Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Експерти звинуватили iPhone і iPad у стеженні за користувачами

Світ:

Британські експерти Піт Уорден і Аласдер Аллан виявили цікаву властивість мобільних пристроїв Apple - вони, не повідомляючи про це користувачеві, фіксують його координати в кожен конкретний момент часу. Як відзначають дослідники, не заявлена офіційно функція вперше з’явилася в операційній системі iOS 4, випущеній в червні 2010 року.

Дані про переміщення власників пристроїв зберігаються в спеціальному файлі, не відображеному на пристроях, а також копіюються на комп’ютери при синхронізації iPhone або iPad за допомогою програми iTunes. Зберігаються довгота і широта місця розташування апарата, а також час, в який вони були записані. За допомогою простої програми переміщення користувача можна візуалізувати на карті.

Як відзначають експерти, які виявили шпигунську функцію, вона теоретично дозволяє кому завгодно - ревнивій дружині, приватному детективу або представнику правоохоронних органів - встановити, де власник пристрою Apple був у визначений день і час. До речі, в пристроях, що працюють на конкуруючій з iOS платформі Google Android, Уорден і Аллан не змогли виявити аналогічної функції.

Виявлення прихованої шпигунської функції в iPhone і iPad 3G, безсумнівно, вдарить по іміджу Apple, яка традиційно відзначає несприйнятливість своєї апаратури до вірусів і інших загроз для даних користувача. Хоча в угоді Apple обмовляється, що інформація про використання пристрою, в тому числі про місцезнаходження користувача, може збиратися, там не повідомляється про те, яка саме інформація і як саме зберігається на пристроях.

Уорден і Аллан наголошують: координати користувачів збираються непомилково і невипадково. Якщо людина купила після iPhone 3G нову версію смартфона - iPhone 4 - на неї будуть скопійовані дані про її колишні переміщення. Представники Apple відмовилися повідомити Guardian, навіщо створюється "шпигунський" файл і чи можна його відключити.

Фахівці, втім, вже пропонують спосіб для власників iPhone і iPad хоча б частково убезпечити себе. При черговій синхронізації пристрою з комп’ютером за допомогою програми iTunes досить поставити галочку в полі Шифрувати резервну копію (Encrypt backup) для підключеного iPhone або iPad.

Щоб знайти це поле, потрібно в розташованому в лівій частині вікна програми меню вибрати вашу трубку в меню Пристрої (Devices), а потім перейти на вкладку Summary (Огляд). Шифрування даних, скопійованих з iPhone або iPad, запобіжить доступу до них, якщо доступ до комп’ютера тим чи іншим способом одержать зловмисники. Втім, файл з даними на самому мобільному пристрої залишиться уразливим.

Не зовсім ясно, навіщо Apple збирає подібну інформацію про користувачів. Дослідники, які виявили цю властивість, припускають, що це заділ для реалізації в майбутніх версіях iOS нових функцій. Можливо, Apple замислюється над тим, щоб пропонувати користувачам мобільну рекламу, що варіюється залежно від їхнього місця розташування. Поки що дані про переміщення телефону, судячи з усього, залишаються на пристрої та комп’ютері, з яким він синхронізується, і не передаються зовні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американська корпорація Apple подала позов проти корейського виробника електроніки Samsung Electronics, звинувативши останню в копіюванні дизайну та начинки iPhone і iPad у своїх продуктах, повідомляє The Wall Street Journal.

Крім патентного розгляду з Samsung, Apple втягнена в позови з іншими лідерами ринку мобільних пристроїв. Зокрема, компанія веде патентні війни з фінською Nokia, американською Motorola Mobility і тайванською HTC.
 


В тему:

Google замінить кредитні картки на мобільні телефони

Пірати заявили, що створять власний інтернет

Етномережа: концентрація без централізації

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи