш за все, від марнославства і починаєш займатися справжніми, або, скажімо краще, як ми вже домовилися раніше, справедливими справами, діями, вчинками, розуміючи, що вони виростають спочатку в тобі, а потім вже поза тебе (ззовні).

Наші інтереси: 

Ця людина багато досягла в плані самоосвіти, цілком можливо що його досвід стане в пригоді і нам.  Він був вчителем  для двох киян яких я вважаю цікавими та освіченими.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи