Зображення користувача Богдан ДуБ.
Богдан ДуБ
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Deep Forest

  Deep Forest (англ. "Глибокий/Дрімучий ліс" 1992р. - по сьогодні) - об’єднання двох зрілих композиторів (Michel Sanchez і Eric Mouquet) над цікавим Ню-Ейдж/Нова Епоха/New Age проектом - етно-Ню-ейдж (world music). Власне, їх можна назвати "першовідкривачами" цього напрямку. Особлива родзинка цього бренду - чоловіки об’їздили весь світ, щоб зібрати етно-мотиви. Так, в світ вийшло 13 альбомів.

"Космос має вплив на наше щоденне життя і, отже, на мою музику також. Те, що я шукаю, може так чи інакше мати відношення до духовного. Я пробую об'єднати почуття, які належать світу, в якому я живу." - Ерік Муке

Особливість їх творчості - отримання музичної культури безпосереднім контактом, трансформація етно-мотивів в семпли/біти, і їх подальша трансформація в сучасну, часто танцювальну, форму. В основному, історія виглядає таким циклом - поїхали в певний регіон, набрались "вражень", приїхали - доробили музику, випустили альбом. Повторили :) Таким чином об’їздили майже весь світ.

Цікавим є також те, що попри свою співпрацю, композитори постійно займались "своїми справами" - особистою творчістю, яку фани Deep Forest можуть відшукати у багатьох фільмах і музичних проектах.

Ще одна цікава обставина. Люди, які працювали з Еріком та Мішелем, дивним чином переймали стиль їх музики, і в подальшому самостійно творили продукти в цьому стилі.

Несподіваним відкриттям під час написання цієї статті стало те, що їх музику краще слухати, а не дивитись :) Тобто, кліпи/відеоряд заважають сприйняттю саме цієї музики. Музика у Deep Forest виходить самодостатня, Deep, одним словом, і образи, які пробують "втулити" до звуку, тільки "обрізають", "заганяють в рамки" і відверто псують враження від композицій. Тож рекомендую знайомитись з музикою відповідними органами - вухом, а не оком.

Їх музика дуже різноманітна: наситившись певним фольклором, композитори виливають його в самобутній альбом. Тому, описуючи один альбом, можна скласти хибне враження. Краще - прослухати усі альбоми і скласти своє :) Див. посилання в кінці статті + ряд доданих пісень у плейлист "Музика" на ЮТуб каналі Народного Оглядача (пропоную прямо зараз запустити звідти відтворення ДіпФореста і продовжити читати вже під музику).

Охарактеризуємо спільні риси - це семплування (порізка мелодії на фрази і їх накладання одна на одну з частим повторенням) + біт (мікро-семпли, що задають ритм, зазвичай емулюють барабани), також звук іде ніби "з глибини", тут згадується назва гурту. Ну і, звісно, етно мелодії/уривки мелодій, різних культур.

Етно - поняття широке, Діп Форест користується іншим терміном - Амбієнт, в перекладі з англійської - древнє. Тобто, композитори стараються відкопати в етносі самі древні мотиви. В результаті маємо колоритні альбоми, кожен з яких містить мотиви з певного куточку світу під європейським гланцем :).

Michel Sanchez. Почав свою музичну кар’єру в 4 роки (як і Моцарт) - почав грати на акордеоні. Любов акордеона зберіг на все життя, в чому ми можемо пересвідчитись на багатьох треках. Також віртуозно володіє фортепіано, грає на інших інструментах, в т.ч. на органі. З 1980-го - композитор. Багато подорожував по світу ще до створення творчого союзу "Глибокий Ліс". Улюблений композитор - Моцарт. Написав музику до 4 фільмів.

Eric Mouquet. З 15-ти років і по сьогодні захоплюється астрономією, має власну обсерваторію, друкується у астрономічних виданнях. В 16 років почав грати у аматорському гурті, з чого й почалась музична кар’єра. З часом почав писати музику для гурту, в якому грав, потім, його композиторський хист помітили інші гурти, і почали замовляти музику. Далі почав професійно займатись створенням музики. Створював мелодії для брендів. Гармонійний чоловік, одружений, має дитину. У 1990 р., працюючи над електро-танцювальним проектом, зустрівся з Мішелем, тоді ж композитори й вирішили створити "Дрімучий Ліс".

deep_forest_-_sweet_lullaba.mp3

У 1992-му році, на другий рік співпраці, вийшов дебютний синг «Sweet Lullaby», який відразу злетів у ТОП світових музичних рейтингів, і в тому ж році вийшов повнометражний альбом. Використання в ньому елементів музики пігмеїв привело до того, що його почали включати в благодійні збірки музики, що випускались по програмі допомоги африканським племенам, в тому числі пігмеям. Таким чином, Deep Forest став групою, чия діяльність узгоджувалась і частково проходила під егідою ЮНЕСКО.

Цей альбом номінувався на Греммі, а в Австралії отримав дві "платинові платівки" (читай "шалені продажі на протязі тривалого часу"). Америка також оцінила (за продажами платівки) цей альбом, хоча й не так бурхливо, як Африка та Австралія. З того ж 1992-го року прийнято вести відлік існування дуету.

Дуже плідною вийшла співпраця в Східній Європі - Болгарії, Угорщині. Там, об’єднавши зусилля з відомою співачкою Мартою Шебештьен, випустили навпрочуд успішний альбом «Boheme» (1995), за який у 1996 р. отримали нагороду "Греммі" з титулом "Кращий альбом в категорії світової музики". Всього у групи налічується 9 подібних світових нагород.

Діп Форест створив музику для досить прогресивного, на свій час, фільму "Дивні дні"/"Strange Days" (лінк на Вики (рос.), лінк на перегляд (рос.)).

Прикрий факт: попри понад 10-річну співпрацю "душа в душу", кілька років тому композитори посварились, відтак альбоми «Deep Brasil» (2008), «Deep Africa» та «Deep India» (2013) належать перу Еріка Муке. Анонсується наступний альбом «Deep Space» з цікавими кліпами. Студія Еріка знаходиться, в прямому розумінні, під одним куполом з його обсерваторією – альбом "Діп Спейс" обіцяє бути цікавим. 

Спільно композитори працювали 10 років (1992-2002). Можливо, їх співпраця ще налагодиться. Зараз випускають окремо власні альбоми. А поки - фани обговорюють в групах, хто кого з них більше любить, в кого апаратура крутіша (Санчес), а в кого композиції глибше (Ерік). Єдиноголосно сходяться на тому, що без внеску обох композиторів нам не світить почути повноцінний, завершений і пропрацьований трек.

Ряд фанів вважають найсильнішим їх альбом 2002-го року «Music.Detected.». Обкладинка - жінка усіх 4-х рас з червоною тілакою у вигляді лого Дрімучого Лісу і покаліченим німбом у стилі техно :). Можемо розуміти це так: Deep Forest демонструється як прояв музики, що об’єднує раси, або що ввібрав в себе риси усіх чотирьох рас (що є щира правда :), і номінується як музика для розвитку 7-ї чакри (в чому автор статті Вішудхою сумнівається :), музика, яка достойна бути активатором/модулятором тієї ж, 7-ї чакри, Аджни. Або-ж, "музік детектед" - "музика виявлена" - у всіх расах, у всіх людях. У збірку, мабудь, увійшли мотиви зі всіх куточків світу, це, мабудь, і стало основною ідеєю обкладинки.

Як би там не було, обкладинка до альбому вийшла ефектною. Цікаво те, що розміщення рас дивним чином перегукуєтсья з зіставленням рас до гун, і розміщено у площині по напрямках світу у відповідності до законів Васту.

deep_forest_-_endangered_species_remix.mp3

Для вичерпної інформації і прослуховування практично усієї дискографії:
Вики (ру); www.deep-forest.fr (основний); michelsanchez.com (наповнений); deepforest.co (наповнений); Слухати на soundcloud.comСлухати та читати на zaycev.netСлухати на i.uamyspace.commyspace.com/michelsanchezvk.com (наповнена); facebook.com сторінка, групаСторінка на allmusic.com.


П.С. Не раджу вмикати альбом «Deep Brasil» (2008). Там співак володіє сильними негативними якостями і серйозним викривленням дош. Підозрюю, у нього серйозні проблеми з певними відносинами, про що він може і не знати... Слухаючи музику, ми переймаємо якості того, хто грає, і особливо співає. Тому, "МінЗдор попередив", як говориться...

Наші інтереси: 

музика

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття! Заслуговує на те, щоб її додати до Вікіборії.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття! Заслуговує на те, щоб її додати до Вікіборії.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Так, читається під музику значно соковитіше!

П.С. Перепрошую, а "Глибокий Ліс" і "Дрімучий ліс" не одне і те ж?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Deep Forest (англ. "Глибокий/Дрімучий ліс" 1992р. - по сьогодні)
синоніми

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Думаю, в тексті так і варто навести переклад назви групи - "Глибокий/Дрімучий ліс".
Не однакове прочитання в різних місцях вноситиме недорозуміння.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Якщо ясно читати текст (перше речення), то ніякої плутанини бути не повинно ;)

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Хай буде! :-)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)