Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому уряд зупиняє блоки АЕС і хоче підвищувати тарифи на електроенергію

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) 13 червня вивела в холодний резерв, планово розвантажила і відключила від мережі енергоблок №4 потужністю 1 ГВт. Пояснили таке рішення просто: в країні значне перевиробництво електроенергії, попит на неї впав, а ціни на ринку знизилися. В таких умовах подальше виробництво стало недоцільним.

Попит на електрику знижується, тому що тепла погода — чим вища температура, тим менше споживання струму в країні. Наприклад, якщо в період з 31 травня по 6 червня середньодобова температура становила 15,1 градуса, то наступного тижня — 7–13 червня — вже 18,3 градуса. Це і призвело до того, що споживання електроенергії за другий тиждень червня знизилося на 1,6% в порівнянні з попереднім, пише економічний оглядач Олександр Суков у своїй статті в "Діловій столиці".

І ще до того, як 13 червня було відключено енергоблок №4 ЗАЕС, диспетчери обмежували виробництво на інших атомних станціях: 8 червня — на Рівненській АЕС, а пізніше до 86% від номінальної потужності був розвантажений блок №3 Южно-Української АЕС. Всього ж на кінець тижня 7–13 червня сумарні балансові обмеження АЕС становили 1390 МВт.

Енергетика в Україні: хто і скільки виробляє

Атомні станції традиційно є найбільшими виробниками електроенергії в Україні, АЕС працюють в режимі базової потужності — і вдень, і вночі вони виробляють стабільно однакові обсяги електроенергії. При цьому електроенергія АЕС найдешевша в порівнянні з іншими виробниками.

За 7–13 червня частка АЕС в загальному обсязі виробництва електроенергії в країні становила 58,7%. Внесок інших виробників в генерацію електроенергії розподілився наступним чином: частка теплових електростанцій (ТЕС) становила 18,3%, гідроелектростанцій (ГЕС) — 10,9%, сонячних електростанцій (СЕС) — 6,4%, вітрових (ВЕС) — 1, 2%, теплоелектроцентралей (ТЕЦ) — 4%. Ще пів відсотка припадає на інші види генерацій.

Самі собі нашкодили

Нинішня зупинка атомних блоків, на яких виробляється найдешевша електроенергія, — це очікувана історія, зазначає член колегії Держатомрегулювання Ольга Кошарна. За її словами, атомні станції повинні працювати на повну потужність в осінньо-зимовий період, коли споживання високе, і заробляти гроші. Влітку ж усім виробникам електроенергії стає тісно на ринку, який обмежений рамками обсягу її споживання. Тому і доводиться відключати атомні блоки.

Однак атомні електростанції не єдині, хто зараз страждає від надлишку електроенергії на ринку. За даними "Укренерго", в період 7–13 червня обмеження накладалися і на виробників електроенергії з поновлюваних джерел (ВДЕ). Всього за тиждень було вісім таких обмежень, але при цьому, наприклад, 9 червня обмеження досягли майже 2 ГВт. Це означає, що ВДЕ-станціям не дали провести стільки електроенергії, скільки генерують два таких блоки, як зупинений на Запорізькій АЕС. Хоча гроші за невироблену і непродану електроенергію сонячним станціям все одно доведеться заплатити — закон "Про ринок електроенергії" гарантує сонячним електростанціям, що вся їх електроенергія буде викуплена.

Ольга Кошарна пояснює введення обмежень для виробників декількома факторами. Перший — через дощову погоду в річках, на яких розташовані гідроелектростанції, дуже багато води, і компанія "Укргідроенерго" змушена скидати її, виробляючи електроенергію не тільки в період пікового споживання, коли потрібно балансувати енергосистему, а й в інший час доби.

Друга причина обмежень — в Україні побудовано занадто багато сонячних електростанцій, які, як відомо, видають електроенергію тільки вдень. Водночас вітрових станцій або станцій на біогазі, які можуть генерувати електроенергію цілодобово, явно недостатньо. Наприклад, в другий тиждень червня на частку сонячних електростанцій припадало 85% виробництва електроенергії, а на вітрові — тільки 15%.

Через таки дисбаланс виробництво "зеленої" електроенергії (СЕС і ВЕС спільно) на добовому графіку виглядає як тонкий удав, що з'їв величезного слона: рано-вранці — виробництво мінімальне, вдень — максимальне, ввечері — знову мінімальне. Наприклад, станом на пʼяту ранку 14 червня "зелена" енергетика видавала 94 МВт потужності, до 12:00 саме за рахунок включення в роботу сонячних електростанцій вироблення зросло майже в 30 разів — до 2732 МВт, а до 21:00, коли сонце пішло і залишилися тільки вітрові станції, виробництво знизилося до 257 МВт.

Якби частка вітрових станцій була значно більшою, а сонячних — меншою, виробництво "зеленої" електроенергії було б більш рівним протягом доби, а значить, більш легким для балансування системи. Однак нинішній нерівномірний графік виробництва і є тією причиною, через яку енергосистему складно балансувати, використовуються всі доступні методи, в тому числі і примусове обмеження виробництва.

При цьому відключення АЕС від роботи з їх дешевою електроенергією не можна замінити, наприклад, відключенням вугільних ТЕС, які виробляють більш дорогу, ніж АЕС, електроенергію, та ще й коптять небо. Адже вугільні блоки використовуються для балансування системи, та й гроші вони також повинні заробляти — шахтарі, які добувають вугілля для ТЕС, також хочуть отримувати зарплату. А обмежувати вироблення електроенергії на сонячних електростанціях ще більше немає сенсу, оскільки все одно, як зазначалося вище, її потрібно буде оплачувати.

Тим часом уряд, хоч і відкладає остаточне рішення, продовжує виношувати план підвищення тарифів на електроенергію. Дискусія ведеться тільки навколо схеми підвищення (відразу або поступово) і термінів, коли воно почнеться.

Наші інтереси: 

Стежити за діями уряду, який все більше і більше дивує (якщо не казати, що насправді розлючує). "Гроші за невироблену і непродану електроенергію сонячним станціям все одно доведеться заплатити, бо закон "Про ринок електроенергії" гарантує сонячним електростанціям, що вся їх електроенергія буде викуплена. Звідки взявся цей закон? Хто його пролобіював?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи