Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Армія постачальників: хто і як допомагає передовій

Спецтема:

Багато громадських ініціатив, що склалися на Майдані, зараз успішно займаються допомогою українській армії та Національній гвардії. Таких груп десятки, сотні, а в масштабах країни - тисячі. "УП.Життя" вибрала декілька найбільш відомих ініціатив. Спільними зусиллями - сотні волонтерів і тисячі жертводавців - вони передали допомогу на суму понад 13 мільйонів гривень, пише Цензор.НЕТ.

Армія SOS 

Інвестиційний брокер, аудитор, менеджер американської компанії, керівник проектів і приватний підприємець, - так виглядає складу групи активістів, які відомі за своєю FB-сторінкою Армія SOS. У цій групі зареєстровано близько 2,8 тисяч учасників. 

Волонтери Армія SOS познайомилися під час Майдану, троє з них були учасниками Автомайдану і Автодозора. Над проектом допомоги армії вони працюють після основної роботи або під час. 

"У перші дні мобілізації знайомий поскаржився, що в 1-й окремій танковій бригаді, Чернігів, немає навіть найнеобхіднішого, - розповідає Костянтин Островський, один з учасників групи. -Тоді ми вперше збирали передачі по друзям: каремати, спальники, теплі речі, шкарпетки ". 

Перша акція зі збору допомоги надихнула на системну роботу в цьому напрямку. Група фактично взяла шефство над першим батальйоном Нацгвардії. Під час навчань - годували, а коли бійців відправили на Схід - передавали бронежилети та рації.

армія воннослужащіе

Фото з ​​Facebook Армія SOS 


З 19 березня Армія SOS зібрала 2,5 мільйона гривень. На цю суму закупила 450 бронежилетів 4 класу, 150 радіостанцій, 200 тактичних ліхтарів, 400 балістичних масок. А ще - тепловізори, оптичні приціли, прилади нічного бачення. 

Разом із першим батальйоном Нацгвардії на Схід вирушив і один з активістів (з метою його безпеки ми не називаємо ім'я - ред.), Щоб на місці розуміти потреби бійців і ефективно надавати допомоги. 

"Батальйон прибув на місце 1 травня, а наступного ж дня їх відправили в бій. Спецпідрозділи вибивали терористів з блокпостів - вони, відступаючи, отруїли колодязі, засипали свердловини. Не вистачало води і їжі, бензинових генераторів, Казанка, електрики, проводів, прожекторів ", - розповідає" очі і руки "групи Армія SOS, що працює на сході країни.

військовослужбовці

На своїй машині він кілька разів на тиждень об'їжджає українські блокпости навколо Слов'янська і складає список потреб. Далі через фейсбук-сторінку активісти знаходять кошти для того, щоб закрити заявки. 

Все, що можна купити для українських бійців на місці, купується в найближчих населених пунктах і містах. Більш складні замовлення доставляються з Києва. 

Група користується великою довірою, так як дуже педантично звітує перед своїми передплатниками, щотижня публікуючи звіти про свою діяльність. Половину коштів на рахунки групи перераховують великі компанії та приватні підприємці. 

Крила Фенікса 

Усі волонтери, що працюють з армією, добре знають: якщо потрібні бронежилети, треба звертатися до Юри Феніксу. У його сторінки в фейсбуці - Wings Phoenix - більше 10 тисяч передплатників. Варто тільки Юрі написати про те, що якийсь бригаді потрібна допомога, відразу відгукуються десятки волонтерів. За два місяці на його рахунки надійшло понад 4,5 мільйонів гривень. Адресну допомогу отримали більше двох тисяч солдатів. 

Спеціалізація Wings Phoenix - допомога регулярної армії. 

Як все почалося? Юра - приватний підприємець, родом з Миколаєва. Спочатку березня його батько під'їхав на КП 79-ї окремої аеромобільної бригади, щоб дізнатися, чим можна допомогти бійцям. Записавши довгий список побажань, зрозумів, що без допомоги сина не впорається. 


армія військовослужбовці

Фото з ​​Facebook 

У Юри Фенікса - так його називають - особливий організаторський дар. Він вміє в крайні терміни вирішувати непрості завдання. 

Так, виявилося, що в 79-й бригаді серйозна недостача бронежилетів високого ступеня захисту.Офіцери бригади розробили модель Броники, Фенікс знайшов підприємства: одне - з пошиття чохлів для бронежилетів, другий - постачальник титану. Скоординувавши інтереси трьох сторін, йому вдалося налагодити виробництво бронежилетів 4-го класу. Собівартість такого бронежилета 2.150 гривень. 

