Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експорт трудових ресурсів, або На чому Україна ще якось економічно тримається

Будучи математиком за освітою, автор, голова Комісії людських та громадянських прав Світового Конгресу Українців Олександр Басмат, спробував простежити потоки коштів в українську економіку і потоки вивозу капіталу з України.  Він вивів математичну формулу, яка пояснює існування української міграції та її роль у різних аспектах життя України.

160714-oleksandrbasmat.jpg

Олександр Басмат (Канада)
Олександр БАСМАТ, голова Української Всесвітньої Правозахисної Асоціації

Хоча стаття написана майже 4 роки тому, тенденції не змінилися. З України продовжують нещадно вивозити фінансові ресурси і витискати середній клас. 

Протягом 2010-2011 років українські банки перерахували в офшорні зони і на Кіпр  53 млрд. 397 млн. доларів США. Державний Бюджет України на 2012 рік мав доходи 367 млрд. гривень.

85% цих вивезених з України капіталів осідає на Кіпрі. І хоча Кіпр не є офшорною зоною, а належить до ЄС, але пільгова система оподаткування (10% на прибyток, і 0% на багато видів прибутку) дає можливість капіталу не оподатковуватися ні в Україні, ні практично на Кіпрі. У 2010-2011 рp. на Кіпр вивезено 51 млрд. 495 млн. доларів. На другому місці – Британські Віргінські острови – 1 млрд.16 млн. доларів, а на третьому місці – Беліз – 602.9 млн. доларів, а далі ідуть – Cент-Кітс і Невіс, Монако і т. д.

Цього року стався витік інформації щодо офшорних оборудок нинішнього президента України Порошенка. Не секрет, що й інші високопосадовці не стидаються вивозити капітал за кордон. Тобто система аж ніяк не змінилася. За повідомленнями ЗМІ, за останні 10 років з України нелегально вивели 117 мільярдів доларів. Одні тільки втікачі сім'ї Януковича вивезли до Росії $ 32 млрд. готівкою.

Але підійдемо ближче до теми статті і поглянемо на систему заробітчанства.

Експорт нації на сьогодні і є тим наріжним каменем, на якому базується нинішній політичний режим в Україні, вважає автор статті. Чим більше українців виїде з України, тим більше валюти вони передадуть в Україну і відтак законсервують цей корупційний режим. 

26,5-27 млрд. доларів на рік вивозиться українськими олігархами з України, і 25+ млрд. доларів на рік, які повертають назад в Україну трудові мігранти.

Ось вам і відповідь на питання – хто ж утримує українську економіку.

Автор бере на себе сміливість стверджувати, що система заробітчанства власне і є тим економічним фундаментом, на якому базується сучасна політична модель України і що саме заробітчанські гроші забезпечують цю політичну “тусовку”, де немає чіткої межі між владою і опозицією; де існує постійна міграція політичних гравців, але всі вони зацікавлені лише в одному – перетворенні політичного капіталу в фінансовий капітал. Ті, хто називає себе опозицією, насправді є просто конкуренти в політичній грі.

З економічної точки зору, феномен заробітчанства в Україні, або експорт трудових ресурсів, має аналогію з експортом газу і нафти з Росії. І якщо експорт природних ресурсів вимагає від російської влади підтримку на належному рівні інфраструктури, яка це обслуговує, то експорт нації взагалі не потребує жодних витрати. 

В історії завжди було так, що кожна бізнес-модель потребувала свого ідеологічного обґрунтування. І якщо Росія за рахунок експорту природних ресурсів і шантажу ними своїх сусідів і Європейських партнерів, має своєю ідеологією “русский мир” і “вставаніє с калєн”, то в українських реаліях експорт трудових ресурсів потребує зовсім іншого ідеологічного забезпечення. Завдання влади якраз і полягає в тому, щоб якнайбільше число українців відчуло себе незатишно в Україні.

За президента Кравчука відбувалось активне спілкування української влади з діаспорою - можливо, тому, що в нових умовах нова-стара українська влада ще не знала, в якому напрямку їй рухатись. Але вже за президента Кучми відбулось значне згортання такого спілкування, тому що було прийнято рішення на побудову дво-полярної олігархо-люмпенської моделі України. Що стосується спілкування діаспори з президентом Ющенком, то фактично це спілкування було на рівні фальшивих обіцянок і марних сподівань. Відповідно вже за президента Януковича відбулось повне відторгнення діаспори.

На сьогодні декларований європейський вибір української влади – це можливість продати за кордон робочу силу і заховати вкрадене.

Діаспора як зорганізована частина світового українства має взяти на себе функції захисника інтересів українців в Україні. 

Трудова міграція, працею якої держава Україна все ще існує, має усвідомити, що продовження існуючого “status quo” буде мати результатом повну деукраїнізацію. 

голова Української Всесвітньої Правозахисної Асоціації

 

Читайте також:

Олександр БАСМАТ: Реально по-європейськи жити хоче нація, а користатися Європою хоче влада

 

 

Наші інтереси: 

Треба підключати до творення нової держави українців діаспори!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Додав відео нового інтерв’ю з Олександром Басматом - для тих, кого цікавить стан справ з українською діаспорою.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Додав відео нового інтерв’ю з Олександром Басматом - для тих, кого цікавить стан справ з українською діаспорою.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!