Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Запоріжжя стало на 818 років старше

Археологічні знахідки на Хортиці вказують на присутність тут людини з епохи бронзи. І не тільки знахідки пізніших періодів, але навіть історичні хроніки стверджують, що на острові Хортиця і на Кічкаській переправі поселення існували задовго до створення Олександрівської фортеці в 1770 році, від якої повів свій літопис Олександрівськ, названий в 1921 році Запоріжжям.

Запоріжжю до його віку додали ще 818 років. Сталося це після затвердження сесією міськради звіту спеціальної робочої групи, яка довгий час вивчала матеріали вчених, присвячені віку заснування міста. 

Зауважимо, що дата народження Запоріжжя, як, до речі, і багатьох інших міст Півдня України, визначили директивно ще в часи Суслова-Брежнєва. Склалося враження, що ще тоді, в 1970-ті, «партія і уряд» завчасно готували путінську «Новоросію». Тому навіть Севастополь, в рамках якого на сьогодні є матеріальні свідчення існування древнього Херсонеса, наполегливо вважає датою свого заснування 1783.

Та ж пісня і в Запоріжжі. Знадобилися роки, щоб тутешні «фанати Новоросії» таки погодилися поступитися принципами. Адже археологічні знахідки на Хортиці взагалі вказують на присутність тут людини з епохи бронзи. І не тільки знахідки пізніших періодів, але навіть історичні хроніки стверджують, що і на острові Хортиця, і на Кічкаській переправі (все це в межах сучасного Запоріжжя) поселення існували задовго до створення Олександрівської фортеці в 1770 році, від якої повів свій літопис Олександрівськ, названий в 1921 році Запоріжжям.

І ось Запорізька міська рада таки погодилася, що за дату заснування міста береться перша письмова про нього згадка. Це трактат візантійського імператора Костянтина VII Багрянородного «Про управління імперією». У записі, датованому 952 роком, йдеться про поселення на Хортиці і обох берегах Дніпра біля неї. А ще про дві переправи в районі згаданих поселень - Протолчанський брод і Кічкаську переправу. 

Тепер запорізькі археологи збираються детально вивчити дно Дніпра в районі згаданих місць, щоб, можливо, ще поглибити вік свого міста.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

То це 952 р.?

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

То це 952 р.?