Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий розповів про наслідки Іловайська

Іловайська трагедія спричинила недовіру війська до генералітету. Виправити це можна лише замінивши верхівку Збройних сил. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів ветеран російсько-української війни Євген Дикий.

170818yevgendykyy.jpg

Євген Дикий, ветеран АТО, екс-командир "дикої роти" батальйону "Айдар"
Євген Дикий, ветеран АТО, екс-командир "дикої роти" батальйону "Айдар"

"Важко розвивати армію при тотальній недовірі до її верхівки. Виправити цю психотравму можна тільки в один спосіб. Треба прибрати "великих полководців Муженків Іловайських". Вони мають відповісти за свої дії. Я не вважаю їх зрадниками, що хтось із них діяв на користь ворогові. Це, швидше, була повна невідповідність займаним посадам. Нерозуміння обстановки і невміння діяти в ній. Дурні дії призвели до величезних жертв. Мають летіти погони. У крайньому разі - почесні відставки", - сказав він.

Новий Генеральний штаб можна укомплектувати із бойових командирів, вважає Євген Дикий: "За війну вже є багато таких комбригів, комбатів у званнях підполковників, полковників. Їх за день можна підняти до генеральських звань, але їх не підпускають на цей щабель. Там досі сидить паркетний генералітет, який 25 років знищував ЗСУ".

Українські збройні сили ростуть з низу тому, що є реальні бойові дії, а нагорі лишається досі повний "совок", абсолютно недієздатна верхівка Міністерства оборони і Генштабу, додає: "На рівні взводів, рот, батальйонів і вже навіть бригад - наша армія реально бойова. А над нею зверху висить дурна надбудова. Якщо зараз її посунути і доростити знизу нову верхівку, матимемо одну з кращих армій в Європі".

Іловайська психотравма мала ще вимір у плані національного приниження, що ми не здатні воювати з таким ворогом, як Росія, говорить ветеран АТО: "Її своєю кров'ю тієї ж осені скупили кіборги. За це їм честь і хвала. Власне, весь сенс оборони Донецького аеропорту був саме в цьому. ДАП не мав стратегічного значення. Але жертви були не даремними. Історія оборони аеропорту переломила національну психіку зі страшного комплексу, жаху поразки від Росії - на почуття гідності і здатності на дуже серйозний опір". 

"Подальші події на фронті цей ефект утвердили, - веде далі Євген Дикий. - Пройшли такі етапи. Іловайськ - повний розгром, жахливі жертви. Потім Дебальцеве - організований вихід, перед тим із тривалою успішною обороною і нанесенням противнику серйозних втрат. І нарешті Мар'їнка, де просто взяли і не пропустили ворога. І такі ж сили були, як на Дебальцево - а фіг уже".

18 серпня 2014 року українські сили ввійшли в Іловайськ, взяли під контроль частину міста. Однак після заходу регулярних російських військ 23-24 серпня опинилися в оточенні. 29 серпня вночі президент Росії Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор. Українські військові організованими колонами почали виходити з міста. Їх розстріляли на марші.

Офіційно загинули 366 військових, 249 поранені, 128 потрапили в полон і 158 зникли безвісти. 14 серпня Генпрокуратура опублікувала висновки досудового слідства щодо Іловайської трагедії.

    Наші інтереси: 

    Якщо зараз неспроможну на  ефективні дії верхівку посунути і доростити знизу нову, матимемо одну з кращих армій в Європі.

    Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
    Підписуюсь на новини

    Зверніть увагу

    Передчуття Великого джигаду

    Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

    Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

    Останні записи