Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому в Україні заборонили антивірус Касперського. Коментар експерта

Світ:

Спецтема:

Експерт з питань інформаційної безпеки Ігор Лисицький зазначив, що в Україні є розробки антивірусного програмного забезпечення, але питання в тому, чи зможуть ці продукти конкурувати з популярними антивірусами.

Найбільший російський виробник антивірусів «Лабораторія Касперського», його українська «дочка», а також ще один виробник антивірусів «Доктор Веб» потрапили під персональні економічні санкції Україні. Про це йдеться в указі Петра Порошенка про санкції. Цим компаніям забороняється здійснювати держзакупівлі товарів, робіт і послуг. Також встановлюється заборона на використання органами державної влади антивірусних програмних продуктів компанії «Лабораторія Касперського» виробництва російських комерційних структур.

Детальніше про санкції проти «антивірусних» компаній радіостанція Голос Столиці поговорила з головою Всеукраїнської громадської організації «Рада з конкурентоспроможності індустрії інформаційно-комунікаційних технологій України» Ігорем Лисицьким.

Чому під санкції потрапив саме виробник антивірусів?

— Історія підготовки цього указу мені невідома, але очевидно, що сам продукт — антивірус — використовується в тому числі в державному секторі і в таких службах, де секретність інформації має істотне значення. Можливо, в цьому причина.

Наскільки продукти компаній «Лабораторія Касперського» і «Доктор Веб» популярні в Україні? Чи популярні вони в органах влади?

— За моїми даними, вони використовувалися і є досить популярними.

Чи є якась альтернатива цим продуктам?

— За моєю інформацією, вже кілька років існує вітчизняний продукт, і ще один продукт розроблявся. Тому я не виключаю можливості, що на заміну можуть прийти що продукти української розробки.

Тобто українські виробники отримали хороший шанс?

— Він і раніше був, просто вихід на ринок вимагає певних зусиль, у тому числі фінансових. А для приватних структур це завжди нелегко, потрібно залучати фінансування. Тобто шанс був і раніше, але в цій ситуації просто склалися більш сприятливі умови. Я нічого поганого не хочу сказати про антивірус Касперського та інші продукти, які потрапили під санкції, тому що я не володію об'єктивними даними про те, чи наносили вони шкоду національній безпеці і так далі. Але якщо ці санкції пов'язані з національною безпекою, то безумовно, такі заходи мають право на життя. Інша справа, що продукти, які можуть прийти на заміну, повинні бути здатні виконувати необхідні завдання і мають бути конкурентоспроможними. Тобто цим повинні займатися професіонали, а не політики.

До речі, заборона міжнародним журналістам на в'їзд в Україну негативно позначиться на іміджі влади країни, при цьому рішення про внесення до списку санкцій представників ЗМІ приймав не президент, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці політолог Руслан Бортник.

Раніше політолог Валентин Гладких заявив, що Україна не проводить самостійну політику, а перебуває під зовнішнім управлінням.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи