Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Наслідком війни буде переформатування нашого суспільства на постіндустріальну мережу демосів

Як довго триватиме ця війна? Відповідь намагаються дати військові експерти, історики, політологи, навіть астрологи.

Я не військовий експерт, і тим більше не астролог. І не зможу вам назвати точної дати закінчення війни. Я дивлюся на події не з точки зору військової логіки, а з точки зору логіки історичного процесу. Тому скажу так: війна майже завжди є прискорювачем історичних процесів. І ця війна триватиме доти, доки ми не зробимо те, що від нас вимагає історія. А якщо ми не зробимо стрибок у своєму розвитку за час цієї війни і знову підемо по колу, то історія в якості «чарівного пенделя» влаштує нам ще жорсткіше випробування.

Отже, одним із наслідків цієї війни має стати переформатування полотна українського суспільства з атомізованого індустріального мурашника на постіндустріальну мережу згуртованих, самоврядних, чітко структурованих колективів з потужними горизонтальними зв’язками – так званих демосів. Досвід формування подібних колективів у нас є. Так колись формувалися коші на Січі, так формувалися сотні на нашому Майдані. Зараз подібні колективи формуються в добровольчих батальйонах, в загонах тероборони, у волонтерських групах.

Відмінність демосу від простого колективу полягає в тому, що демос компактний – всі всіх знають, а відтак всім видно хто чого вартий, і хто є на поточний момент більш компетентний, кому варто доручити керування демосом. Демос має своє керівне ядро, якому довіряють члени демосу. Демос – відкрита структура; будь-хто може попроситися до складу демосу, і якщо члени демосу вважають його «своїм» - то він стає повноправним членом демосу. І так само можна вільно вийти зі складу демосу – само собою після того, як виконав те, що обіцяв іншим учасникам – і попроситися до складу іншого демосу.

Я недарма згадав добробати, тероборону та волонтерські групи – вони формуються за дуже схожим принципом. А взагалі демоси мають формуватися на різних об’єднуючих засадах – родинних, земляцьких, територіальних, ділових, спільних інтересах, хобі тощо. Ви теж можете посприяти цьому процесові, навіть якщо на поточний момент ви не в армії й не у волонтерській групі. Ви можете згуртувати на спільні дії людей зі свого під’їзду, приятелів по хобі, потенційних ділових партнерів, ваших знайомих, що мають таку спеціальність як ви, ветеранів, з якими колись служили разом – та ще маса варіантів того, що може бути об’єднуючим чинником. Чим більше і міцніше будуть у нас горизонтальні зв’язки, тим потужніше буде наша країна. Формування мережі таких самоврядних демосів зміцнюватиме наше суспільство і, хоч і не напряму, сприятиме наближенню нашої Перемоги.

Наші інтереси: 

Якщо ми не зробимо стрибок у своєму розвитку за час цієї війни й знову підемо по колу, то історія в якості «чарівного пенделя» влаштує нам ще жорсткіше випробування.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Дуже актуально, ми маємо реалізувати те, заради чого наші предки передавали нам естафету життя в буремних тисячоліттях...

Коментарі

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Дуже актуально, ми маємо реалізувати те, заради чого наші предки передавали нам естафету життя в буремних тисячоліттях...

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Дякую. Володимире. Тобто твоя стаття, - це пророцтво, задля  чого здійснення, ми всі маємо створювати хоча б маленькі і будь-які демоси?

Все починається з Любові.