З самого початку АТО офіцери з рук в руки передають контакт Фенікса. Він і його команда опікується інтересами десятка бригад, серед них: 26-я Бердичівська артилерійська, 72-а гвардійська механізована, 164-я радіотехнічна, 15-я Бориспільська транспортна. 

Фенікс може те, що не можуть армійські чини. Так, наприклад, він не приховує, що доводиться контрабандою завозити ліки, необхідні на передовій. 

Юра Фенікс - "хаб". Він одним з перших дізнається, що потрібно передової, пише про це в FB. На пости реагують ті, хто може надати фінансову допомогу, і ті, хто готовий фізично взяти участь у проекті. 

Постійних помічників Фенікс називає "крила". У нього їх близько 30-ти осіб: по суті, це проект-менеджери, які вирішують конкретні завдання для конкретних батальйонів. 

Вантажні машини, навантажені посилками для бійців, Фенікс супроводжує особисто. Каже, був випадок, коли майор поцупив 40 бронежилетів. Але це виключення з правил. 

"Дірки в регулярній армії гігантські. При тому, що на армію виділяються величезні кошти з бюджету. Зараз армії потрібні менеджери, які вміють ворушити мізками, а не перекидати гроші з рахунку на рахунок заради власної наживи", - вважає Фенікс. 

Він упевнений: незважаючи на трагедію збройного конфлікту в Слов'янську, в українців вперше з'явився шанс створити високопрофесійну і забезпечену армію. 

Блогерський фонд Diana_ledi 

"Ще недавно хлопці з першого блокпоста Слов'янська ловили рибу і на БТРах відправляли на інші блокпости. Тому, що їсти було нічого", - розповідає колишній головний редактор "ЖЖ Україна" Діана Макарова про своїх підопічних. 

Її блог в жж - Diana_ledi - c кінця січня перетворився на невеликий блогерський фонд. Під час Майдану Діана з невеликою командою волонтерів постачала сотні, що стояли на барикадах.

військовослужбовці

На початку березня її друзі - ті самі бійці Самооборони, що пройшли Майдан, - записалися в Нацгвардію. Протягом місяця вони проходили військову підготовку на полігоні в Нових Петрівцях.Блогери, дізнавшись, що на харчування одного нацгвардейца виділяється трохи більше 17 гривень, організували підвезення продуктів. А коли нацгвардейцев відправили на Схід, почали постачати екіпіровкою і відправляти передачі в Слов'янськ. 

"Ми принципово працюємо не з керівництвом, а з рядовими бійцями, - розповідає Діана Макарова. - Наше завдання забезпечити їх найнеобхіднішим - від форми до спеціальних приладів. Якщо, наприклад, Іванову Івану потрібен оптичний приціл, тому що він добре стріляє, то ми передає конкретно йому. По суті, ми закриваємо ті "дірки", до яких ніколи не дотягнеться рука держави ". 

Разом з командою Діана Макарова постачає шість блокпостів навколо Слов'янська. Кожен блокпост охороняється нацгвардейцамі, десантниками і ВВ-шники. Активісти задовольняють потреби не тільки колишніх майданівців, але і бійців регулярної армії. 

"Ми зіткнулися з тим, що наші нацгвардейци кричать:" Ми почекаємо, а ви краще передайте десантникам "потвори" (маскувальні костюми - ред.). Таким чином, у нас з'явилися нові підопічні ", - розповідає Макарова. 

Десантники допомагають нацгвардейцам сформувати "професійний" список потреб. За статутом бійцеві не встановлені: оптичний приціл, ручка управління вогнем, спеціальні ремені, тактичні ліхтарики і тактичні рукавички. Але воювати без цих пристосувань вчорашньому мирному громадянину дуже непросто. Тому такі потреби "закривають" волонтери.

армія

У команді Діани Макарової вісім чоловік. Соціальний портрет різноманітний: є тут і студентка, і молода мати, і сімейна пара, і банкір, який після роботи пакує посилки на Схід, і сімейна пара, яка на своїй машині об'їжджає всі склади і оптові магазини. 

Щодня хтось із волонтерів приймає замовлення по телефону від передової. "Найскладніше - знайти не гроші, а товари. Військторг Києва, Харкова, Донецька вигребли, тому дещо доводиться замовляти через інтернет в інших країнах", - розповідає волонтер Ірина, бухгалтер за професією. 

Наприкінці тижня навантажена машина відправляється в Слов'янськ. За п'ять тижнів блоггерской фондом було надіслано шість машин на суму від 100-150 тисяч гривень кожна. Сума пожертвувань, які волонтери зібрали в інтересах армії, понад 600 тисяч гривень. Звіти про витрати публікуються в блозі. 

"Мені пересилають гроші з багатьох країн, деякі жертводавці супроводжують переклади листами. Росіяни часто пишуть:" Пробачте нас ", - розповідає Діана. 

Автомайдан для Армії 

"Дружина і двоє дітей передають всім велике спасибі за бронежилет і живого тата. +1 Життя. Після походу в розвідку. Так, друзі, допомагаючи армії, ми з вами рятуємо чиїсь життя і боремося за майбутнє країни", - повідомляє у себе на фейсбук-сторінці Віталій Уманець, куратор групи Автомайдан для Армії. 

Активіст Автомайдану разом з друзями був у числі перших, хто почав системно допомагати українській армії в Криму. 

У нього більше 25 тисяч передплатників. Щодня до нього звертаються десятки людей.Автомайданівці намагаються допомагати багатьом - але в пріоритеті ті частини і батальйони, які або знаходяться на передовій, або туди відправляються.

армія

"Якщо ми починали з того, що купували форму, берци і перша необхідна, то зараз у нас такі покупки: бронежилети 6-го класу, вартістю по 8 тисяч гривень, тепловізори, (в нічний час розпізнають тепло, які випромінює живі істоти, дозволяють запобігти неждану атаку - ред.) та інші спеціалізовані прилади ", - розповідає Віталій. 

У його команді постійно працює 10 осіб. Коли навантаження збільшується, то "база" розширюється до 25 осіб, які підключаються під реалізацію конкретних проектів. Волонтери, часто відправляються в частині і перевіряють заявки особисто. З моменту початку конфлікту в Криму, Автомайданівці зібрали допомоги на суму близько 1 мільйона гривень. 

"За нашими оцінками, люди жертвують на війну навіть більше, ніж жертвували на Майдан", - вважає Віталій Уманець. 
Підтримай армію (EuroArmyMaydan) 
PR-фахівець Анна Сандалова в перші дні кримської компанії організувала групу з підтримки кримських військових. Працювали елементарно: доставляли в частині їжу і воду, поповнювали картки. Після атак на військові частини організовували вивезення українських військових. 

Тоді вже стало зрозуміло, що армія без допомоги громадян, не впорається. У сандалового великий досвід у бізнесі: минулі роботодавці - UEFA, Данон Україна. Вона точно знає, як великий проект розділити на етапи і залучати допомогу ззовні до реалізації конкретних завдань. 

Перша бригада, яку укомплектувала група EuroArmyMaydan - пізніше була відкрита групаПідтримай армію, - 30-а окрема гвардійська механізована бригада. Відпрацювавши алгоритм допомоги військовим, Анна Сандалова передавала його всім, хто писав їй на фейсбук-сторінку.

військовослужбовці

"Проблеми всіх частин однакові. Тому алгоритм такий: треба зрозуміти першочергові проблеми військових конкретної частини, скласти чіткий список пріоритетів, анонсувати в публічному просторі, протягом двох-трьох днів можна знайти допомогу - хтось надасть її грошима, хтось товарами, а хтось запропонує послуги. Після реалізації проекту обов'язково необхідно відзвітувати ", - радить Ганна Сандалова. 

Зараз у ініціативи "Підтримай армію" більше 6 тисяч учасників і широка мережа волонтерів. Крім Києва, представники ініціативи є в дев'яти містах України: Харків, Краматорськ, Одеса, Запоріжжя, Миколаїв, Івано-Франківськ, Ужгород, Луцьк та Львів. 

Разом за три місяці волонтери організували допомогу військовим на 5 мільйонів гривень. 

Якщо ще недавно перед групою стояли завдання забезпечити бійців екіпіровкою, то зараз один із пріоритетів - постачання медчастини штабу АТО. Так, днями група передала в штаб носилки, апарати штучного дихання, медичні рюкзаки, джгути і велику партію целокса (Celox - кровоспинний препарат, поки неліцензований в Україні. - Ред.). 

Команда "Підтримай армію" працює над тим, щоб у кожного бійця в кишені був пакет целокса. 
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

"Дірки в регулярній армії гігантські. При тому, що на армію виділяються величезні кошти з бюджету. Зараз армії потрібні менеджери, які вміють ворушити мізками, а не перекидати гроші з рахунку на рахунок заради власної наживи", - вважає Фенікс.

Він упевнений: незважаючи на трагедію збройного конфлікту в Слов'янську, в українців вперше з'явився шанс створити високопрофесійну і забезпечену армію.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

"Дірки в регулярній армії гігантські. При тому, що на армію виділяються величезні кошти з бюджету. Зараз армії потрібні менеджери, які вміють ворушити мізками, а не перекидати гроші з рахунку на рахунок заради власної наживи", - вважає Фенікс.

Він упевнений: незважаючи на трагедію збройного конфлікту в Слов'янську, в українців вперше з'явився шанс створити високопрофесійну і забезпечену армію.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.