Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Київський патріарх покаже усім, де Русь

Світ:

Глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет (Денисенко) провів у середу прес-конференцію, присвячену урочистостям з нагоди 1020-річчя Хрещення Русі. Лейтмотивом на ній стали відносини з Московським і іншим патріархатами, пише журналіст російського видання "Новые известия"
Нагадавши, що 1000-річчя відзначалося в Москві, київський патріарх заявив: «1020 років – не ювілей, але ми погодилися святкувати цей так званий ювілей як поправку до 1000-річчя Хрещення Русі». Назвавши Українську православну церкву Московського патріархату «неканонічним утворенням», проте Філарет повідомив, що зрадіє приїздові на урочистості Алексія II, але тільки в тому випадку, «якщо цей візит буде сприяти створенню в Україні єдиної помісної православної церкви».

Патріарх Філарет відкинув звинувачення на адресу Віктора Ющенка у втручанні в церковні справи. «Це Москва пропагує, що він нібито втручається, – пояснив глава УПЦ КП. – Але він як глава держави має робити все, щоб ця держава зміцнювалася. Російська православна церква сьогодні хоче скинути Всесвітній патріархат з першого місця і зайняти його. А якщо в Україні буде одна помісна православна церква, Російська церква зменшиться наполовину і ослабне, після чого вже не буде претендувати на перше місце».

Варто зауважити, що слово «якщо» узагалі часто звучало на прес-конференції – схоже, Філарет сповнений рішучості диктувати Москві свої умови і пропонувати своє бачення ситуації в православному світі, та й церковної історії. «Сьогодні Росія вважає, що вона є Руссю, – зазначив глава УПЦ КП. – Це історична неправда. Нам треба вивчати правдиву, а не викривлену історію. Тому наше святкування має поставити крапки над «i» – що таке Русь, де вона, і хто не є Руссю».

За даними Філарета, візит Алексія II у Київ почнеться 27 липня – наступного дня після того, як пройдуть на державному рівні ювілейні урочистості. Однак джерела в Московській патріархії цю інформацію спростували, і залишається лише ворожити, які дива дипломатії проявить Його Святість, опинившись поруч не тільки з підданим анафемі Філаретом, але і з Константинопольським (Всесвітнім) патріархом Варфоломієм.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи