Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Людина може отримувати поживні речовини не лише з їжі, а й із запахів

Запахи дають енергію. Вони живлять організм, впливають на фізичний та емоційний стан, переконаний парфумер Орест Дмитрик. Він уже три роки створює натуральні парфуми із рослин, фруктів та прянощів.

– У світ запахів я прийшов три роки тому. За цей час зрозумів, що людина може отримувати поживні речовини не лише з їжі, як заведено вважати, але й з запахів, які її оточують. Влітку повітря по-особливому багате на корисні аромати – запах соснового лісу, цвітіння квітів, плодоношення фруктових дерев. Вони дають енергію людині, певні емоційні сигнали, а ще засвоюються у крові. Кожного разу, коли ми вдихаємо, ми харчуємося. Я вважаю, що ароматерапія – це й свого роду харчування,  розповів Орест Дмитрик «Сороці».

Ідеї поєднання ароматів з'являються просто на вулиці

Майже усі парфуми Орест створює інтуїтивно. Каже, що на початку сам не знає, який аромат вийде. 

– Якщо я створюю парфум вперше, то майже завжди це спонтанно, без будь-яких планів щодо складників. Буває, що просто приходить настрій творити. Або коли я йду вулицею, чую приємний запах, то одразу ж намагаюся з’ясувати його джерело. Якщо це рослина – рву і несу додому. Інколи збираю квіти та трави під час походів в гори, наприклад, іван-чай. У нас він не росте, лише в Карпатах. Бувало, що спеціально човном відправлявся на пошуки водяної лілії, – розповідає парфумер. 

У флаконах – від одного до кільканадцять складників

Парфуми Орест створює з різною кількістю складників – від одного до п’ятнадцяти. У флаконах парфумера можна відчути фіалку, кульбабу, лілію, акацію, жасмин, бузок, іван-чай, полин, лимон, апельсин, грейпфрут, корицю та багато інших ароматів.

Найважливіше – витягнути з рослини ефіри, пояснює Орест Дмитрик.

– Ефіри можна добувати кількома способами. Я ж користуюся завжди лише одним – пряме витягнення в фізрозчин (спирт у поєднанні з водою в різних пропорціях). Якщо у мене вже є готові ефірні витяжки, то на створення парфумів йде орієнтовно пів години. Але щоб вони були, треба прикласти чимало зусиль. Наприклад, спершу я назбирав водяні лілії, два тижні тримав їх у темному місці, спостерігав за ароматом, а вже після цього створював парфуми. 

Перший парфум асоціюється з зимовими святами

Орест Дмитрик добре пам’ятає перший власноруч створений парфум. Цей запах став для нього улюбленим.

– Я поєднав лимон, апельсин, грейпфрут та прянощі – гвоздику, кардамон й корицю. Цей аромат мені асоціюється з Новим роком чи з глінтвейном, – каже парфумер.   

Вдалі ідеї – у блокнот

Усі поєднання ароматів Орест записує у блокнот, аби потім відтворити знову. Каже, парфумерне мистецтво він опанував самотужки.

– Освіти на рівні університету в парфумерному мистецтві немає. Саме тому все я вивчав самостійно – методом вдалих спроб та помилок. Заклад, де навчають парфумерів, є лише у Франції. Французи взагалі є найбільшими мастаками у цій справі, – розповідає парфумер.

Натуральні парфуми – як вино

Парфуми, які виготовляє Орест, мають необмежений термін зберігання.

– Їх можна дуже довго зберігати, ледь не все життя. Парфуми – як добре вино: чим більше вистояні, тим краще. Взагалі в парфумів, які вже настоялися, дещо змінюється аромат. Він стає більш витонченим, відшліфованим. Але це стосується лише натуральних парфумів, бо в синтетичних запах стабільний.

– Парфуми мого виробництва можуть триматися від трьох днів до кількох тижнів. Все залежить від ефірів. Стійкість одного складнику може бути 24 години, інших – навіть кілька тижнів, – пояснює Орест.

Парфуми не діляться на статі

Орест Дмитрик не радить під час вибору духів орієнтуватися на те, чи жіночі вони, чи чоловічі. Каже, цей поділ придумали маркетологи.

– Я вважаю, що не треба орієнтуватися на поняття «чоловічі» та «жіночі» парфуми, бо вони дуже відносні і розмиті. Це придумали маркетологи. Якщо жінці подобаються аромати, які прийнято вважати чоловічим, нехай без вагань їх обирає. Те саме стосується і чоловіків. Духи у поєднанні з індивідуальним запахом тіла виражають особистість, людську натуру. Парфумами людина впливає на свій настрій та настрій оточення, – наголошує Орест Дмитрик.

Особливість натуральних ароматів також полягає у тому, що в них відсутні підсилювачі запаху, а ще їх точно не тестують на тваринах, підкреслює Орест.

Наразі хлопець виготовляє парфуми для своїх друзів й продає усім охочим за символічною ціною. Каже, у майбутньому планує створити власний бренд під назвою «Ельфійський дух».

Блог Ореста Дмитрика на НО

Наші інтереси: 

Робити те, до чого лежить душа і радувати інших.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Як замовити парфуми?

Коментарі

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Як замовити парфуми?

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Уточнимо - поживні речовини для душі та духу. А, для тіла вже потрібні їжа та питво.
Отакої! Ще один псевдонім гравця НО розгаданий:)

Якщо прагнеш чуда - створюй його!