Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нагірний Карабах "прорвало" через 26 років після того, як конфлікт між Азербайджаном та Вірменією заморозили

Чи може бути для України уроком те, що зараз відбувається у Нагірному Карабасі? 27 вересня там почалися бої між збройними силами Вірменії та Азербайджану. Обидві сторони звинувачують одна одну в ескалації насильства та оголосили воєнний стан і мобілізацію. 1994 року була підписана Угода «Про незастосування зброї» за участю і допомогою спеціально створеної Мінської групи ОБСЄ. 

 

Нагадаємо, 32 роки тому Нагірно-Карабаська автономна область заявила про свій вихід з Азербайджанської радянської соціалістичної республіки, а регіональний парламент прийняв рішення про входження до складу Вірменської РСР. Під час референдуму у 1991 році 99,89 % виборців проголосували за незалежність Нагірного Карабаху, після чого розпочався відкритий етап війни, утворення Нагірно-Карабаської Республіки та підписання Угоди «Про незастосування зброї», яка діє з 12 травня 1994 року. 

Важливо відзначити, що Нагірний Карабах – це територія, заселена переважно етнічними вірменами, яку радянська влада у 1921 році передала Азербайджану як автономне утворення. Міжнародним правом ця територія визнана частиною Азербайджану, однак, майже всю її територію контролюють сили, які хотіли приєднання до Вірменії, а потім і самопроголосили незалежність.

Жодна країна світу не визнала так звану «Нагірно-Карабаську республіку», а Єреван надає самопроголошеній «НКР» військову допомогу.

Нагірний Карабах виживає майже повністю коштом бюджетної підтримки Вірменії та пожертв світової вірменської діаспори.

Азербайджан не вважає самопроголошену «НКР» стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Вірменія має добрі стосунки з Росією. На території Вірменії є російська військова база, обидві країни є членами військового союзу – Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Україна у своїх стратегічних документах називає Азербайджан стратегічним партнером. Вірменія натомість була однією з 11 країн, які проголосували проти резолюції ООН щодо визнання незаконності анексії Криму Росією.

На сьогодні Вірменія опинилася в оточенні. Грузія, Туреччина, Азербайджан закрили для Росії небо.

 Україна підтримує територіальну цілісність Азербайджану і стурбована загостренням ситуації в Нагірному Карабасі, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 30 вересня.

Наші інтереси: 

Вчити історію. Виносити уроки з історії. Прораховувати наслідки. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи