Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Москву звинуватили у спробі держперевороту в Чорногорії

Спецтема:

У Сенаті США заявили, що переворот в Чорногорії був російським планом "Б" після невдалих спроб у ЗМІ і соціальних мережах перешкодити вступу цієї країни в НАТО.

Комітет зі збройних сил Сенату США у четвер, 13 липня, звинуватив Москву в організації спроби антиурядового путчу в Чорногорії в 2016 році. Про це пише видання Foreign Policy.

На спеціальному засіданні, присвяченому цим подіям, віце-президент Атлантичної ради США Деймон Вілсон заявив, що переворот в Чорногорії був російським планом "Б".

Його здійснили після того, як інші заходи, такі як агітація проти вступу в НАТО, вплив сербської православної церкви, кампанія в ЗМІ та соціальних мережах не допомогли Кремлю домогтися потрібного йому результату виборів в цій балканській країні.

У зв'язку з цим Вілсон запропонував удосконалити стратегію США щодо РФ і зробити ставку на економічні санкції лише як на один з її інструментів.

Москва веде "тіньову війну", головна мета якої - дестабілізувати західний світ і створити образ Росії як другого полюсу світової влади, протилежної США. Про це заявив на засіданні експерт Центру аналізу європейської політики Януш Бугайський.

"Європа є основним полем битви в цій боротьбі за вплив, в якій Москва не визнає незалежність або цілісність жодної з тих держав, що потрапили у її поле зору", - заявив він, підкресливши, що Балкани бачаться Москві "м'яким підчерев'ям Європи".

5 червня 2017 року Чорногорія стала 29-м членом НАТО. Рішення про вступ у Північноатлантичний альянс, прийняте парламентом країни в кінці квітня, далося депутатам нелегко: голосуванню передувала тривала політична боротьба. На підсумковому засіданні було трохи більше половини депутатів: у цей час опозиція проводила біля будівлі парламенту акцію протесту.

Раніше, восени 2016 року прокуратура Чорногорії оголосила про запобігання спроби державного перевороту і замаху на тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановіча. За даними правоохоронних органів, в групу змовників, крім сербських націоналістів, входили і два агента російської розвідки. Москва офіційно відкинула будь-яку причетність до організації путчу.

 

Наші інтереси: 

Росія застосовує всі можливі засоби впливу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для міжнародного суду над Росією збирається все більше і більше матеріалів і доказів!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для міжнародного суду над Росією збирається все більше і більше матеріалів і доказів!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!