Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 13

Усвідомлені сновидіння

Світ:

Усвідомленими сновидіннями називають такі сни, під час яких ми розуміємо, що спимо і навіть можемо контролювати свій сон. Здавалось ніби так просто – взяти та усвідомити у сні свій сон. Але як показує практика, зробити то зовсім не просто, а під час сну ми часто сприймаємо наші сни за реальність, і розуміємо, що то були лише сни після того як просинаємось.

Є дуже файна притча, яка це ілюструє, головним дієвим персонажем притчі виступає відомий мусульманський мудрець, герой багатьох притч та анекдотів – Мула Ходжа Насреддін.

О дев’ятій ранку Насреддін ще міцно спав. У небі світило сонце, на деревах співали пташки, а сніданок вже стигнув. Тому дружина вирішила розбудити його.
Він прокинувся в гніві:
– Навіщо ти розбудила мене саме зараз? – Закричав він.
– Сонце давно встало, – відповіла дружина, – птахи давно прокинулися, і сніданок твій готовий.
– Чорт би забрав цей сніданок, – буркнув він, – я тільки що мав підписати контракт на мільйон грамів золота!
З цими словами він знову закрив очі, щоб повернути свій перерваний сон і той мільйон грамів золота.

Щось схоже є з багатьма із нас під час сновидінь, зрештою і саме наше життя наяву може виявитись сном, і не факт, що ми спимо, може ми снимося…

З давніх часів сни були важливим об’єктом вивчення різних жерців, волхвів, друїдів та шаманів, які перш за все мали вміти їх тлумачити. З часом таке вивчення переросло у дещо більше, а саме деякі шамани та друїди, використовуючи магічні ритуальні практики, навчились контролювати свої сни. (Так кельтські друїди вміли навмисне входити у специфічні ритуальні сновидіння, під час яких їм відкривалось майбутнє).

Першим кроком для того, щоб взагалі контролювати свій сон – це усвідомити, що спиш. Так і появилась практика входження в усвідомлені сновидіння, яка продовжувала зберігатись по наш час здебільшого в різноманітних шаманських традиціях різних народів. В сучасності ці традиції були дуже популяризовані у працях відомого американського антрополога та езотерика всіх часів і народів – Карлоса Кастанеди, який був учнем мудрого індіанця дона Хуана (я б сказав індіанського шамана, правда в книжках Кастанеди дона Хуана не називають шаманом).

В системі учнівства Кастанеди велика увага якраз приділяється усвідомленим сновидінням, яке Кастанеда поетично називає “мистецтво снобачення”, а людей, які практикують мистецтво снобачення – “сновидцями”. Ідея проста – навчитись контролювати свої сни. Таке навчання починається з самих простих вправ – пробувати усвідомити сон під час сну за допомогою сили наміру (себто просто мати сильне бажання). Якщо вдалось усвідомити сон у сні, наступним кроком буде пробувати побачити свої руки. Після рук вже йдуть інші частини тіла. Ну і вже буде зовсім круто, коли вийде навчитись поводити себе у сні так само невимушено та природно, як в бадьорому стані.

Щодо того, нащо взагалі то треба – усвідомлювати свої сни, то є кілька причин, заради яких то можна робити. Як знаємо із психології, сон – це ворота у нашу підсвідомість, тож мандруючи сновидіннями, можемо проникнути в цей глибинний пласт нашої психіки (головне нічого там не зламати). Тож усвідомлені сновидіння є одним з інструментів самопізнання. Також можна практикувати усвідомлені сновидіння з простого бажання пережити незвичайні відчуття та враження, або вирішити якісь свої особистісні проблеми (наприклад, подолати невпевненість).

Тема усвідомлених сновидінь надзвичайно популярна серед різноманітних "кастанедників" (любителів творчості К. Кастанеди), які списали тони паперу про те,як можна увійти в усвідомлені сновидіння. До цієї цікавої теми ми ще обов’язково повернемось, можливо, вдасться взяти інтерв’ю в когось, хто безпосередньо займається такими практиками.

Наші інтереси: 

Доторкнутися до незвіданого. Звідати непізнане. Пізнати світобудову, створену Гравцями і усвідомити правила Гри.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

"популяризовані у працях відомого американського антрополога та езотерика всіх часів і народів – Карлоса Кастанеди".Карлос Кастанеда-перуанець.красно дякую

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

"популяризовані у працях відомого американського антрополога та езотерика всіх часів і народів – Карлоса Кастанеди".Карлос Кастанеда-перуанець.красно дякую

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

За іншими даними, Карлос Кастанеда народився 25 грудня 1931 р. у Сан-Паулу, Бразилія. Може, він узагалі - толтек?

https://t.me/ETEPHET