Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Перемога Трампа стала бунтом американського суспільства проти істеблішменту і олігархічних кланів

Той факт, що протягом року американські президентські вибори були основною світовою новиною, говорить про те, що Америка залишається єдиною наддержавою. І всі, в тому числі опоненти США, розуміють, що будь-який чих Америки може викликати глобальний нежить: ця країна одним видихом може обвалювати ринки і змінювати вектор світового розвитку.

 

13120701r.jpg

Лілія Шевцова

Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише відома російська політолог Лілія Шевцова.

2. Вибори стали бунтом американського суспільства проти істеблішменту і приватизації системи фінансово-олігархічними кланами. В Америці – таки спрацювала демократія; але її результати були запрограмовані політикою правлячого класу.

3. Іронія в тому, що новий президент Дональд Трамп, що втілює дивну безпринципність, став інструментом громадської відплати проти брехні і лицемірства державних інститутів і тих, хто їх обслуговує. Але тепер паралізований політичний клас повинен консолідуватися на основі принципів, щоб не дати Трампу демонтувати механізм стримувань і противаг. Адже республіканці отримують монополію в органах виконавчої і представницької влади, і виникає загроза, що Трамп може цю монополію узурпувати.

4. Трамп - термінатор і маніпулятор, але не реформатор. Новий президент просто в силу своєї натури не зможе очолити американське примирення. Швидше за все, його перебування в Білому Домі викличе поглиблення соціального й політичного протистояння в Америці. Так, що будемо готові до продовження турбулентності.

5. Правда, Трамп явно буде президентом одного терміну. А значить, підготовка до нових виборів почнеться в момент його приходу в Овальний кабінет. Еліти будуть шукати нових лідерів і працювати над новим баченням Америки, якщо вони хочуть уникнути нового бунту.

6. Зовнішня політика стала однією з основних тем американських виборів. І тут є парадокс: американці вимагають від президента зосередитися на внутрішніх проблемах. Але вони хочуть і величі Америки, яке не може бути забезпечена ізоляціонізмом.

7. Прихід Трампа в Білий Дім загрожує обвалити світопорядок, що і так втратив стійкість. Але справа навіть не в тому, що порядок, побудований навколо Америки як стрижня, загрожує розсипатися. Справа в тому, що президент з нарцисичними нахилами і без політичного досвіду може привести світ у стан конвульсій. Мало не здасться не тільки американським союзникам, але і Антиліберальному Інтернаціоналу! Все залежить від того, наскільки стійка в Америці система стримувань і противаг і чи зможуть вони коригувати поведінку нового господаря Білого Дому.

8. Вперше в американських виборах виник "російський фактор" і обидва кандидати його активно використовували, не тільки створюючи прецедент (і не тільки для США), але і спокусу для Кремля потренуватися на нових майданчиках. Але смішно, якщо хтось у Росії очікує від Трампа компенсації за підтримку: Трамп відомий тим, що боргів не віддає!

9. Можна очікувати зближення Росії з трамповським Білим Домом? Навіть якщо Трамп буде і далі висловлювати симпатії щодо Володимира Путіна, нове "перезавантаження" відносин Росії та Америки сумнівне.

І тому, що сам Трамп є націоналістом, спраглим величі і не здатним до послідовності своїх симпатій. І тому, що в Америці оформилися сили, які мали цілком зрозумілу підозрілість щодо намірів Кремля. Але найбільшою перешкодою на шляху нормалізації відносин між Росією і США стане готовність Трампа порушувати правила гри: коли це роблять лідери обох країн, чекай проблем! Тим більше, якщо від обох лідерів їх електорати вимагають демонстрації сили.

10. Трампізм став відображенням розм'якшення американських норм і табу. Але радіючій з приводу американських виборів російській аудиторії варто нагадати, що Росії важливо мати передбачувану Америку. Інакше Кремль, який готовий перекидати шахові дошки і який при цьому очікує від американців слідування нормам, може зустріти відповідь, засновану на асиметрії ресурсів, чого досі Вашингтон не допускав.

11. Виклики, які вийшли назовні в ході американських виборів, тою чи іншою мірою характерні для інших західних демократій. Вибори в Німеччині і Франції в 2017 році повинні показати, наскільки Європа врахувала американський досвід і готова запобігти повторенню його у себе.

12. Прагнення Москви використовувати завершення політичних циклів у провідних західних країнах для шантажу та ультиматумів загрожує привести до більш жорсткого антиросійського курсу з боку держав, які не можуть дозволити собі виглядати вразливими.

13. І останнє: новий американської президент з його суперечливим порядком денним - одночасно зробити Америку великою і відмовитися від американських зобов'язань щодо світу - відкриває нову епоху. Вона буде складною, в тому числі і для Росії. Не забуваймо, що Трамп своєю біографією довів, що не має поваги до партнерів з меншим ресурсом (та й взагалі, це почуття йому явно чуже!).

Надія на те, що традиції американської демократії живі і сама Америка, і навколишній світ не будуть змушені платити за навчання нового президента мистецтву політики занадто велику ціну.

Наші інтереси: 

Несподівана для українців перемога Трампа відкриває завісу і ми дізнаємося про внутрішні проблеми США, які й спричинили його перемогу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи