Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Клімкін назвав шлях виходу з історичного конфлікту з Польщею

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про необхідність одночасних дій України та Польщі у напрямку вирішення історичного конфлікту між країнами. Він заявив про можливість ексгумації та поминання польських жертв в Україні, але за певних умов.

У інтерв’ю "Польському радіо" міністр зазначив, що в історичній політиці і Польща, і Україна можуть робити позитивні жести.

Україна позитивно сприйняла рішення Конституційного суду Польщі, який скасував поправку до Закону про Інститут національної пам’яті, що стосується українського націоналізму.

Це створює позитивний контекст.

Очевидно, за його словами, наступним етапом має стати відновлення роботи, спрямованої на пошук та ексгумацію останків поляків. Але, підкреслив він, Україна очікує в той же час від Польщі дій, спрямованих на відновлення зруйнованих українських пам'яток на території Польщі.

Дипломат заявив про необхідність дій з двох сторін.

"Я думаю, що такий сценарій можливий", - сказав Павло Клімкін і додав, що український віце-прем'єр Павло Розенко запросив віце-прем'єра Петра Глінського обговорити деталі.

Україна в 2017 році заборонила ексгумацію польських жертв. Це стало відповіддю на демонтаж пам'ятника УПА в Грушовичах біля Перемишля, який польська влада назвала незаконним.

У розмові з Польським радіо український міністр оцінив рівень польсько-українських відносин як добрий та стратегічний.

Однак, на його переконання, двосторонні взаємини зайве зводяться тільки до історичних питань. Павло Клімкін зауважив, що якщо хтось ставить на перше місце якийсь емоційний контекст, пов’язаний з історичними подіями і починає використовувати його у політичних відносинах, то цим він робить велику помилку.

 

Наші інтереси: 

Відкинути спільні образи, проаналізувати, звідки вони взялися, і виробити конструктивні підходи для подальшого плідного співробітництва.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи