Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Антонівці-Гурби 2004” – вшануймо пам’ять Героїв

Категорія:

6-9 травня цього року, на межі Тернопільської та Рівненської областей, у лісовому терені площею понад 20 кв.км. зійдуться загони “Лисоня” та “Волинь” на Всеукраїнську спортивно-патріотичну гру “Антонівці-Гурби 2004”. Ще є можливість приєднатись.
Цього року минає 60 років з часу найбільшого бою Української Повстанської Армії з військами НКВД. 21-25 квітня 1944 року в урочищі Гурби, на межі сучасних Тернопільської та Рівненської областей в запеклій битві зійшлися відділи південної групи УПА-Північ “Богун” під командуванням командира Петра Олійника – “Енея” та з’єднання “Холодний Яр” УПА-Південь, очолюване командиром Миколою Свистуном – “Ясенем” (5 тисяч вояків, 2 гарматні батареї та кілька мінометних ланок) з внутрішніми військами НКВД та частинами Червоної Армії загальною чисельністю близько 35 тисяч, яких підтримувала авіація, танкові частини та навіть бронепоїзд. Більшовики планували витіснити великі з’єднання УПА, що знаходилися в цьому районі, в болота, що оточують урочище Гурби, і знищити. Крім того, перед загрозою мобілізації у Червону Армію (а це загрожувало для жителя Західної України смертю в першому ж бою, бо новобранців кидали в наступ неозброєними і ненавченими – “для іскуплєнія віни пєрєд родіной”) кілька тисяч цивільних чоловіків в кінці березня – на початку квітня пішли в ліс під захист УПА, плануючи також влитися в ряди повстанців.

Вже з початку квітня червоні частини почали оточувати район операції, поступово концентруючи сили на певних напрямках. З 21 квітня розпочався наступ. Удари наносилися з півночі, сходу та півдня. 24-25.04 розгорнулися найбільш запеклі бої.

Проявивши великий героїзм, знищивши понад 900 більшовиків і десь стільки ж поранивши, підбивши 5 танків, загони УПА прорвали вороже кільце на заході, в районі с. Буща та вийшли з оточення (власні втрати – 150 убитих та 60 поранених, більше 100 полонених; загинуло ще кілька сот цивільних, які були мобілізовані в УПА, але з яких ще не було сформовано бойових частин).

Це був найбільший бій в історії УПА. І тому Молодіжний Націоналістичний Конгрес вирішив відзначити його найбільшою за всю історію молодіжного руху в Україні тереновою грою. Даний захід вже став традиційним і проводиться при сприянні народного депутата України від Кременецького виборчого округу № 165, члена фракції блоку В.Ющенка “Наша України” Олега Івановича Гуменюка. Минулого року в травні МНК провело першу Всеукраїнську спортивно-патріотичну гру “Антонівці-Гурби 2003”, відзначивши таким чином 60-у річницю існування штабу УПА поблизу с.Антонівці Шумського району.

6-9 травня цього року, на межі Тернопільської та Рівненської областей, у лісовому терені площею понад 20 кв.км. зійдуться загони “Лисоня” та “Волинь” (загальною чисельністю 500 чоловік), щоб у запеклому, безкомпромісному, але чесному та справедливому змазі-грі гідно вшанувати пам’ять Героїв.

Тому усі, хто прочитав це повідомлення, хто відчуває у своїй крові дух українця-патріота, хто хоче відчути екстрим, хто прагне круто відзначити річницю Гурбенського бою або просто взяти участь в нашій тереновій грі -

МИ ЧЕКАЄМО НА ВАС!!!

ДОБРОВОЛЬЦІ - ЗГОЛОШУЙТЕСЬ!!!


Для участі в грі треба зв’язатися з нами і заповнити відповідну анкету.

Наші координати:
Центральний Провід Молодіжного Націоналістичного Конгресу
01034, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 9, пом.4
тел. (044) 234-70-20
факс (044) 246-47-83
e-mail: [email protected]
www.UkrNationalism.org


----------------------------------------------------

Додатки:

Положення про теренову гру
Виряд
Зголошення
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи