Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як святкували свято Миколая наші прабабусі й прадідусі

Для наших прабабусь і прадідусів святкування Миколая не обмежувалось отриманням подарунків. На Харківщині 17, 18, 19 грудня справляли так звані Миколині святки. У ці дні варили кутю та узвар, щоб наступного року був урожай на плоди й на ячмінь. Існувала й традиція випікання спеціального печива – миколайчиків. 

В давнину на Миколая укладалися договори і угоди, бо всі були впевнені, що в цей святий день ніхто не зважитися на обман. Зі свята Миколая в українських містах починали працювати ярмарки, де встановлювалася ціна на хліб і борошно. 

Про це у своїй статті на folkmoda.net пише Надія Понятишин. Вона вважає, що  Святого Миколая можна вважати прадідом Діда Мороза і Санта Клауса, адже на основі його образу з`явились ці казкові персонажі. 

Для наших прабабусь і прадідусів святкування Миколая не обмежувалось отриманням подарунків. На Харківщині 17, 18, 19 грудня справляли так звані Миколині святки. У ці дні варили кутю та узвар, щоб наступного року був урожай на плоди й на ячмінь. Існувала й традиція випікання спеціального печива – миколайчиків. А на Гуцульщині побутував весільний звичай, коли молодих освячували іконою Миколая. Молодий перед батьком ставав, як перед святим Миколаєм, а наречена перед матір’ю, як перед Богородицею.

В українському народному фольклорі багато приказок, у яких згадується Миколай. Так, на Херсонщині, якщо на Миколи йшов сніг, говорили: «Миколай бородою трусить — дорогу стеле», а на Харківщині загадували: «Як на Миколи іній — буде овес». Постать Миколая, поряд із Богородицею та Ісусом можна зустріти у стародавніх українських щедрівках.

Ой, хто-хто Миколая любить

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Спроба "екранізації" матеріала:
https://www.youtube.com/watch?v=gARM1275jFs

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Спроба "екранізації" матеріала:
https://www.youtube.com/watch?v=gARM1275jFs

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дуже цікавий підхід! Вікторе, а тепер спробуйте це все озвучити нормальним голосом - буде значно потужніше! Тема ж серйозна, магічна.

Віктор Макаренко каже:
Спроба "екранізації" матеріала:<a href="https://www.youtube.com/watch?v=gARM1275jFs" rel="nofollow">https://www.youtube.com/watch?v=gARM1275jFs</a>

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Так, можна спробувати.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую! Хоч маю думку, що всі свята ще невідомо які і нащо. Оскільки все хрещення спотворене за єврейською Біблією, та й календарі пристосовані до чогось, то утримуюсь радіти з того, чого не знаю. Просто дивлюсь як на цирк. Якщо вплив йде від зірок, а Земля рухається і постійно змінює місце через 2 тис років на 1 градус, то які тепер правильні свята, якщо попи не астрономи і не відають про зірки і час. Весь рух по інерції, все правдиве змінене. Та і Миколай колись називався по іншому.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Згоден із Зоріною на рахунок визначення часу різного роду свят..
Але все ж таки у мене гарні спогади із святом Миколая..Ми з братом прокидалися зранку і першим ділом лізли під подушки..Урааа...а там купа цукерок у кульку та мандаринів (запах мандаринів-це свято Миколая)..та й ще які цукерки..тут тобі і каракуми із червоним маком,білочки,ромашки..о-о ось він гулівер попався..окрім цього біля ліжка могли бути інші подарунки:санки,лижі,ковзани,ключки..але не все зразу,а кожен рік щось одне..бо дивним чином у час совка у святого Миколая повинні були бути зв'язки із потрібними людьми на якомусь складі чи базі,щоб принести дитині подарунок..

Вірю в те, що розумію.