Зображення користувача 121 1111.
121 1111
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

Будинок який можна розбирати та збирати як конструктор і вільно перевозити.

Український архітектор створює будинки.

Архітектор Юрій Мотієнко розробив мобільний будинок, який можна звести всього за місяць, а встановити і підключити до комунікацій – за день. Розібрати будинок і переїхати можна за один-два дні.

Юрій створив цей проект навесні 2016-го. За цей час компанія встановила п'ять таких будинків, ще три – в роботі. Будинки збираються з особливих конструкцій – модулів. Зараз такі модулі випускають розміром 3 на 6 метрів, скоро у виробництві з'являться більші – 4 на 10 метрів та інші. З кількох таких модулів можна збирати будинок будь-якої площі – 45 кв. м. і 60 кв. м., 90 кв. м. 150 кв. м. Будок можна збирати, як конструктор, в залежності від фантазії. 

«В основі модуля – SIP-panel і клеєний брус, завдяки чому конструкція виходить дуже жорсткою, міцною і без металевих деталей – тобто без містків холоду і, відповідно, непотрібних тепловтрат», — розповідає Юрій Мотієнко, засновник студії ОММ і співвласник компанії Module House.

Модулі повністю збираються в цеху за один місяць, включаючи оздоблювальні роботи. Для цього використовують спеціальні монтажні стенди. Коліщатка, на яких вони розташовані, дозволяють пересувати модулі, підганяючи один під одного, щоб потім без проблем їх з'єднати. Після цього залишається привезти їх на місце і зібрати дім. З'єднують будинок по підготовленій для цього лінії, яка потім закривається декоративною планкою.

Модульні будинки поширені в Канаді, США та Європі. Однак розробка українського інженера відрізняється великим і цільним модулем, швидкістю збирання і мобільністю. Для встановлення такого будинку не потрібно закладати фундамент. «Цей будинок не потребує традиційного фундаменту – його можна ставити на земляні шурупи, на металокаркаси, на габіони. Він зроблений з легких матеріалів, тому навіть з урахуванням усіх обробок вага будинку 45 кв. м. – близько 10 тонн, в десятки разів менше, ніж звичайного будинку», — пояснює Юрій.

 

Легкість будинку досягається завдяки стінам з OSB-панелей товщиною 10 мм і неопора BASF з додаванням графіту, який зменшує тепловтрати і перешкоджає тому, щоб у стінах заводилася живність.

 

Дім створений із вогнетривкого матеріалу і повністю відповідає європейським нормативам пожежної безпеки та екології. Будинок з таких матеріалів також дуже теплий: теплопровідність стіни товщиною 10 см дорівнює теплопровідності стіни з цегли товщиною в 175 см.

Мобільний модульний будинок – задоволення недешеве. Повністю готовий будинок під ключ, з максимальною комплектацією і вбудованими меблями, LED-освітленням, системою управління «розумний дім» та іншими сучасними зручностями коштує як двокімнатна квартира до ремонту: $54 000.

 

 

За словами Юрія Мотієнка, він ретельно підбирав найсучасніші матеріали для будинку. На фасаді будинку – обпечене за японською технологією дерево, стійке до будь-яких пошкоджень від сонця, вогню, бактерій тощо; а також алюмінієва композитна панель. На даху – міцна американська покрівельна гума, а в зовнішні стіни вбудована скандинавська система повітряних клапанів, які забезпечують постійне циркулювання свіжого повітря в приміщенні. Інтер'єр оброблений вологостійкими меблевими панелями, тому будинок можна залишати без опалення в зимовий час.

Тераса зроблена з ацетильованої деревини, обробленої таким чином, що їй також не страшні ніякі пошкодження, тому виробник дає на неї гарантію на 50 років. При цьому коефіцієнт її розширення всього 0,5%, тоді як у звичайного дерева він становить 8-9%. Така деревина з'явилася в Україні порівняно недавно, але в інженерних колах про неї знають.

Зараз команда Юрія Мотієнка працює над тим, щоб здешевити створення таких будинків. За словами архітектора, будинок на 45 кв. м. з тими ж енергоефективними показниками, але з менш дорогими оздоблювальними матеріалами буде коштувати $27 000.

В планах у Мотієнка і його команди вихід на європейський ринок, зараз вони проектують для Німеччини будівлю дитячого садка з модулів. Крім цього, архітектор веде переговори з інвесторами про будівництво екологічного котеджного поселення – без парканів, з біобасейнами та іншими «зеленими» особливостями. Одне з таких селищ, за планом, буде в межах Києва.

Наші інтереси: 

Розумний будинок, Еко-будівництво, швидке будівництво.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи