Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Молдова готова позиватися до російського Газпрому за створення енергетичної кризи в країні

Категорія:

Офіційний Кишинів вважає, що російський монополіст своїми діями порушив підписаний контракт, заявив віцепрем'єр-міністр Молдови Андрій Спину.

22121404.jpg

Віце-прем'єр Молдови Андрій Спину. Фото: Getty Images

Рішенням зменшити постачання газу Молдові Росія порушила договір й ігнорує свої зобов'язання. Газпром також не попередив молдавську сторону, що він збирається розірвати чи змінити умови договору, заявив віце-прем'єр-міністр Молдови Андрій Спину в інтерв'ю Deutsche Welle, повідомляє Кореспондент.

"Ми вимагатимемо додаткових компенсацій, бо через них нам довелося перерозподілити гроші з інших сегментів, взяти кредити. Ми підписали контракт із Газпромом і сподівалися на цей контракт. Ми не у жовтні 2021 року, коли минув старий контракт із Газпромом. Тоді вони могли сказати нам, що більше не хочуть підписувати з нами контракти", – наголосив чиновник.

Він додав, що Молдова не має наміру платити за газ, який споживається у Придністров'ї, оскільки контракт не передбачає цього.

"У нас із Газпромом є договір, в якому зазначений обсяг газу, який має поставляти нам Росія, є формула розрахунку ціни та спосіб оплати. Ми все заплатили", – наголосив Спину.

Віце-прем'єр додав, що дії Росії призвели до енергетичної кризи не лише у Молдові, але також викликали проблеми в Європі.

Як уже повідомлялося раніше, у Газпромі пригрозили відключити газ Молдові.

Голова компанії Молдовагаз Вадим Чебан заявив, що країна через зростання тарифів майже на третину скоротила споживання газу у листопаді 2022 року.

Нагадаємо, український Нафтогаз позивався до російського Газпрому у Стокгольмському арбітражі. 2017 року Стокгольмський арбітраж, принаймні частково, став на бік “Нафтогазу”, задовольнивши вимоги компанії про перегляд невигідних для неї умов контракту з російською газовою монополією “Газпромом”.

2018 року суд Лондона дозволив заморозити активи «Газпрому» за клопотанням «Нафтогазу».

Суди Нідерландів та Люксембургу відхилили апеляції Газпрому в справах про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

У листопаді 2019 року суд відхилив апеляцію Росії на рішення Стокгольмського арбітражу у спорі з Нафтогазом

 

Наші інтереси: 

Російського газового монополіста потрібно придушити усіма можливими методами. Побажаємо Молдові успіху і перемоги у суді.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи