Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Східний кордон Альянсу. Гібридна війна змінює звичні правила захисту

З цією доповіддю журналіст Кирило Сазонов виступив на Міжнародному Економічному Форумі в Криниці, Польща. Він вважає, що Європа втомилася від наших сумних оповідань про агресію і прохань допомогти. Їм нудно і нецікаво слухати про наші біди.

"Щоб викликати інтерес у серйозних співрозмовників з Польщі та інших держав, є всього два варіанти. Їм потрібно запропонувати варіант заробити мільйони доларів або налякати. Мільйонів у мене немає. Так що я переробив початковий текст за ніч і з ним вийшов до аудиторії. На мій погляд, вийшло добре. Намітилися пропозиції повторити в інших місцях, а польський професор забрав текст для того, щоб прочитати студентам", - написав Сазонов на site.ua.

Агресія Росії в Україні - ваша війна теж. З відстрочкою. У разі поразки України ця війна прийде до вас. Гібридна. З реальними жертвами. Варшава і Краків - це не Донецьк і Луганськ. Ви навіть уявити собі не можете, як просто це робиться.

Спочатку ЗМІ створюють альтернативну картинку, як у вашій країні гноблять, наприклад, російськомовне населення. Або православних - не важливо. Потім невеликі акції протесту, вимоги додаткових повноважень, особливих прав і у фіналі - провокація з жертвами. Все, ласкаво просимо до нашого клубу. Ви навіть не помітили, коли гібридна війна прийшла до вас в дім.

Скажіть мені, в якій з країн Східної Європи сьогодні немає проросійських груп, які Кремль може використовувати? Де немає російських ЗМІ, російського бізнесу, каналів для закачування грошей і інших інструментів впливу?

Гібридна війна змінює звичні правила. Але головна мета гібридної війни - змінювати не правила, а кордон. І не обов'язково на карті. Формальна межа втрачає сенс і територією може управляти не держава, а зовнішні сили. Побічно - навіть без збройних сутичок. Безпосередньо - в результаті організованих заворушень з подальшою неформальній окупацією.

Це дуже важливий момент - спершу гібридна війна створює не альтернативну реальність, що не нові кордони, а альтернативну картинку.

Формально немає війни і немає військової агресії. Є внутрішні конфлікти, політична боротьба, криза управління і окремі випадки збройного протистояння. Агресії і агресора немає - є стурбовані сусіди і свобода слова, совісті і спроба бюрократії привести правила гри відповідно до реальної ситуації.

Бюрократія ж взагалі намагається вийти з незвичних ситуацій стандартними способами без нових рішень. Вона занадто консервативна і стає мимоволі союзником креативного агресора з новими інструментами.

Поки Кремль б'ється головою об стіну української оборони, у вас все буде добре. Світ, бізнес, європейські цінності. Але якщо Україна не встоїть? Ось тоді проблема стане вашою. В першу чергу у вигляді мільйонів мігрантів з України, які проб'ють дірку кордону, рятуючись з сім'ями від війни. Мільйонів п'ятнадцять-двадцять зсожуть опинитися в Європі протягом доби, максимум двох на приватному автотранспорті або пішки. Паркани не допоможуть, якщо люди біжать від війни. І це значить, що гібридна війна проти вашої країни вже йде.

А потім на кордон прийде агресор. Спершу з гібридному війною, а потім зі справжньою. Я не прошу підтримати Україну з жалю. Я говорю з вашим інстинктом самозбереження. Ви не хочете бачити російські танки на кордоні? Допоможіть нам зупинити їх. Інших варіантів не існує. Не можна віддати грабіжнику десять злотих - він хоче весь ваш гаманець і куртку, і черевики, і каблучку. Не можна віддати агресору Україну або її частину - він піде далі.

Основні стовпи, на яких стоїть гібридна війна, це - наявність агресора, заморожені або просто потенційно можливі конфлікти на території держави-жертви, активне вербування агресором агентів впливу і байдужість бюрократії навколо.

Повний текст читайте на нашій російськомовній сторінці

 

 

Наші інтереси: 

Важливі тези щодо гібридної війни. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Страх підстьобує щільніше затикати кордон з Україною, бо ненависть до українців сильніша за страх. І москалі це дуже добре використовують.

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Страх підстьобує щільніше затикати кордон з Україною, бо ненависть до українців сильніша за страх. І москалі це дуже добре використовують.

Si vis pacem, para bellum